12 cabinete școlare stomatologice deservesc, în Ploiești, peste 34.700 de preșcolari și elevi, dar și 5.343 studenți ai Universității Petrol -Gaze. Un număr mic dacă ne raportăm la nevoile reale ale zeci de mii de copii din oraș. Mai grav este faptul că, dincolo de cabinetele stomatologice din Ploiești, în județ mai există un singur astfel de punct la o școală gimnazială din Mizil. În rest, nicio altă unitate de învățământ din Prahova nu dispune de cabinet stomatologic şi nu oferă astfel de servicii elevilor.
În Ploiești funcționează un număr de 12 cabinete stomatologice cu autorizație sanitară de funcționare, în care își desfășoară activitatea 12 medici stomatologi, respectiv 12 asistenți medicali cu drept de liberă practică.
Cabinetele stomatologice școlare, transmit cei de la Administrația Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești, au fost dotate cu medicamente pentru trusa de urgență, materiale stomatologice și sanitare, dezinfectanți și produse de sterilizare, evidențe primare, consumabile birou și calculator, instrumentar medical și aparatură medicală. Pentru serviciile acordate nu există un plafon lunar.
Unitățile școlare dotate cu astfel de cabinete stomatologice sunt Colegiul Național „N.Stănescu”, Școala Gimnazială „H.M.Berthelot”, Școala Gimnazială „N.Bălcescu”, Colegiul Național „l.L.Caragiale”, C.N. „Mihai Viteazul”, Școala Gimnazială „Sf.Vineri”, Colegiul Național „A.l.Cuza”, Școala Gimnazială „N.lorga”, Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu”, Școala Gimnazială „G.E.Palade”, Școala Gimnazială„ „Grigore Moisil” și UPG Ploiești.
Serviciile stomatologice oferite gratuit elevilor și studenților includ:
- efectuarea examinărilor periodice ale aparatului dento-maxilar, depistarea precoce și activă a afecțiunilor aparatului dento-maxilar (carii, parodontopatii).
- elaborarea planului de tratament și trimiterea la specialist a cazurilor care depășesc competențele medicului.
- supravegherea și monitorizarea erupției și evoluția sistemului dentar.
- depistarea precoce a leziunilor precanceroase și formele de debut a cancerului la nivelul aparatului dentomaxilar și îndrumarea pacientul către serviciile de specialitate.
- colaborarea cu alte specialități de medicină dentară, cu medicul școlar și cu medicul de familie pentru monitorizarea unei dezvoltări armonioase și menținerea sănătății aparatului dento-maxilar.
- întocmirea, la sfârșitul fiecărui ciclu de învățământ, bilanțului de sănătate orodentară care va însoți fișa medicală a elevilor și a studenților în ciclul următor.
- monitorizarea elevilor și studenților cu afecțiuni cronice.
În cadrul cabinetelor stomatologice școlare, elevii și studenții mai beneficiază de următoarele servicii:
- Efectuarea tratamentului tuturor leziunilor carioase, simple complicate, în dentiția temporară, mixtă șipermanentă.
- Aplicarea de măsuri de profilaxie a cariei dentare și a altor afecțiuni ale aparatului dentomaxilar.
- Refacerea morfologiei funcțională a dinților temporari și permanenți.
- Efectuarea intervențiilor de mică chirurgie în scop profilactic , preventiv și interceptive (extracții de dinți, incizii de abcese dentare).
- lmplementarea terapiilor de decondiționare a obiceiurilor vicioase și de reeducare a funcțiilor aparatului dento-maxilar în colaborare cu medicul specialist ortodont.
- Urmărirea dezvoltării armonioase a aparatului dento-maxilar prin conservarea și refacerea morfologiei dentare.
- Efectuarea tratamentelor stomatologice de urgență in limita competențelor
- Acordarea primul ajutor în caz de urgență, în limita competențelor.
Pentru cele 11 cabinete medicale stomatologice școlare și un cabinet medical stomatologic UPG, în perioada 2020-2024, totalul dotărilor a fost de 195.106,55 lei.