Postul Crăciunului a început pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. Precupețele de la piața centrală din Ploiești susțin că au cele mai delicioase rețete de post, păstrate cu sfințenie, dar recunosc că Postul Crăciunului este unul dintre cele mai ușoare, având în vedere că numărul mare de dezlegări la pește, ulei și vin.
Postul Crăciunului este considerat de credincioși unul mult mai ușor, având în vedere că Biserica a rânduit ca în weekend-urile din perioada 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserica) și 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie), să avem dezlegare la pește.
Pe platoul de la Halele Centrale din Ploiești rețetele de post nu mai sunt de multă vreme o enigmă pentru precupețe, care spun că tainele preparatelor le-au descifrat încă din copilărie.
Lista mâncărurilor de post este lungă. Nu lipsesc supele cremă din legume, delicioasa mâncare de cartofi, mâncarea de gutui, ciorba de praz, ciorba de legume, iahnia, , mâncarea din conopidă, orezul cu legume, mâncarea din spanac sau orezul cu prune uscate.
Lista include însă o sumedenie de rețete, care nu necesită multă pregătire culinară, dar nici un timp mare de gătire.
Rețete de post pentru Postul Crăciunului
Postul Crăciunului poate fi trecut mult mai ușor, în zilele noastre, spun precupețele de pe platoul de la Halele Centrale, care recunosc că în timpurile noastre sunt ușor de găsit ingredientele necesare, dar și că există o diversitate mai mare de rețete, în contextul accesului la informații.
Pe vremuri, povestește tanti Georgeta Matei, din Băleni Sârbi, județul Dâmbovița, Postul Crăciunului era unul foarte strict, iar regulile erau păstrate cu sfințenie.
„Se spălau toate vasele în care s-a mâncat de dulce, le suiau în pod, lingurile și vasele, și mi erau coborâte de Crăciun.
Mâncarea de post era gătită în vase speciale. Înainte erau străchini și linguri de lemn, toate speciale pentru perioada postului.
Astăzi sunt o sumedenie de rețete de post delicioase care simplifică munca gospodinelor, pentru că multe dintre aceste rețete se prepară rapid”, spune tanti Georgeta.
Secretul, spune Georgeta Matei, este ca rețetele să fie simple, astfel încât gustul preparatului să fie gustos.
Măncăruri de post rapid de preparat
Tanti Georgeta Matei din Băleni Sârbi spune că mâncarea de praz este una dintre preferatele sale. Timpul de gătire este de maximum 30 de minute. Totul se prepară rapid, iar pentru deliciosul preparat este suficient un singur fir de praz, tăiat în bucățele.
„Prazul se toacă bucățele. Se pune ceapă mai multă, un pic de bulion, iar pentru ca gustul să fie unul aparte pot fi puse câteva măsline.
În preparat se adaugă și un cățel de usturoi tăiat felii, dar și sare și piper după gust. Prazul și ceapa se călesc un pic, se adaugă puțină apă caldă, iar după 10 minute, se adaugă sarea, piperul, iar când ceapa și prazul sunt înmuiate să adaugă bulionul, câteva măsline și usturoiul.
La final se pune pătrunjel tocat mărunt”, ne-a povestit Georgeta, care recunoaște că aroma dulceagă a prazului face ca preparatul să ocupe primele locuri în preferințele Georgetei Matei.
Rețeta sârbească pentru mâncarea de orez cu cartofi
Prazul poate fi folosit și în mâncarea de orez cu cartofi, o rețetă sârbească, despre care Georgeta Matei susține că este o delicatesă.
„Se taie prazul în bucăți mai mici și se toacă și aceeași cantitate de ceapă tocată mărunt. Se călește un pic, se adaugă orez. Se adaugă foi de dafin, piper și sare după gust.
După ce legumele s-au călit un pic, totul se așează într-o tavă, se adaugă apă, bulion, iar deasupra se pun felii de cartofi și se lasă la cuptor. Este o bunătate coaptă la cupor. Uiți cu totul de plăcintă.
Mai există o rețetă care se face la Băleni, la noi, la țară, respectiv plăcinta din cartofi. Cartofii se toacă mărunt, amestecați cu bulion, sare și piper și ceapă tocată mărunt. Se pune în tavă o foaie de aluat de post, apoi se pun cartofii, iar deasupra se mai pune o foaie de aluat de post. Este o bunătate”, susține Georgeta Matei.
Zilele cu dezlegare la pește
Din fericire pentru gurmanzi, Postul Crăciunului are un număr mare de zile în care este dezlegare la pește.
Potrivit basilica.ro, Postul Crăciunului, având 40 de zile, este al doilea ca durată după cel al Paștelui și totodată mai ușor de parcurs datorită zilelor când Biserica a rânduit dezlegare la pește sau la ulei și vin. În postul de anul acesta se face dezlegare la pește, ulei și vin în 15 dintre cele 40 de zile de post.
- Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – 21 noiembrie;
- Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii – 23 noiembrie;
- Sfințiți Clement, episcopul Romei și Petru, episcopul Alexandriei – 24 noiembrie;
- Odovania praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, Sf. M. Mc. Ecaterina – 25 noiembrie;
- Ap. Andrei cel întâi chemat, ocrotitorul României – 30 noiembrie;
- Proroc Naum – 1 decembrie;
- Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani – 3 decembrie;
- Cuv. Sava cel sfințit – 5 decembrie;
- Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei – 6 decembrie;
- Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș – 7 decembrie;
- Cuv. Patapie – 8 decembrie;
- Zămislirea Sf. Fecioare Maria de către Sf. Ana – 9 decembrie;
- Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei – 12 decembrie;
- Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie – 14 decembrie;
- Sfințit Mc. Elefterie, episcopul Iliriei – 15 decembrie.