Săptămâna Patimilor, ultima din postul Paștelui, are numeroase semnificații fiind oficiate sfinte slujbe de Denii. Sfânta și Marea Marți zugrăvește pilda celor 10 fecioare un îndemn la trezire duhovnicească.
Slujbele ce definesc liturgic această săptămână sunt Deniile ce se oficiază până vineri seara. Marțea Mare sau Marțea Seacă, cum mai este cunoscută, aduce în prim plan o nouă pildă.
După ce în Lunea Mare a avut loc pilda despre Iosif, în Marea Marți din Săptămâna Patimilor, este pilda celor zece fecioare, spusă chiar de Hristos, are o semnificație profundă pentru viața creștină.
Iisus le-a povestit celor 12 ucenici ai săi două parabole: cea a celor 10 fecioare și a talanților. La Liturghie, preotul citește Pilda celor 10 fecioare.
În această pildă, cinci dintre fecioare aveau candelă, dar fără ulei, iar alte cinci fecioare aveau candelă și ulei. Semnificația candelei și uleiului este cea a credinței, milosteniei, dar și a smereniei. Candela fără ulei reprezintă evlavia fără milostenie, spunea Sfântului Ioan Gură de Aur.
Pilda este și un moment de reflexie asupra vieții duhovnicești, în timp ce despre credință se spune că trebuie să fie însoțite de harul Dumnezeiesc al Sfântului Duh.
Tradiții și obiceiuri
La fel ca în toate zilele din Săptămâna Patimilor până la Înviere, în Sfânta Marți este zi de post.
Creștinii merg la biserică la Denie, această slujbă specială având loc în fiecare seară, începând din Duminica Floriilor până vineri seară.
La fel ca în Sfânta Luni Mare, în această zi bărbații și femeile trebuie să se finalizeze treburile gospodărești, fiind zi destinată grădinăritului.
Se spune că bărbații trebuie să finalizeze astăzi muncile la câmp, acestea urmând a fi reluate abia după Paști.
În această zi se pot spăla rufe și se poate termina curățenia în casă. Tot în Sfânta Marți Mare credincioșii este bine să se spele, deoarece astfel vor îndepărta bolile de peste an.
Potrivit unui obicei păstrat în special în mediul rural, în ziua Sfintei Marți din Săptămâna Patimilor se spune că nu este bine să spargi nuci, pentru că acest lucru ar aduce suferință în casă.
De miercuri, în schimb, încep efectiv pregătirile pentru masa de Paște, urmând ca în Joia Mare să se vopsească ouăle roșii pentru Paște.