Un nou recital al Stagiunii de muzică de cameră Anima, proiect al Asociației SYNC, are loc la Ploiești de Florii. Duminică, 13 aprilie 2025, de la ora 12:00, sunteți așteptați la Muzeul de Artă ”Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești pentru o oră de muzică de cameră în compania a doi muzicieni excepționali – Ștefan Cazacu (violoncel) și Ioan-Dragoș Dimitriu (pian).
Galanterii, numele recitalului, evocă o lume a eleganței și a gesturilor rafinate. În secolele trecute, „galanteriile” defineau nu doar manierele, ci și arta conversației, delicatețea complimentelor și un mod sofisticat de a exprima sentimentele prin gesturi și simboluri, idei care se se regăsesc și în muzica pe care o propunem în acest recital. Veți asculta lucrări ale compozitorilor Astor Piazzolla, Gabriel Faure, David Popper și Gaspar Cassado.
Intrarea este liberă, dar este necesar să vă înscrieți la acest link
Despre muzicieni
Ioan-Dragoș Dimitriu și Ștefan Cazacu au cântat împreună încă din 2008 și după o pauză de mai bine de 10 ani s-au reîntâlnit în 2018 pe scena muzicală în Viena.
În 2025, duo-ul își reia călătoria prin țară și aduce în fața spectatorilor un program care îmbină eleganța clasică cu ritmurile spaniole și argentiniene.
Tânărul violoncelist Ștefan Cazacu, laureat recent în Germania și România, a obținut premiul I la International Danube Festival (Ulm, 2022) și premiul III la Concursul
George Enescu (2020-2021). Cu o carieră în plină ascensiune, Ștefan a cântat ca solist în România și internațional, colaborând cu dirijori renumiți precum Cristian Măcelaru și
Cristian Mandeal. Repertoriul său vast l-a purtat pe scenele Musikverein Viena, Filarmonica din Paris și Elbphilharmonie Hamburg. Ștefan Cazacu cântă pe un violoncel Ullman (1917).
Ioan-Dragoș Dimitriu a debutat internațional în 2011 la Filarmonica din Berlin și a concertat pe scene din Europa și Japonia. Îndrumat de Corina Ibănescu, a câștigat peste 20 de premii internaționale între 2003 și 2010. Și-a continuat studiile la MDW Viena cu Martin Hughes și Stefan Arnold, ani în care a câștigat concursuri precum Casino Austria Rising Star Award.
Manager al Filarmonicii Brașov (2020-2023), Dragoș Dimitriu colaborează cu SoNoRo ca Director de Dezvoltare și Inovare. A co-fondat Festivalul TAMTAM și ScenaVirtualaTAMTAM în timpul pandemiei și a înființat Centrul Cultural Apollonia din Brașov.
Stagiunea de muzică de cameră ”Anima” a debutat cu succes în anul 2023 în orașul Ploiești, marcând un moment semnificativ în peisajul cultural local. Organizată de Asociația SYNC, această serie de concerte s-a impus rapid ca o platformă dedicată exprimării artistice autentice și promovării tinerilor muzicieni talentați, indiferent de stadiul lor în carieră. Cu sprijinul unei comunități deschise spre artă și inovație, Ploieștiul a oferit un cadru perfect pentru acest eveniment deosebit.