Duminică, 4 mai 2025, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Din nou românii sunt chemați la urne pentru a-și exprima opțiunea cu privire la viitorul președinte al României pentru următorii cinci ani. Ce au de ales aceștia? Care va fi viitorul țării? Și, cel mai important, cine va intra în turul al doilea, pentru că, în mod sigur, pe 18 mai 2025 va exista turul al doilea al alegerilor.
Pe ultima sută de metri se prefigurează o bătălie între cinci candidați: Victor Ponta (independent), Nicușor Dan (independent), Crin Antonescu (susținut de coaliția PSD+PNL+UDMR), Elena Lasconi (USR, nesusținută de partid) și George Simion (AUR). Ce șanse au candidații?
Calculele au fost refăcute după ce Biroul Electoral Central al României a respins candidatura independentului Călin Georgescu, cel din cauza căruia au fost anulate alegerile de la finalul anului 2024.
Cum stăm acum?
Victor Ponta a mers în campania electorală cu sloganul „România pe primul loc!”
„România are nevoie de o schimbare profundă. Sistemul actual a eșuat și s-a întors împotriva propriilor cetățeni. Avem nevoie de un nou început, condus de oameni competenți, profesioniști și patrioți.
Trebuie să redevenim o țară independentă – energetic, alimentar și economic.
Să punem din nou interesul național în centrul deciziilor și să folosim toate drepturile noastre în Uniunea Europeană, inclusiv dreptul de veto, atunci când e în joc viitorul României.
Puterea trebuie să aparțină românilor. Doar românii trebuie să decidă cine îi conduce, nu instituții sau organizații din afară.
Voi fi un președinte care spune clar și face ce este corect: România pe primul loc. Românii pe primul loc.”
Cum a procedat? Odată cu anunțarea candidaturii, Victor Ponta a apărut cu șepcuța roșie, precum Trump în America. Asemănarea era izbitoare. Speră astfel să câștige voturile naționaliștilor și să ia o parte din electoratul lui Călin Georgescu. Sondajele arată că a reușit. Dar, dacă tot „românii pe primul loc”, de ce a ales sârbii în detrimentul românilor? Este o întrebare pe care alegătorii lui ar trebui să răspundă înainte de a pune ștampila. Astea și multe alte „minciunele” sunt prezente în activitatea politică a candidatului independent Victor Ponta.
Nicușor Dan a mers în campania sa cu sloganul România Onestă
„Propun un lider care nu învață funcționarea statului din mers, ci vine cu o bună înțelegere a instituțiilor, a legislației și a sistemului administrativ. Un președinte capabil să identifice și să mobilizeze oamenii integri, profesioniști și motivați din societate – din mediul public, privat și academic – pentru a construi împreună un stat funcțional, eficient și echitabil.
România nu este una singură – este urbană și rurală, prosperă și vulnerabilă, tânără și în vârstă, din țară și din diaspora. Avem nevoie de un președinte care să nu divizeze, ci să unească. Care să asculte fiecare voce și să construiască punți între comunități, regiuni și generații. Să cultive solidaritatea, nu polarizarea. Să promoveze respectul, nu resentimentul.
Viziunea mea se bazează pe un fundament moral clar. Onestitatea – pentru a recâștiga încrederea cetățenilor. Competența – pentru decizii corecte și bine fundamentate. Munca – o valoare care trebuie respectată și răsplătită. Curajul – de a lua poziție, de a înfrunta sistemele strâmbe, de a conduce cu fermitate, chiar și în fața presiunilor. Aceste valori nu sunt simple idealuri, ci principii pe care le voi urma în fiecare acțiune”. Sună bine, nu? Doar sună…
Experiența atâtor ani a arătat faptul că oamenii care au realizat ceva pe plan local, au avut reale probleme când a fost vorba de a face ceva național. Vezi, de exemplu, Emil Boc, extraordinar primar pentru Cluj, execrabil prim-ministru. Sau, mai recentul Klaus Iohannis, excelent primar al Sibiului, președinte „de decor” al României. Ce ne-ar aștepta sub „domnia” lui Nicușor Dan?
Crin Antonescu a mers cu sloganul „România, înainte”. Cum adică „înainte”?
George Crin Laurențiu Antonescu nu are site
Deși nu are un site în care să-și prezinte clar și concis ideile pentru viitorul României, susținut puternic de partidele politice tradiționale, Crin Antonescu merge cu „România, înainte”.
„În convingerea mea, funcția de președinte va fi o misiune pe care, atunci când ți-o asumi în fața concetățenilor tăi, presupune un examen complex, un examen greu, pentru că misiunea aceasta nu înseamnă nimic mai puțin decât aceea de a spune: “Da, sunt gata, sunt pregătit, îmi asum să fiu pentru următorii cinci ani liderul de care această națiune are nevoie”.
„Orice om cu suficientă inteligență, modestie și ceva bun gust are ezitări în fața unei asemenea pretenții, dar adevărul-adevărat, necrutățor, simplu, direct este acesta: România are nevoie de mai multă vreme, de bună vreme, de un lider de națiune în împrejurări din ce în ce mai complicate”, a declarat el la debutul campaniei electorale.
