- Publicitate -

Studenții sunt supărați pe limitarea facilităților de transport CFR. De ce?

Data:

Românii s-au obișnuit cu pomenile, cu gratuitățile, cu subvențiile, cu alte cuvinte, cu a le da statul „facilități”. Și, în aceste condiții, ne mirăm că bugetul de stat este la pământ, că inflația este în creștere și că este nevoie, la momentul actual, de o serie de măsuri de austeritate pentru a contrabalansa situația economică dezastruoasă a țării.

- Publicitate -

A cui este vina? În mod cert a clasei politice care ne conduce de atâția ani de zile și care, în goana după voturi, a dat „pomeni” nesustenabile, în stânga și-n dreapta, pentru a câștiga electoratul. Rezultatul? Groapa în care economia românească se adâncește pe zi ce trece.

Acum, când le-a ajuns cuțitul la os, când nu mai au de unde da pomenile promise, vin cu ordonanțe „trenuleț” și introduc măsuri „de austeritate”. Și se miră că populația nu înțelege. Păi ce să înțeleagă? Termenii economici nu sunt pentru toată lumea, mecanismul prin care se adună banii la bugetul de stat nu poate fi înțeles de oricine.

Omul a fost fericit când i s-a dat, nu s-a întrebat ce impact economic gratuitatea pe care statul i-o oferă. De ce l-ar interesa acum, când i se ia această gratuitate?

- Publicitate -

Pe termen lung „pomenile” nu sunt sustenabile, nu au fost și nu vor fi niciodată. Dar cine să înțeleagă asta?

Că tot vorbim de „ordonanța trenuleț”, să luăm cazul studenților și al… transportului cu trenul. În momentul de față aceștia se arată revoltați că statul impune anumite limite la reducerea de 90% pe care le-o acordă la călătoriile cu trenul.

Personal, ca om care a fost licean și, mai apoi, student, nu am înțeles din start gratuitatea inițială oferită. În 2020 studenții aveau călătoriile cu trenul gratuite, indiferent de destinație, de frecvență, etc. La ce situație s-a ajuns?

Mergeau în gară să-și ia bilete de tren. Dar nu știau exact la ce oră vor pleca, așa că își „cumpărau” fără bani, la toate trenurile din prima parte a zilei, să zicem. Rezultatul? Deseori, vinerea mai ales, pe ruta București – Ploiești, nu mai găseai niciun loc disponibil deși trenul pleca din Gara de Nord pe jumătate gol. De ce? Pentru că studenții nu se treziseră să-l prindă. Nici nu aveau de ce să facă acest efort, oricum aveau bilete luate și la trenuri mai târziu. Cam așa au înțeles ei „facilitatea” oferită de statul român…

- Publicitate -

Bursele și toate facilitățile au distrus învățământul românesc

Niciodată elevii și studenții nu au beneficiat de mai multe „facilități” oferite de stat. Și, în aceste condiții, învățământul românesc este în declin continuu, așa cum o arată toate testele PISA. Burse de tot felul, gratuități pe transportul în comun, reduceri substanțiale la transportul cu trenul și lista poate continua.

Stai și te întrebi cum au „supraviețuit” elevii și studenții în trecut, fără atâtea ajutoare? Cum au putut învăța, când beneficiau doar de 50% reducere la transport? Cum s-au mai dus la școală, nefiind stimulați de burse (sociale, medicale, de merit, de reziliență, etc.)?

Te mai întrebi cum puteau profesorii să-și facă treaba și să dea note de 5 fără să se teamă că vine un părinte și îi ia de gât că i-au distrus șansa copilului la bursă „de merit”?

- Publicitate -

Cum puteau profesorii să pună absențe nemotivate când nu exista nimeni să-i tragă la răspundere că, din cauza absențelor puse (nu a elevului că a chiulit), amărâtul de elev nu se mai califică pentru bursa socială?

Atunci când toate aceste facilități nu existau, aveam învățământ, acum avem, din păcate, doar un simulacru! Știu elevi, cu media peste 9.50, care nu știu să scrie corect, care nu știu unde să pună cratima! Despre ce vorbim??? Și atunci explicația care este? Pentru ce se dau atâtea burse, dacă nu DOAR pentru voturi???

Studenții, nemulțumiți că nu se mai pot plimba în voie

Așa cum spuneam, studenții sunt nemulțumiți de faptul că li s-au introdus limitări la reducerea de 90% la achiziționarea biletelor de tren și că valoarea burselor este mică în comparație cu prețurile. Păi, dacă nu aveau bursă deloc, nu era mai bine?

