- Publicitate -

Reptilian, suveranist, antivaccinist, homofob! Chiar așa simplu să fie?

Data:

Vă mai amintiți de Referendumul pentru Familie din 2018? Dar de pandemie? Dar de începutul războiului din Ucraina? Dar de ”marea criză” din 2023? Ce credeți, există vreo legătură între ele și alegerile din România? Dacă credeți că da, aveți dreptate. Există.

- Publicitate -

Începând de prin 2012 – deloc întâmplător anul invadării Crimeii de către Federația Rusă, dar în mod special din anul 2016 – deloc întâmplător tot an electoral, social media românești au început să fie populate cu sute și mii de pagini, profiluri sau conturi care dintre care mai ”neaoș românești”.

Ele sunt active și astăzi în zeci de mii de ipostaze, conținutul standard brodând în jurul unor teme precum: ”pericolul homosexual”, ”distrugerea familiei tradiționale”, ”ce bine era odată”, ”ce puternici și respectați eram în lume”, ”toți aveam casă și servici”, ”știați că ucrainenii i-au oprimat pe români?”, ”ce bucată din România e astăzi parte a Ucrainei” etc, etc.

La Referendumul pentru Familie, toate aceste mii de pagini, profiluri, conturi au susținut ”familia tradițională” cu un conținut special creat și foarte bine țintit. La unison ele au promovat pericolul pe care homosexualii îl reprezintă pentru România și care va duce la stingerea neamului.

- Publicitate -

Cine erau țintele?

Țintă a fost fiecare om sau familie de bun simț din România. Aceia dintre noi care, de exemplu, nu suntem deranjați de homosexuali, dar ne deranjează exhibiționismul. Nu doar al homosexualilor, ci și al curvelor, peștilor, escrocilor, hoților etc.

Mulți ne-am trezit din senin homofobi deși nu cunoaștem niciun homosexual, luptători pentru perpetuarea neamului, deși nu intenționăm să avem copii.

După ce 91% dintre participanții la referendum s-au manifestat împotriva intervenției statului în viața de familie, te-ai fi așteptat ca aceste pagini să dispară de la sine. N-a fost așa.

- Publicitate -

În 2020 am început calvarul numit Pandemia Covid. La început priveam izoleta ca un semnal clar al morții iminente, pentru că asta ne transmisese ”statul”, corect?

Cel puțin la început, instituțiile ”de forță” au existat în spațiul public doar pentru a mitralia ordine către populația paralizată de frica de moarte. Foarte grav, cele mai multe au fost contradictorii sau incoerente.

Realizând că Statul habar nu are ce face, toți am început să ne căutăm soluții pentru a ne proteja pe noi, și pe cei dragi. Greșesc?

- Publicitate -

E vreunul care nu și-a făcut stocuri, nu și-a căutat rude pe la țară sau nu săpa disperat după măști, mănuși, antibiotice și antivirale?

Paginile, profilurile și conturile respective au fost alimentate cu un flux incredibil de (dez)informații, una mai atent gândită decât alta. Astfel, pe lângă homofobie, am descoperit cât de mult rău ne fac vaccinurile – pe care până atunci le consideram salvatoare, am început să ne dăm seama că știința e relativă și fiecare poate avea știința lui, la fel și adevărul, și realitatea lui.

Lista poate continua.

- Publicitate -

Știți care este diferența între campania guvernamentală de informare și comunicarea făcută de propaganda rusă în acea perioadă?

Prima s-a bazat exclusiv pe promovarea fricii ca mijloc de protecție, mitraliind ordine și sloganuri fără sens: ”stai în casă dacă îți pasă!”, ”poartă mască!”, ”păstrează distanța!”, ”vaccinează-te!” etc.

A doua s-a folosit de cele mai eficiente metode de influențare și manipulare, folosind cele mai eficiente instrumente de culegere de date și micro date existente în acel moment. Este vorba despre cele informații despre ce ne interesează când navigăm pe internet, culese de programe special create în acest sens și sintetizate în baza de date, creând astfel profilul nostru de utilizator.

- Publicitate -

În apărarea autorităților noastre, nu uitați că rușii sunt cei care au inventat concepte precum ”dezinformare” sau ”propagandă”. Chiar și așa, ai noștri n-au nicio scuză pentru incompetență, lipsă de empatie și de viziune.

Amintiți-vă câți dintre apropiații noștri au căzut atunci în această capcană dar și care a fost reacția fiecăruia dintre noi. Garantat nu am fost empatici sau înțelegători.

Cel mai des am făcut glume pe seama lor, i-am ironizat și nu am înțeles câtă nevoie aveau în acele momente de o atitudine deschisă, umană, caldă.

- Publicitate -

Imediat cum propagandiștii Kremlinului și-au dat seama că are de-a face cu un mediu foarte prietenos și favorabil, unde nu există nicio autoritate care să-i împiedice, au trecut la treabă într-un mod incredibil de eficient.

Astfel, pe lângă grupul homofobilor, paginile, profilurile și conturile de care vorbim au reușit să creeze curente precum antivacciniștii, conspiraționiștii, suveraniștii etc.

Cum?

Simplu. Nu prin magie sau rugăciuni, ci prin știință și cu uneltele potrivite (boți, microtarghetare) au studiat și cules datele celor care petreceau mai mult de trei secunde pe un text al respectivelor conturi, sau pe reclame ale acestora.

