- Publicitate -

Neregulile constatate de ANPC la comercializarea produselor „de post”. Recomandări

Data:

Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), a enumerat pe pagina sa de Facebook câteva recomandări în ceea ce privește achiziționarea produselor de post, în contextul în care se apropie Postul Crăciunului, care durează între 15 noiembrie și 24 decembrie. De asemenea, acesta a precizat și neregulile pe care comisarii ANPC le-au depistat în timpul controalelor.

- Publicitate -

„Pe data de 15 noiembrie începe Postul Nașterii Domnului, cunoscut și ca Postul Crăciunului, care durează până pe 24 decembrie si pentru ca produsele pe care le cumpărați în acest post să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să achiziționați aceste produse alimentare numai din locuri amenajate și autorizate, să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea\conformitatea sau siguranța unui produs.

De asemenea, atenționez asupra faptului că dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.

VERIFICAȚI CU ATENȚIE ETICHETA PRODUSELOR DE POST PE CARE LE CUMPĂRAȚI!

Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.

- Publicitate -

Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.

Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Craciunului și de a evita astfel să fie induși în eroare.

Comisarii ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor controla și supraveghea piața în toata această perioadă, pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecției consumatorilor, iar operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancționați.

- Publicitate -

Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului, premergătoare sărbătorilor Craciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumparare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor.

În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv LAPTE PRAF, ZER PRAF, PUDRA DE OU, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.

Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale.

- Publicitate -

Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmatia „ poate contine urme de ou, lapte…”.

Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate.

Și nu în ultimul rând, verificați dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpărați produse care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După achiziție, respectați și la domiciliu condițiile de depozitare precizate pe ambalaj.

- Publicitate -

De asemenea, verificați DATA DURABILITĂȚII MINIMALE.

Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limita de consum depășita sau modificată.

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori, comisarii #ANPC au găsit la comercializare produse, pe a căror etichete, erau înscrise mențiuni care puteau induce în eroare consumatorii:

Cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant “produs de post”;

- Publicitate -

“Maioneză vegetală simplă” și “Maioneză vegetală Shaorma”. Denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente;

“Pizza de post” – “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs „ de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor;

Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum șnițel, pate, parizer, salam, cârnați, cremwurști etc. la care era atașată sintagma “vegetal”;

- Publicitate -

Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii „fără colesterol” sau „0% colesterol”, sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică;

Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conținea proteine din lapte, în neconcordanță cu denumirea de produs;

Produse de cofetărie preambalate, cu mențiunea “de post”, deși în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris “frișcă”.

De asemenea au fost constatate următoarele abateri:

Produse de post expuse la comercializare în același raft și în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii ( de exemplu produsul „Untar” ce conținea grăsimi vegetale era expus la vânzare în același raion cu untul);

Expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conținut ingrediente lactate;

Produsul „Crutoane cu ierburi aromate” era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiș inscripționat „Idei savuroase de post”, deși, produsul conținea la ingrediente: „zer praf dulce” și „praf de iaurt”, care sunt de origine animală și nu de post”, a scris Paul Anghel.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Exclusiv

Interviu cu Cătălin Dragomir: „Cum am ajuns să deschid Crazy Bubble Ploiești? M-a cucerit produsul!”

Crazy Bubble Ploiești este un business local, deschis în...

Volosevici și foștii viceprimari ai Ploieștiului au încasat sporuri pentru fonduri europene [DOCUMENT]

Fostul primar Andrei Volosevici (ex-PNL, ex-PSD) și foștii viceprimari...

Ce acuzații îi aduc procurorii fostului primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici

Fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, este cercetat sub...

Depozitul de deșeuri voluminoase pentru populația din Ploiești ”zace” în sertarele primăriei

Primăria Ploiești trebuia să construiască un depozit de deșeuri...

Locuitorii și angajații din Parcul Industrial Ariceștii Rahtivani reclamă: ”Miroase oribil, nu putem respira!”

Mai mulți cititori care locuiesc în comuna Ariceștii Rahtivani...
- Publicitate -

Știri noi

Echipajul feminin de 8+1, canotaj, a câștigat titlul de cel mai bun echipaj al anului

Sâmbătă, 9 noiembrie 2024, a avut loc la Sevilla,...

Românii au printre cele mai mici salarii din UE. Cât câștigă anual

Românii câștigă printre cele mai mici salarii din Uniunea...

Imagini cu zăpada de pe Vârful Omu. Ninge viscolit – VIDEO

Vremea a adus zăpadă și viscol la munte. La...

Codul galben de vreme rea a fost extins. Acesta cuprinde și Prahova

Duminică, 10 noiembrie 2024, meteorologii au actualizat prognoza meteo...

Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani, Coradia Stream, intră în circulație

Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de...
- Publicitate -
- Publicitate -

Doctor bun

„Toată recunoștința mea pentru medicul ORL Gabriela Chiriță”. Scrisoarea de mulțumire a unei ploieștence

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun”  dedicată medicilor apreciați...

O farmacistă din Prahova merge din casă în casă pentru a duce medicamente sătenilor care nu se pot deplasa

Farmacista face fapte frumoase pentru localnici, în special pentru oamenii în vârstă, ori cei cu dizabilități.

Scrisoare de mulțumire pentru chirugul Dan Mihalache: „Acest medic este un om desăvârșit”

Femeia, voluntar SMURD în cadrul spitalului ploieștean, spune că fără acest medic pe care îl numește „de excepție”, rudele sale poate astăzi nu ar mai fi fost în viață

Scrisoare de mulțumire pentru medicul Inesa Barbălată: „Mi-ați dăruit o nouă speranță”

Ploieșteanca a trecut cu bine peste cumplitul diagnostic de cancer de col uterin
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Cum a ajuns Stelian Muscalu de la analist financiar la Digi24, la proprietar de tavernă în Thassos

A lucrat zi de zi, cot la cot cu angajații lui, luând comenzi, servind la mese și făcând poze cu oamenii, care veneau la Motorship și pentru că auziseră că taverna era a lui Stelian Muscalu.

Povestea Forum Thassos: Proiectul lui Dan Adrian Drăgan, care s-a mutat acolo din dragoste de insulă

Curaj nebun sau doar pasiune dincolo de limite? Doar un om care face ce-i place... :)
- Publicitate -