Sunt localități în Prahova unde este bine să nu te îmbolnăvești sau să o faci doar într-o anumită zi a săptămânii. În alte zeci, atât din mediul urban, cât și rural, deficitul de medici de familie este unul care se resimte atât la nivelul actului medical, cât și în ceea ce privește atitudinea pacienților, nevoiți să aștepte cu orele pentru a putea beneficia de un consult sau de o rețetă.
Ce-i cu adevărat grav este că lipsa medicilor de familie este resimțită mai ales în zone cu populație îmbătrânită, unde problemele de sănătate ale oamenilor, foarte mulți vârstnici care nu se pot deplasa cu ușurință, sunt dintre cele mai grave.
La Păcureți și Boldești Grădiștea, localități cu 1.754, respectiv 1.433 de locuitori, nu există niciun medic de familie, potrivit datelor transmise de CAS Prahova. Practic, asistența medicală primară lipsește cu desăvârșire
Primarul din Boldești Grădiștea, Damian Leon, (Forța Dreptei) ne-a transmis că, din ceea ce știe el, ar fi, totuși, o doamnă doctor care vine o dată pe săptămână să vadă bolnavii. Întrebat ce se întâmplă dacă localnicii se îmbolnăvesc în altă zi și au nevoie de asistență medicală, edilul nu a știut ce să mai răspundă.
Dacă omul are o problemă de sănătate, în aceste două comune „bate vântul”
Localnicii fie rabdă, ori mai iau câte o pastilă, fie, dacă situația se agravează, merg în oraș la consult sau cheamă ambulanța și ajung în Unitățile de Primiri Urgențe.
În alte numeroase localități din Prahova, deficitul de medici de familie este de ordinul zecilor. Tinerii nu mai sunt atrași de această specialitate medicală, mai ales în mediul rural, unde condițiile de lucru în dispensare, dar și naveta pe drumuri, de multe ori neasfaltate și pline de noroi, fac orice altceva numai să atragă personal medical nu.
„Din cauza lipsei medicilor de familie, oamenii stau până când bolile se agravează”
„Aceste zone de rural au devenit neatractive pentru tineri mai ales, care nu mai aleg medicina de familie ca specialitate. Sau, dacă o aleg, merg să profeseze în străinătate, ori își caută joburi la firmele de medicamente unde au o serie de facilități și beneficii.
Efectele lipsei asistenției medicale primare sunt două: nu ai prevenție, iar oamenilor li se agravează bolile, ajungând să se prezinte la doctor în faza avansate când, de multe ori se întâmplă să nu se mai poată face nimic. De ce? Fiindcă în lipsa unui dispensar și a unui medic de familie, mulți, neinformați, preferă să stea acasă sperând că o să le treacă. Nu le trece, din contră, orice boală netratată cum trebuie se agravează.
Consider că acele caravane medicale, care oferă consultații și investigații gratuite pentru persoane vulnerabile, sunt importante în astfel de zone defavorizate, atât timp cât există continuitate în organizarea lor. Altfel, problemele nu sunt rezolvate”, a explicat Alin Scarlat, medic primar medicină internă, doctor în științe medicale.
Implicarea civică ar putea fi una dintre soluții
Există, pe lângă caravanele medicale, și inițiative religioase, derulate inclusive în Prahova, cum ar fi „Sănătate pentru sate”, la care participă voluntari de la Paraclisul Catedralei Naționale.
Din informațiile transmise de Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, avem, la ora actuală, 14 localități în mediul urban care se confruntă cu deficit în ceea ce privește medicii de familie ( cele mai multe cazuri, 5, înregistrate în Ploiești) și alte 36 de comune care nu dispun de suficient personal în dispensare. 322 de medici de familie au încheiate contracte cu CAS Prahova.
Cum ți se pare subiectul?
Este efectul/rezultatul amenajării teritoriale. In comunele mici, izolate nu merge nici un medic. Cheltuielie sunt mari, clienți puțini.
Cetățenii se pot înscrie la un medic din alta comună, dar nu vor. Nici medici nu merg in zone izolate pentru câteva persoane.
De aceea este urgent nevoie de comasarea comunelor cu mai puțin de 3000/4000 locuitori. Nu trebuie nici un referendum, fără consultări sau părerea primarilor.
Trebuie urgent adoptată o lege în parlament.