Printre mizerie și înjurături se strecoară mai multe nedumeriri pentru care caut răspunsuri logice și nici măcar forțat nu le găsesc. Ar fi putut fi evitată criza gunoiului menajer din Ploiești?
Am trait crize legate de salubritate pe vremea primarului moale Adrian Dobre, apoi pe vremea distinsului Andrei Volosevici, ”degrabă generatoriul de crize” de tot felul. Acum, în mandatul lui Mihai Polițeanu, ploieștenii retrăiesc coșmarul munților de gunoi.
Crizele, deși cu aceleași efecte, au avut cauze diferite. Ba operatorul nu reușea să încaseze integral contravaloarea serviciilor prestate, ba tarifele nu erau actualizate, ba angajații nu erau plătiți la timp (asta la categoria consecințe care produc la rândul lor efecte), ba era război cu rampa de depozitare.
În esență, ca să nu mai pierdem timpul cu analiza cauzelor, acestea pot fi sintetizate cam așa: ba una, ba alta…
Venirea primarului Polițeanu și lupta cu mafia
Context: de aproximativ un an, nu mai era nicio problemă legată de programul de colectare și depozitare a gunoiului menajer din Ploiești.
Sunt multe de analizat cu privire la ieșirea Ploieștiului din ADI Deșeuri, cu privire la felul în care a fost adus noul opretator, cu tot felul de probleme de natură juridică privind investițiile operatorului care mai avea contract până în primăvară.
Observatorul Prahovean a scris despre toate acestea, în zeci de articole publicate în ultimele săptămâni, obținând punctele de vedere ale tuturor părților implicate, totul pentru ca cititorii noștri să poată avea imaginea de ansamblu, nu doar puncte de vedere disparate sau sloganuri ale unei campanii care (surpriză!) s-a terminat. Dacă doriți să citiți deapre toate acestea, vă este de un real folos căsuța ”căutare” de pe siteul nostru.
Că sunt ”interese”, asta știm. Doar e vorba despre bani mulți, despre afaceri mirositoare nu doar la propriu. Nu insist nici asupra dorințelor de maximizare a profitului, nici despre cum se pun în mișcare mecanisme de partid, prietenii și alte scheme mai mult sau mai puțin legale. E treaba anchetatorilor să descâlcească acuzațiile din plângerile mai vechi sau mai noi.
Înainte de a ne satisface curiozitățile de natură juridică, avem o problemă majoră: cine naiba ne ia nouă munții de gunoaie care, în curând, vor face concurență neloială Bucegilor?
Se putea evita criza actuală?
Asta-i întrebarea pe care și-o pune orice om zdravăn la cap. De acord cu primarul că trebuie făcută ordine în nebunia serviciilor publice. Problema e… cum se face? Și iată că administrația publică e ceva mai mult decât o însumare de bune intenții (presupunând că despre astfel de intenții e vorba).
Adică, nu e suficient să spui că sunt interese și mafioți, chit că ai dreptate, mult mai important este să analizezi, să calculezi toți pașii de urmat în noua ordine administrativă, să te asiguri că nu pleci câine surd la vânătoare sau că te plimbi cu nădragii în vine prin fața unui pluton de contribuabili nemulțumiți.
Nu am dat nume de operatori și instituții, pentru că nu despre asta este vorba acum, ci despre logică și despre asumarea unor decizii în deplină cunoștință de cauză. Vechiul operator, care este vechiul – vechiul operator, rebranduit de vrei 3 ori, mai avea puțin până la expirarea contractului. Se putea pregăti licitație și se asigura până atunci continuarea prestării serviciului public în cauză, care chiar se presta.
Și dacă tot te grăbești, nu era logic să te asiguri că noul operator are tot ce îi trebuie pentru a putea intra pe piață în condiții legale? Respectiv, dacă tot zici că faci ordine, adică te asiguri că se va respecta legea, nu o faci și cu propriile decizii?
Primarul Polițeanu a înțeles că există riscuri, afirmând că se poate întâmpla ceea ce vedem azi la platformele de colectare dintre blocuri și în jurul pubelelor de pe la casele oamenilor. Noroc că au fost zile geroase, dar se cam termină și urmează să ne ”bucurăm” de putoarea generată de criza gunoiului și, mai grav, de pericolul real pentru sănătatea publică.
Nu prea a ținut nici cu apelul la declararea stării de alertă
Nici asta nu se face peste noapte, ceea ce ar fi permis noului operator să intre cumva forțat, peste niște prevederi legale firești de respectat. Astăzi, Instituția Prefectului Prahova tocmai a anunțat că nu se poate declara starea de alertă, deci la loc comanda cu saluzbrizarea Ploieștiului făcută de îndată de noul operator…
Nu spun nici că vechiul operator e ușă de biserică, nici că noul operator are un consiliu de administrație format din fecioare și îngerași. Nu e războiul meu. Nu spun nici că primarul Polițeanu nu e bine intenționat, dar iată că drumul spre iad e pavat cu bune intenții.
Graba a stricat treaba, administrația publică e cu chiloții în vine, iar ploieștenii s-au pricopsit cu munții de gunoaie. Mai întreb o dată: nu era logic să nu pui căruța înaintea boilor?
La ora la care scriu aceste rânduri este în desfășurare ședința Consiliului Local Ploiești. Nu este exclus să se revină la modalitatea de colectare de până acum o săptămână, cel puțin până la expirarea contractului vechiului operator. Revenim cu detalii la finalul ședinței.
Cumva se va rezolva problema, sper ca cei vinovați să plătească, indiferent cine sunt, dar pentru acțiunile administrative viitoare ar fi indicat să luați în calcul toate riscurile pe care uite că populația le suportă și să un vă mai jucați de-a serialul La Piovra, decât dacă sunteți siguri că v-ați tras nădragii și aveți glonț pe țeavă.
Orice om sănătos la minte susține ideea de serviciu public prestat corect, la tarife corecte și suportabile, dar nu oricum, nu fără maturitatea unor decizii care să nu atragă după ele consecințe precum cele de acum, de pe domeniul public, plus eventuale procese care să genereze penalități pe care bugetul local le va suporta, nu pe persoană fizică cei care au greșit.