spot_img
- Publicitate -

Cozonac cu nucă, rețeta tradițională

Data:

Chef Dan Neagu de la Rarisimo Garden Ploiești prezintă rețeta unui preparat tradițional de Paște. Că este cel clasic, cu nucă și cacao sau cu upgrade-uri de stafide și rahat, ori cel cu brânză, căruia mulți îi spun pască, sau de ce nu cel ardelenesc – cu mac, un cozonac inchide intotdeauna masa de Paște.

- Publicitate -

De fapt, dacă ar fi să ne raportăm corect la acest desert delicios, am spune că indiferent de umplutura pe care o conține, cozonacul se plămădește din același aluat. Aici e partea specială – aluatul, piesa de rezistență a gospodinelor din toate timpurile.

Bucătăria românescă conține o sumedenie de preparate ce necesită timpi destul de lungi de pregătire și apoi preparare. Să muncești câteva ore, iar rezultatul să fie lamentabil, te poate determina lesne să renunți și să cumperi din magazin. Trebuie să știți însă că o bună parte a cozonacilor de supermarket, conțin destul de mulți agenți de afânare, de creștere sau de gust, tocmai pentru a grăbi procesul de producție și implicit pentru a rentabiliza acest preparat.

Eu vă propun rețeta tradițională, la care am adăugat doar un singur lucru în plus și acesta dă cremozitate umpluturii și face acest desert mai gustos. Așadar, vă garantez că urmând corect pașii descriși mai jos în video-ul marca Culinaria, veți obține cozonaci pufoși ca cei pe care mamele sau bunicile îi făceau la fiecare sărbătoare.

Cum românii au adoptat bankingul digital în 2025: O revoluție sub semnul tehnologiei

În 2025, România se află în centrul unei transformări digitale fără precedent în sectorul bancar. Peste 70% dintre români folosesc acum servicii bancare digitale...
- Publicitate -

Cozonac tradițional cu nucă Culinaria – CUM SE FACE

Ingredientele sunt calculate pentru a obține în final 2 cozonaci cu nucă de aproximativ 1,3 kilograme. Pașii sunt descriși în amănunt in conținutul video al vlogului meu de pe YOUTUBE.

MAIA:
Apă călduța (30grade)
Drojdie 50gr.
Făină 100gr
Amestecăm și punem la cald pâna la dublarea volumului.

- Publicitate -

ALUAT:
Maiaua după dublarea volumului
Făină 1kg cernută
Atenție păstrați albușurile la rece și lucrați cu :
Gălbenuș de ou 5buc. frecat cu
Sare 3gr(1linguriță)
Lapte 500ml încălzit cu:
Zahăr 250gr
Zahăr vanilat 16gr (2plicuri)
Coajă de lămâie rasă 25gr

Ulei 100 ml. se încălzește cu
Unt 100 gr. și acesta din urmă se încorporează treptat fără a ajunge la fierberea amestecului.

În bolul cu făină faceți o gaură în mijloc și puneți gălbenușurile, laptele și maiaua și amestecați.
Aluatul rezultat se frământă cam 20 minute, până la încorporarea completă a uleiului cu unt. La final acesta trebuie să nu vi se mai lipească de mână.
Aluatul frământat se lasă la crescut într-un loc călduț, ferit de curenți de aer cam 40 minute, până la dublarea volumului.

- Publicitate -

Loc de joacă din Ploiești, vandalizat. Ce au pățit autorii

Un loc de joacă din cartierul Mitică Apostol din Ploiești a fost vandalizat de mai mulți minori. Pentru că zona era supravegheată cu camere video,...

UMPLUTURĂ de cacao cu nucă:
Separat amestecăm:
nuci rase 150gr.
cacao 50gr.

Pregătim:
Stafide 20gr. hidratate în
esență de rom 15ml,
Rahat turcesc cubulețe 50gr.
Albușuri de ou (5) bătute spumă cu
zahăr 50gr și
zahăr vanilat 8gr

Nucile rase și praful de cacao se amestecă bine intr-un bol. În amestecul obținut încorporăm ușor spuma de albuș.

- Publicitate -

MODELAREA și UMPLEREA cozonacilor o aveți descrisă în video de mai jos. De altfel, ca de fiecare dată, vă invit să vă abonați pe canalul meu de youtube. Astfel, veți ști de fiecare dată când postez un nou video. Vă mulțumesc!!

DECORARE
Ou întreg (2) bătut
Zahăr tos 20gr

PREGĂTIRE: 1h și 30min
COACERE aprox. 40min. la 180*C in funcție de cuptor.

