În Vinerea Mare se face pomenirea Sfintelor Pătimiri ale Domnului lisus Hristos. Ziua este cunoscută și sub numele de Vinerea Neagră, Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă.
Vinerea Mare este ziua în care Iisus a suferit patimi cumplite, primind drept pedeapsă răstignirea și fiind obligat să parcurgă drumul purtându-și în spate crucea și coroana de spini
Denia din Vinerea Mare amintește de patimile suportate de Iisus în urma trădării de către Iuda.
Slujba, numită și Ceasurile împărătești și vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii, simbolizează coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea trupului pentru înmormântare.
Sfântul Epitaf sau „Sfântul Aer” este o pânză din in sau catifea, pe care se află pictată sau brodată scena înmormântării Domnului Hristos. Sfântul Epitaf rămâne așezat pe masă până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos.
Tot în Vinerea Mare se face pomenirea Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale Domnului. Este o zi de doliu a creștinătății, iar în această seară are loc Denia Prohodului Domnului.
Creștinii care merg la biserică trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Iisus a stat în mormânt. Acesta este un gest de smerenie și de credință.
Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare
Vinerea Mare este ziua în care, în special în mediul rural, se păstrează o serie de tradiții și obiceiuri.
Se spune că în Vinerea Mare se ține post negru până la apusul soarelui pentru vindecarea bolilor de piele și pentru a fi sănătos tot anul.
Tot în mediul rural se mai spune că dacă plouă în această zi va fi un an roditor, iar dacă nu plouă va fi un an cu multă secetă.
În această zi nu se coace nimic, nu se mănâncă urzici și nu se folosește oțet în preparate. În plus, în Vinerea Mare, nu se sacrifică animale, iar gospodinele nu roșesc ouă și nici nu fac alte pregătiri pentru Paște.
Tot în Vinerea Mare nu se lucrează la câmp. Se spune că, în caz contrar, nu vei avea parte de recoltă.
Tot în Vinerea Mare se spune că femeile merg la morminte unde aprind lumânări și plâng morții.
Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paștelui, când femeile gătesc restul mâncărurilor, termină curățenia și pregătesc hainele noi pentru zilele de sărbătoare.