„Adolescenții și tinerii trebuie să știe că, atunci când aleg să vapeze și se gândesc că astfel nu fumează, ori nu sunt expuși pericolelor, nu aleg un risc scăzut, ci unul necunoscut”. De la vapat până la a consuma droguri e doar un pas”. Sunt remarcile făcute de către medicul pneumolog Raluca Bercea (USR), de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
Tot mai mulți copii și adolescenți sunt curioși să încerce vape-urile, nefiind conștienți de riscurile la care se expun pe termen lung. Pentru că „miros frumos” și asta deoarece conțin diferite arome, pentru că pot fi utilizate chiar și în spații închise, dar, mai ales pentru că „nimeni nu se prinde că am vapat”, tinerii ajung să cadă pradă acestui viciu în număr din ce în ce mai mare.
Medicul pneumolog Raluca Bercea (USR), de la SJU Ploiești, trage un semnal de alarmă cu privire la pericolele pe care le reprezintă vape-urile, care, spune aceasta, „din păcate, pentru mulți copii, sunt veritabile jucării
„Aromele sunt extrem de apreciate, dar și nicotina își spune aici cuvântul căci creează dependență. De la vapat până la a consuma droguri de mare risc e doar un pas”, a spus medicul ploieștean.
„Țigările electronice reprezintă doar una dintre alternativele la fumat și această categorie cuprinde alternative fără fum care nu conțin tutun adevărat. Există, de asemenea, și alte tipuri de alternative la fumat în afara țigărilor electronice, dar care conțin tutun adevărat. Țigările electronice care conțin nicotină și dau și ele dependență, la fel ca și țigările clasice. Țigările fără nicotină, însă, conțin substanțe aromatice, dar care sunt chimice și foarte nocive pentru țesutul pulmonar .
Tutunul încălzit, sau dispozitivul de tip „heat-not-burn”, este un tip de tehnologie fără fum. Dispozitivele cu tutun încălzit utilizează tutun adevărat, procesat special în rezerve. Rezervele din tutun sunt apoi introduse în dispozitiv, unde tutunul este încălzit la temperaturi, controlate. Această încălzire controlată asigură faptul că tutunul adevărat nu arde. Totuși, există încălzire, se eliberează arome de tutun, în timp ce fumul și scrumul sunt eliminate din experiența consumului tutunului.
Țigările electronice nu conțin tutun adevărat, ci, mai degrabă, utilizează un lichid care este vaporizat. Pe de altă parte, dispozitivele care încălzesc tutunul , precum IQOS, utilizează tutun adevărat procesat în rezerve, care oferă gust autentic de tutun, la care se adaugă beneficiile unei alternative fără fum.
„Pe toate dispozitivele din comerț se precizează clar că rezervele din tutun TEREA, DELIA și HEETS nu sunt lipsite de riscuri și creează dependență. Acestea conțin nicotină, care există în mod natural în tutun”
Din păcate, aceste alternative la tutunul clasic sunt din ce în ce mai populare în rândul tinerilor. Pe cât sunt de periculoase, pe atât sunt de tentante. Acestea sunt device-uri atractive, iar în era tehnologiei în care ne aflăm, tinerii își doresc să aibă și să folosească astfel de dispozitive. Ce este foarte grav este faptul că au acces facil la ele copiii cu vârste din ce în ce mai mici. Se găsesc oriunde, în aproape orice magazin, pentru că sunt accesibile ca și preț, copiii le încearcă și nu se mai pot opri din a le consuma. Pentru mulți sunt veritabile jucării, iar aromele sunt extrem de apreciate, dar și nicotina își spune aici cuvântul căci creează dependență.
„De la vapat până la a consuma droguri de mare risc e doar un pas”
Sunt observate deja efectele pe termen scurt. Bolile generate de utilizarea țigărilor electronice sunt definite în prezent cu termenul de EVALI care, tradus, înseamnă boală pulmonară legată de utilizarea țigărilor electronice. Simptomele bolii pot fi: lipsa de aer, tuse, vomă, diaree, cefalee, dureri toracice, palpitații, febră, frisoane. S-au descris și cazuri mai grave, care au necesitat asistență în serviciile de terapie intensivă, iar, din nefericire, unele au ajuns la intubație sau chiar la deces.
Aspectul plămânului devine similar cu cel pe care l-am văzut în imagini radiologice în perioada Covidului. Este o formă de reacție alergică acută la un stimul extern, iar în cazuri grave se poate ajunge chiar la insuficiență respiratorie. Cazurile de pneumonii de acest fel au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar diagnosticul se face prin excludere după eliminarea infecțiilor virale și bacteriene și au rămas cauzele de natură chimică.
Au fost analizate mostre de celule de obraz de la utilizatorii țigărilor electronice și le-au comparat cu cele de la fumătorii de țigări clasice. În cadrul studiului, care se bazează pe date culese de la 4.000 de persoane, s-au analizat mostre de celule prelevate de la fumători tradiționali precum și de la fumători care nu consumă tutun în mod regulat.
„Celulele din gură, care sunt expuse la fumul de tutun și la vapori, s-au modificat de-a lungul timpului substanțial”
Modificările au fost observate, de asemenea, și în țesutul pulmonar al fumătorilor care au dezvoltat cancer, cancerul pulmonar fiind cel mai agresiv și diagnosticat de obicei în stadii avansate, iar pacienții pierd repede lupta cu boala.
Anul 2024 a adus o serie de studii care au aprofundat cunoștințele noastre despre vaping. Dintre cele mai importante descoperiri sunt cele care sugerează o determinare cardiovasculară, inclusiv către inducerea insuficienței cardiace. La nivel pulmonar, în plus față de leziunile acute descrise mai sus s-a observat o inflamație permanentă a căilor respiratorii cu o funcție pulmonară redusă”, a explicat medicul ploieștean.
Cum ți se pare subiectul?