- Publicitate -

Urmăriți conținutul video inainte de a porni la prepararea cozonacului. Vă va fi cu siguranță mai ușor să aveți după câteva ore pe masă, cozonaci pufoși și plini de umplutură.

Ponturi pentru a obține cozonaci pufoși
Pregătiți cozonaci doar în spații călduțe, fără geamuri deschise pentru a evita formarea curenților de aer.
Încălziți laptele la 40 de grade și mențineți temperatura constantă. (puteți afla ușor care este temperatura folosind un termometru special. Dacă nu aveți unul, puteți căta pe google – “termometru alimentar”.
Bateți albușurile spumă pentru umplutură în loc să le încorporați ca atare în amestecul de nucă și cacao. Obțineți cremozitate
Urmați pașii descriși mai sus intocmai. Altfel veți avea surpriza ca aluatul să nu crească suficient și să nu obțineți cozonaci pufoși.

De asemenea, vă rog pe toți cei care considerați că sfaturile culinare prezentate vă sunt de folos, să distribuiți articolele si canalul meu, pentru ca informațiile să ajungă la cât mai multă lume. Mulțumesc!

- Publicitate -

Cum ți se pare subiectul?

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...

Interviu cu stomatologul Claudiu Petriu, omul care redă frumusețea zâmbetului

În lumea stomatologiei, există oameni specializați, care nu doar...

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...
- Publicitate -

Exclusiv

Imagini cu un șofer ”sinucigaș” care umblă liber prin Ploiești

Poate că mulți dintre voi consideră titlul acestui articol...

Maestrul Titi Tudor, în lacrimi în Joia Mare. ”Mă las, renunț la tot!”

Într-o zi în care liniștea ar trebui să domnească,...

Cât mai durează coșmarul șoferilor de pe DN 1A, la podul din Blejoi

A trecut un an de când au început reparațiile...

Primarul absolvent de Teologie care deszăpezește singur comuna

De la Teologie la șantier: Primarul din Tătaru face...

Sistemul Antigrindină în Prahova. E viciată omologarea?

Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (Sistemul...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Seară magică. Olimpicii informaticii, fascinați de cerul Ploieștiului

Într-un moment de pauză dintre algoritmi și coduri, participanții...

Bărbat dat dispărut la Ploiești. L-ați văzut?

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, Bontea...

Cum să nu iei țeapă când îți planifici vacanța online?

Președinta Comisiei pentru Apărare din Senat, senatoarea Nicoleta Pauliuc...

Cum românii au adoptat bankingul digital în 2025: O revoluție sub semnul tehnologiei

În 2025, România se află în centrul unei transformări...

Micii campioni la șah, bucurie și spirit competițional la Primăria Ploiești

Primăria Municipiului Ploiești a fost, zilele acestea, gazda unui...
- Publicitate -

Emisiuni

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cauți un job mai bun? Cum te pot ajuta AJOFM și UPG Ploiești

La finele acestei săptămâni, la Palatul Culturii se va...
- Publicitate -

Vox Publica

Cum, se poate și la Ploiești?

Primăria Ploiești anunță începerea unei acțiuni importante pentru siguranța...

Mârlănia unor oameni în costum

Cum exprimarea pe rețelele de socializare este (încă) liberă,...

Dr. Vâjeu: Sistemul de sănătate din Franța versus România

Doctorul Ciprian Vâjeu, medic ortoped specializat în chirurgia coloanei...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Loc de joacă din Ploiești, vandalizat. Ce au pățit autorii

Un loc de joacă din cartierul Mitică Apostol din...

Ce se întâmplă cu produsele din supermarketuri care expiră

Risipa alimentară este o problemă pe care marii retaileri...

Un elev de la Colegiul „Carmen Sylva”, olimpic la percuție

Performanță remarcabilă pentru secția de Percuție a Colegiului Național...

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri

În Vinerea Mare se face pomenirea Sfintelor Pătimiri ale...
- Publicitate -

De Paște, cu toții putem aduce lumină în casa Otiliei

Otilia Moncea este o prahoveancă în vârstă de 44...

Cupa Iepurașului la șah, la Consiliul Județean Prahova

Miercuri, 16 aprilie, Consiliul Județean Prahova a găzduit o...

Se termină recalcularea pensiilor. Cine va primi mai mulți bani

Procesul de recalculare a pensiilor, care ar fi trebuit...

Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri

Joia Mare sau Joia Neagră din Săptămâna Patimilor are...