Crin Antonescu are dezavantajul, și poate, totodată, avantajul absenței totale din ultimii ani de pe scena politică. „Cum să votăm un președinte „întreținut”?”, este marea dilemă a românilor, după ce Crin Antonescu a recunoscut că nu prea a fost în „câmpul muncii” în ultimii ani. Dar, la drept vorbind, hai să recunoaștem… cine s-ar duce la muncă dacă nu ar trebui să-și câștige traiul? Cine ar alege să muncească în loc de a face ce-i place dacă n-ar trebui? Omul a fost chiar onest, iar noi suntem chiar ipocriți, știți ce zic? 😉
Ce mă pune pe gânduri la el este însă sloganul. Păi… „România, înainte”, este destul de ambiguu. România merge înainte sau România va ajunge unde era înainte? Complicaaaat! 😊
Elena Lasconi a mers în campanie cu: „Am curaj să fac dreptate”. Dar nu e nevoie doar de curaj…
„Sunt la fel ca tine și, împreună, putem face dreptate în România! M-am născut într-o familie simplă din Hațeg, în județul Hunedoara, într-o casă în care am știut ce înseamnă sărăcia încă din primii ani de viață.
Astăzi, candidez la Președinția României, pentru că fiecare copil merită să trăiască într-o țară în care să nu-i lipsească nimic din ceea ce mie mi-a lipsit. Vreau să construim împreună o Românie dreaptă. Și știu că putem reuși. Împreună.
Vin astăzi în fața voastră cu un plan curajos, concret, prin care îmi asum responsabilitatea de a crea România noastră, Am curajul să fac dreptate!
Acea Românie în care, de acum înainte, să îți dorești din tot sufletul să trăiești, împreună cu familia ta!”
Așa sună prezentarea de pe site-ul candidatei. Și, dacă te uiți la „planul” prezentat de ea, citești câteva rânduri și renunți. De ce? Pentru că sunt acolo atâtea aberații, atâtea lucruri imposibile de realizat în practică, încât te întrebi cine i l-a conceput.
Elena Lasconi a reprezentat, pentru mulți, la alegerile din 2024, șansa ca România să nu ajungă pe mâna extremiștilor. Și atât. Din asta ea a înțeles că a fost opțiunea românilor de bună ce este, nu ca unica șansă de a nu stinge de tot lumina în România… la propriu!
După anularea alegerilor din 2024, a avut o serie de reacții (scrisoarea către Trump) și declarații care au făcut oamenii care au votat-o în 2024, să-și mute rapid opțiunea către alți candidați. De ce? Pentru că nu așa trebuie să se manifeste un președinte!
George Simion nu are slogan… el doar îl susține pe Călin Georgescu
Despre George Simion s-au scris pagini întregi. Este unul dintre cei mai vocali candidați la președinția României și susținător declarat al lui Călin Georgescu, cel care a fost responsabil de anularea alegerilor din 2024.
Nu este foarte clar ce propune Geroge Simion, nu are o agendă clară, un plan bine structurat. Are doar o voce puternică și „prinde”. Mare parte din electoratul lui Călin Georgescu îl urmează orbește și îl va vota.
Dacă la alegerile din 2024, George Simion a obținut doar al patrulea loc, acum este cotat cu prima șansă de a intra în turul al doilea. Cum? Prin voturile electoratului lui Călin Georgescu pe care acum, prin susținerea acestuia, le-a câștigat.
Vă aduc aminte ce scriam în ianuarie 2025, pe vremea când George Simion anunțase că nu va candida la prezidențiale anul acesta: Cum poate ajunge George Simion președinte al României
Scenariul prezentat atunci, care era doar o ipoteză, s-a adeverit pas cu pas. George Simion a știut foarte bine ce carte să joace, cum să o joace și, astfel, este cotat la ora actuală cu prima șansă la câștigarea președinției României.
Ne dorim însă un președinte atât de… manipulator? 😉
Duminică mergem la vot! Cu cine votăm, fiecare decide pentru el. Important este însă să nu stați acasă, să ieșiți și să votați, chiar dacă, unii, răul cel mai mic. Știu că nici de această dată nu prea avem de unde alege, știu că toți candidații „au bube”. Dar avem datoria de a vota cu speranța că va fi bine pentru România. Altfel… nu avem dreptul să comentăm!
P.S.: Ordinea prezentării candidaților a fost aleatorie!
P.S.2: Potrivit BEC, la alegerile pentru președinția României sunt înscriși, în 2025, 11 candidați: DAN NICUȘOR-DANIEL, ANTONESCU GEORGE-CRIN-LAURENȚIU, PONTA VICTOR-VIOREL, LASCONI ELENA-VALERICA, TERHEȘ CRISTIAN-VASILE, ȘANDRU MARCELA-LAVINIA, SIMION GEORGE-NICOLAE, BANU-MUSCEL JOHN-ION, PREDOIU SILVIU, FUNERIU PETRU-DANIEL, POPESCU SEBASTIAN-CONSTANTIN.
Propun ca cetățenii care merg la vot sa atribuie fiecăruia dintre candidati cate o stampila pe buletinul de vot…nu de alta dar e bine să nu să supere , că oricum toți sunt la fel de nepregătiți pentru funcția care candidează.