Extrasul de carte funciară, care acum se eliberează contra-cost, va fi eliberat gratuit. Măsura se aplică începând de luni, 7 aprilie, la ghișeu, respectiv din 2 iunie online.
În prezent, pentru un extras de carte funciară, statul percepe o taxă de 25 de lei la ghișeu, respectiv 20 de lei online.
Începând de luni, 7 aprilie, acesta se va elibera gratuit. Anunțul a fost făcut de Ministrul Dezvoltării, Cske Atilla, la Antena 3.
„Practic, vorbim despre respectul statului pentru cetățean. Când cetățeanul se duce la un ghișeu și cere o informație, un document oficial emis de statul român, care este generat de un funcționar plătit din bani publici, atunci nu poți să ceri un tarif pentru asta, pentru că e un serviciu public, e exercițiul serviciului public care e în general pentru cetățean.
Astăzi, la cadastru, dacă vreți să cereți un extras de carte funciară spre informare despre proprietatea care vă aparține, dacă mergeți la ghișeu trebuie să plătiți 25 de lei. Dacă cereți digital e 20 de lei.
Din 7 aprilie, pe partea de ghișeu fizic și din 2 iunie pe partea digitală desființăm această taxă. Vă dau un exemplu, sunt trei astfel de tarife care se desființează, reimpunem respectul statului față de cetățean.
Statul trebuie să-și respecte cetățeanul, e dreptul lui de a primi un serviciu public, el îl plătește pe funcționar și nu e în regulă să cerem tarife pentru acest lucru.
Ordinul e în Monitorul Oficial, totul e pregătit de luni ca acest sistem să intre în vigoare. Deci orice cetățean care are în proprietate un imobil, o casă, un teren, va putea să ceară extras de carte funciară despre propriul imobil în mod gratuit”, a anunțat ministrul Atilla.
Extrasul de carte funciară reprezintă dovada dreptului de proprietate sau a altor drepturi care pot fi înregistrate în cartea funciară.
Fiecare proprietar, fie persoană fizică, fie persoană juridică, de teren sau imobil, trebuie să-ți înregistreze proprietatea la Registrul Cadastral și de Carte Funciară. Informațiile înregistrate vor acționa ca dovezi de identitate a proprietarilor și/sau deținătorilor legali ai imobilelor respective. În același timp, se primesc informații despre locul și valoarea de impozitare a terenurilor și construcțiilor aflate în proprietate publică sau privată.
Pentru extrasul de carte funciară pentru autentificare sunt necesare o serie de acte și documente:
- Datele de identificare ale notarului și solicitarea redactată de acesta;
- Datele de identificare ale solicitantului;
- Individualizarea imobilului care se realizează prin indicarea numărului cărții funciare și a numărului cadastral;
- Situarea și tipul de imobil;
- Mențiunea modului prin care se va transmite extrasul de carte funciară: teren, casă și teren, apartament, spațiu comercial.Pentru orice tip de extras de carte funciară, timpul de eliberare în regim normal este de cel puțin două zile lucrătoare, excluzând ziua depunerii cererii pentru eliberare.
Extrasul de carte funciară poate fi necesar în multiple situații prevăzute de lege. În special, un extras de carte funciară este important în procesul de vânzare-cumpărare.
Dacă ești vânzător de imobil sau teren, va trebui să scoți un extras de carte funciară pentru prezentarea dovezii că proprietatea este liberă de sarcini și poate fi vândută fără probleme. De asemenea, prin intermediul acestui document, oferi dreptul de proprietate cu toate responsabilitățile legale, unui nou proprietar.
Alte situații prevăzute de lege în care ai nevoie de un extras de carte funciară:
- În cazul autorizațiilor de construcție;
- În cazul racordării la utilitățile publice;
- În cazul reînnoirii cărții de identitate;
- În cazul vizelor de flotant/cărților de identitate temporare.În schimb, dacă vrei să cumperi o proprietate nouă, care nu a avut nici un proprietar înainte, avocatul sau notarul trebuie să înainteze o cerere de înregistrare cu numele tău și să pregătească toată documentația relevantă.