Polenizarea cu bondari a plantelor din solarii prinde teren și în Prahova. Un fermier din Tomșani a experimentat deja folosirea micilor insecte în solarii. „Sunt ca niște angajați. Îmi reduc timpul pe care îl pierdeam în solarii”, susține fermierul prahovean.
Gheorghe Daniel Matei, în vârstă de 52 de ani, din Tomșani, spune că pune preț pe calitatea roșiilor cultivate în solarii, nu pe cantitate.
Pentru polenizarea plantelor folosește bondari din Olanda, despre care susține că sunt mai eficienți ca albinele.
„Am achiziționat trei stupi pentru suprafața de aproximativ 2500 – 2700 de mp. Costurile diferă, între 300 – 500 de lei.
Bondarii sunt cei care colectează polenul și îl duc în stup. Sunt ca niște angajați. Îmi reduc timpul pe care îl pierdeam în solarii. Polenul colectat de la tomate nu este agreat de albine.
Cu ajutorul bondarilor polenizarea este naturală, bio. În acest fel se formează fructele în mod natural. Am observat că roșiile sunt mult mai gustoase dacă polenizarea se realizează natural”, ne-a mărturisit Gheorghe Daniel Matei.
„Agricultură de supraviețuire”
În solariile lui Gheorghe Daniel Matei, din Tomșani, pare că a venit primăvara. Răsadurile au crescut, iar unele plante deja au flori.
„Vremea ne-a cam păcălit la începutul acestui an. Temperaturile în luna ianuarie, într-adevăr, au fost cu mult mai ridicate față de cele normale. Temperaturile au scăzut, însă, în februarie.
Înființarea culturilor în solarii nu ține neapărat de vreme, ci mai degrabă de experiența acumulată, în condițiile în care spațiile sunt încălzite. Noi estimăm că primele roșii vor fi recoltate în jurul datei de 15 – 20 aprilie.
Agricultura pe care o facem este de supraviețuire. Am investit ani de zile și trăim din ce muncim. Totul s-a scumpit: folii pentru solarii, semințe, costurile cu încălzirea.
Estimez, însă, că prețurile la roșii vor rămâne la același nivel ca anul trecut”, ne-a declarat Gheorghe Daniel Matei.