Locuitorii din satul Udrești, comuna Apostolache, trăiesc un adevărat coșmar. În lipsa apei curente, oamenii spun că au ajuns să folosească apa de ploaie pentru spălatul rufelor. Primarul comunei Apostolache, Mihail Bratu (PNL), susține că special pentru satul Udrești încearcă să obțină finanțare de la Administrația Fondului de Mediu pentru introducerea apei în localitate.
Locuitorii din satul Udrești, din comuna Apostolache, susțin că sunt disperați. Oamenii spun că au ajuns să folosească apa de ploaie pentru spălarea rufelor.
„Apa menajeră în satul Udrești, care aparține de comuna Apostolache, NU există cu toate încercările sătenilor de a atenționa primarul.
Nu avem apă pentru uz personal sau spalat rufe. Strângem apă de ploaie când putem sau ne aduce apa de la rețea cu două recipiente de 2000 l”, ne-a scris un cititor, care susține că a solicitat sprijin de la autoritatea locală.
„Este groaznic să nu ai apă pentru spălarea rufelor. Strângem apă de ploaie ca să putem să spălăm rufele”, ne-a povestit un locuitor al satului Udrești.
Trăim ca în secolul XVII
Locuitorii din satul Udrești susțin că problema a apărut în urmă cu patru ani. Din cauza secetei, inclusiv fântânile au început să nu mai aibă apă.
„Conducta de apă de la Apostolache se oprește la 2,5 km de satul nostru. A fost săpată o fântână în sat, dar câțiva locuitori trag apa de acolo, iar pentru restul nu mai este apă.
Am ajuns să ne gândim să folosim vase de unică folosință, pentru că nu avem apă nici pentru vase să le spălăm. Vara este groaznic.
Suntem ca în secolul XVII. Am avut fântână în curte, dar a secat. Este mai rău ca înainte de 1989. Nimeni nu ne sprijină.
Noi sperăm să se aducă apă în sat, după un anumit program. Contra cost, dar să avem apă. Nu se poate trăi fără apă”, ne-a relatat un alt localnic.
Primăria vrea să atragă fonduri europene
Primarul comunei Apostolache, Mihai Bratu (PNL), susține că, într-adevăr, fântânile din sat nu mai au același volum de apă și, prin urmare, nu mai fac față consumului de apă mult prea mare.
„Singura soluție este să se aducă apa din comună, de la forajele existente. Noi am pregătit deja un proiect pentru atragerea de finanțare prin AFM și așteptăm să se dea drumul la sesiune. Proiectul are valoarea de 5.353.136 lei.
Am început să lucrăm la acest proiect din toamna anului trecut. Până atunci, am mai dus apă în sat. Noi sperăm să implementăm acest proiect.
Problema a apărut în momentul în care a crescut consumul de apă, dar și în perioada de vară când este secetă”, ne-a explicat Mihail Bratu, primarul comunei.