Sute de locuitori din Prahova sunt nevoiți să se descurce fără a avea acces la farmacii. Așa cum tot mii de locuitori din județ știu că nu este bine să nu te îmbolnăvești sau să o faci doar într-o anumită zi a săptămânii, fiindcă medicul de familie lipsește cu desăvârșire atunci când e nevoie de un consult sau o rețetă.
În Prahova, la ora actuală, conform evidențelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate Prahova, figurează 64 de farmacii, cu puncte de lucru în 223 de zone ale județului. În teorie, nu stăm rău, doar că majoritatea sunt concentrate în Ploiești și Câmpina.
Cele mai multe, evident, sunt în municipiul reședință de județ, asta fiindcă cei mai mulți furnizori de medicamente au ales să-și deschidă puncte de lucru în localitățile cu o populație de peste 5.000 de locuitori.
Mii de localnici din județ trăiesc, în anul 2025, în zone fără acces la farmacii. Dacă au nevoie de un medicament, aceștia trebuie fie să se deplaseze în altă localitate, fie să facă o comandă online.
Iar dacă vorbim despre bătrâni care nu au acces și nici deschidere către ceea ce înseamnă internet, situația devine dramatică.
În continuare, localnici din zone precum Tătaru, Teișani, Secăria, Ariceștii Zeletin, Baba Ana, Bertea, Călugăreni, Cosminele, Gornet Cricov, Iordăcheanu, Jugureni, Lapoș, Păcureți, Predeal Sărari, Chiojdeanca, Fântânele, Gura Vadului, Râfov, Salcia, Sălciile, Sângeru, Starchiojd, nu au puncte de lucru din partea furnizorilor de medicamente cu și fără contribuție personală aflați în relație contractuală cu CAS Prahova.
Cât privește asigurarea serviciilor pe timp de noapte, în evidențele CAS Prahova figurează doar două farmacii în județ care au program non-stop. Una este situată în Ploiești, iar cealaltă în Câmpina.