În luna iunie, la propunerea primăriței Ioana Neagu, Consiliul Local Valea Călugărească a adoptat o hotărâre prin care a fost interzisă depozitarea de deșeuri pe anumite terenuri, inclusiv pe cele unde Eco Park Energy SRL construiește în prezent un astfel de depozit.
Potrivit libertatea.ro, Primăria din Valea Călugărească a transmis că Prefectura Prahova a cerut anularea hotărârii respective a Consiliului Local, astfel încât activitățile companiei implicate în această afacere pot continua.
Astăzi, instituția respectivă a reacționat și a transmis un comunicat de presă în care susține că ”Prefectura Prahova a solicitat Consiliului Local Valea Călugărească revocarea ei și adoptarea unui act care să respecte prevederile Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, precum și prevederile Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, aspecte prezentate de către Inspectoratul Județean în Construcții Prahova în punctul de vedere transmis ca urmare a solicitării Instituției Prefectului Prahova, în sensul că documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism modificate fără respectarea prevederilor legale privitoare la avizarea și aprobarea acestora sunt nule”.
Potrivit sursei citate, locuitorii din comună sunt îngrijorați de apariția unui depozit de deșeuri în comună, mai ales că în zonă sunt depozitați și munții de cenușă piritică rezultați în urma activității fostui combinat.
Totodată, în satul Pantazi funcționează deja de mai mulți ani o stație de tratare a deșeurilor periculoase.
Până acum, locuitorii care au reclamat poluarea au primit de la autoritățile de mediu răspunsul ”standard” și anume că „indicatoriu sunt în limite conform legii”.
Reamintim că mai mulți cititori care locuiesc în comuna Ariceștii Rahtivani sau lucrează la firmele din parcurile industriale din zonă ne-au sesizat că, în ultima perioadă, se confruntă cu un miros pestilențial, semnul unei poluări masive. Cu toate acestea, autoritățile de mediu nu au identificat, până acum, sursa de poluare.