Apoi, folosind aceleași unelte, au făcut ca de câte ori accesează internetul, copiii, soții, frații sau prietenii noștri să primească mai mult și mai mult conținut asemănător. Iar acest conținut a fost realizat tot folosindu-se de științe precum psihologie, sociologie, dezinformare și propagandă.

Așa a fost creat un ecosistem online, compus din zeci de mii, sau sute de mii de oameni de lângă noi. În acest fel a apărut până la finalul pandemiei o armată reală cât se poate de fizică și cu drept de vot.

Alimentați zi de zi cu doctrina corect construită prin texte publicate la intervale de timp științific gândite,  adică îndoctrinată ideologic, această masă de oameni care se validează reciproc a devenit total imună la argumente științifice, morale sau etice.

La începutul anului 2022, a început procesul a cărei primă etapă s-a manifestat duminica trecută. Marele Prieten de la Răsărit a invadat Ucraina.

Instantaneu, miile pagini, profiluri sau conturi și-au îmbogățit conținutul. Au apărut teme precum ”România, colonie a Occidentului”, ”opresiunea românilor din Ucraina”, ”teritoriile românești stăpânite de Ucraina”, ”de ce să îi provocăm noi pe ruși?” etc, etc.

Cu singura excepție a închiderii canalelor oficiale de propagandă ale Moscovei precum Sputnik sau Russia Today, autoritățile din România nu a mișcat un deget pentru combaterea acestui torent ideologic anti occidental și pro-rus alimentat continuu.

Nici măcar în contextul în care oficialii Kremlinului menționau la fiecare ieșire publică faptul că Rusia e în război cu Occidentul, iar acest război se duce pe toate planurile.

Ei bine, sub privirile lor blajine și mioritice, rușii au știut și știu exact ce fac. Au construit aproape perfect profilul și candidatul care să se suprapună peste așteptările acestui ecosistem.

Partea cea mai spectaculoasă a acestei construcții este că nici măcar nu au trebuit să facă eforturi pentru a selecta resursa umană potrivită. Ea exista, trebuia doar pusă în evidență la momentul potrivit.

Mai este o performanță, poate mai mare și cu consecințe mult mai grave decât plasarea domnului Georgescu pe locul unu în primul tur al alegerilor prezidențiale. La fel ca la referendumul pentru familie, român contra român, suntem din nou în tranșee. Momentan ideologice.

De aceea, înainte de a zâmbi condescendent și a de a pune etichete că homofobii, antivacciniștii, suveraniștii sau reptilienii sunt nu știu cum, întrebați-vă dacă ați fi rezistat unei astfel de programări.

Și mai întrebați-vă dacă ironia și aroganța sunt răspunsul corect, uman, empatic, față de trăirile sincere ale persoanei de lângă voi care a avut o altă opțiune de vot.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Toată recunoștința mea pentru medicul ORL Gabriela Chiriță”. Scrisoarea de mulțumire a unei ploieștence

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun”  dedicată medicilor apreciați...

O farmacistă din Prahova merge din casă în casă pentru a duce medicamente sătenilor care nu se pot deplasa

Farmacista face fapte frumoase pentru localnici, în special pentru oamenii în vârstă, ori cei cu dizabilități.

Scrisoare de mulțumire pentru chirugul Dan Mihalache: „Acest medic este un om desăvârșit”

Femeia, voluntar SMURD în cadrul spitalului ploieștean, spune că fără acest medic pe care îl numește „de excepție”, rudele sale poate astăzi nu ar mai fi fost în viață
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Exclusiv

Explicația APM Prahova despre aerul irespirabil din Ploiești. Ce ”otravă” inspirăm

Ploieștenii din mai multe zone ale municipiului s-au plâns...

Imagini cu primele probe de la roata panoramică la Târgul de Crăciun Ploiești

Sâmbătă, 30 noiembrie, se deschide Târgul de Crăciun de...

Cu ce candidat veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Sondaj Observatorul Prahovean

Pe 8 decembrie, românii își vor alege viitorul președinte!...
- Publicitate -

Știri noi

Momentul în care Călin Georgescu este de acord cu introducerea armatei obligatorii [VIDEO]

Candidatul suveranist Călin Georgescu, contracandidatul Elenei Lasconi (USR) în...

Casă modulară construită de către Asociația Veritas pentru oameni pentru o familie din Gornet

Otilia Moncea este o prahoveancă în vârstă de 44...

Românii vor putea călători fără viză în SUA, din 2025

Ambasa României în SUA transmite că țara noastră a...

Aurel Oprinoiu, candidat USR Prahova la Senatul României, s-a implicat în lupta împotriva mafiei deșeurilor

Prahovenii sunt chemați la urne, duminică, 1 Decembrie, pentru...

12 transporturi agabaritice în Prahova. Ruta folosită de vehiculele de mare tonaj

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a...
- Publicitate -

Emisiuni

- Publicitate -

Vox Publica

- Publicitate -

Pe aceeași temă

- Publicitate -

Eu cu cine votez? Hâc!

S-a intrat în linie dreaptă în ceea ce privește...

Containerele pentru colectare selectivă, un eșec semnat Consiliul Județean Prahova. Când dispar?

Containerele pentru colectarea selectivă a deșeurilor în Prahova a...