Odată cu apropierea sărbătorii Paștelui, gospodarii încep curățenia de primăvară în grădină. Este momentul în care mulți aplică var pe pomii fructiferi.
În afară de estetică, această operațiune este una benefică pentru pomi. Potrivit specialiștilor consultați de Agrointel, tratamentul dezinfectant cu var ține la distanță o serie de paraziți care pot provoca probleme scoarței.
Astfel, văruirea trunchiurilor se face pentru distrugerea ouălor de insecte şi a paraziţilor care se află în crăpăturile din scoarţă.
Prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe trunchiuri. În plus, varul se constituie într-un strat protector în fața razelor solare nocive.
Înainte de a se vărui trunchiul pomilor, aceștia se curăță cu o perie (nu foarte aspră) pentru a îndepărta o parte dintre ouăle insectelor și pentru a curăța crăpăturile.
O ”rețetă” pentru soluția de var este ca la 10 litri de apă să se adauge 2-3 kg de var proaspăt stins, 1 kg de argila (lut, pământ galben, ca cel pentru sobe), 100g de sulfat de cupru sau sare grunjoasă.