- Publicitate -

Cum ar fi, de exemplu, ca studenților de la facultățile de stat să li se impună să rămână în țară după finalizarea studiilor, pentru a aduce la bugetul de stat banii pe care statul i-a cheltuit cu educația lor? Ce-ar fi? De ce s-ar mai revolta atunci?

Adică eu, statul român, îți plătesc școala, îți acord facilități (nu puține) și, la finalul anilor de studiu, mă trezesc că tu, fostul meu student, pleci în străinătate, la o companie de top, ca să aplici ce te-am învățat eu, în România. Este corect?

De ce vor doar să li se dea fără ca ei să ofere nimic în schimb?

De ce studenții nu sunt nemulțumiți și de asta? De ce vor doar să li se dea fără ca ei să ofere nimic în schimb? Poate că, privit totul din această perspectivă, lucrurile nu mai stau chiar atât de rău pentru ei, nu?

- Publicitate -

România nu o duce bine deloc din punct de vedere economic. Ordonanța „trenuleț” aduce măsuri neprietenoase, mai ales pentru mediul de afaceri, pentru agenții economici care, practic, aduc banii la buget. Ei sunt cei care, în zilele acestea fac simulări, calcule, și încearcă să găsească soluții pentru a trece cu bine de măsurile impuse de Guvern și de a alimenta în continuare bugetul de stat.

În tot acest timp, cei mai vocali cu privire la măsurile impuse sunt tocmai cei care nu contribuie cu nimic la economia țării, cei care, de multe ori, iau fără a mai da ceva înapoi statului care i-a format. De ce? Pentru că ei au timp să scrie scrisori kilometrice către guvern. Asta în timpul în care, cei care produc sunt prea ocupați să vadă „pe unde scot cămașa” să fie bine, atât pentru ei cât și pentru angajații lor.

Cum ți se pare subiectul?

Loading spinner

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

- Publicitate -

Antreprenori de succes

Exclusiv

Radu Oprea este noul șef al cancelariei primului ministru

Fostul parlamentar PSD de Prahova și ministru al Economiei,...

De ce nu pot fi plătite taxele și impozitele pe 2025 la primăriile din Prahova

Prahovenii care au vrut să-și plătească taxele și impozitele...

Surpriza pe care a avut-o un ploieștean când a vrut să-și plătească impozitul pe 2025

Un ploieștean care a vrut astăzi să-și plătească taxele...

Sunteți de acord cu interzicerea folosirii petardelor? Cum au votat cititorii

Zeci de persoane, printre care și copii, au fost...
- Publicitate -

Știri noi

Imagini de la accidentul de pe DN1, de la Bănești – Galerie FOTO

Accidentul rutier s-a produs, joi seară, după ce două...

Cum s-a produs accidentul rutier de pe DN1, de la Bănești. Trafic dirijat

Accidentul rutier a avut loc, joi seară, pe DN1,...

Accident pe DN1, la Bănești. Două autoturisme au intrat în coliziune

Accidentul rutier s-a produs, joi seară, pe DN1, la...

Care-i faza că David Popovici și-a luat Porsche?

Campionul român la înot, multiplu medaliat olimpic, mondial și...
- Publicitate -

Emisiuni

200 de Elevi din Prahova unesc comunitatea pentru a ajuta doi frați orfani

Cel mai recent episod al podcastului „Ploieștiul Nostru” îl...

Cine este noul președinte al Consiliului Județean al Elevilor Prahova? [VIDEO]

În cadrul noului episod al podcastului Ploieștiul Nostru, Alesia...

Rezultatele alegerilor parlamentare din Prahova [VIDEO]

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...
- Publicitate -

Vox Publica

Care-i faza că David Popovici și-a luat Porsche?

Campionul român la înot, multiplu medaliat olimpic, mondial și...

Cum a fost ultimul weekend la Târgul de Crăciun de la Ploiești

Târgul de Crăciun de la Ploiești a fost un...

„Afacerea Moș Crăciun” în școli și grădinițe. Experiența unei mame la Ploiești

În această perioadă de final de an, la școlile...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Care-i faza că David Popovici și-a luat Porsche?

Campionul român la înot, multiplu medaliat olimpic, mondial și...

Cum a fost ultimul weekend la Târgul de Crăciun de la Ploiești

Târgul de Crăciun de la Ploiești a fost un...

Sunteți iresponsabili! Cum puteți da foc țării doar pentru orgolii tâmpite?

Cu ”Georgel” interzis la butoane de CCR, liderii PSD,...
- Publicitate -