Secția UPU a Spitalului Județean de Urgență Ploiești este plină, la această oră, de pacienți care reprezintă urgențe majore. Practic, vorbim despre oameni aflați în situație de viață și de moarte, care nu pot fi transferați pe secția de reanimare a celui mai mare spital din Prahova.Pe terapie intensivă, potrivit surselor noastre, toate cele 29 de paturi sunt, la acest moment, ocupate, plus tărgi printre paturi.
UPDATE: Medic Gabriela Nacu , șefa secției ATI: „ Am ajuns aici din cauza lipsurilor de personal. Aceasta a doua secție nu poate funcționa din cauza lipsei de cadre medicale și a dotărilor. Nu am primt nicio hârtie în acest sens.din partea conducerii spitalului și să își asume situația. Eu nu pot lua omul care stă să moară, îl duc dincolo, unde nimeni nu îl poate îngriji, cine răspunde?!
Știrea inițială
Surse din cadrul UPU Ploiești ne-au precizat faptul că, la ora actuală, 11 paturi sunt ocupate de pacienți intubați, care au nevoie de ventilație. „Dacă ar veni încă un pacient aflat într-o situație similară, adică un bolnav care să aibă nevoie de ventilator, nu știu ce am putea face. Am trece, probabil, pe balon, altă soluție nu avem. Iar dacă apare vreun bolnav cu un infarct sau un AVC, vom face un compromis, nu îl lăsăm, e o chestiune de viață și de moarte, de secunde, dar suntem într-un blocaj pe care ne e greu ca și Cameră de Primiri Urgențe, să îl gestionăm”, au precizat, pentru observatorulph.ro, cadre medicale din interiorul SJU Ploiești.
La ora actuală, secția ATI, care înseamnă 29 de paturi, este ocupată la capacitate maximă. Nemulțumirea cadrelor medicale din UPU vine din cauza faptului că cea de-a doua secție ATI a spitalului rămâne închisă din motive pe care urgentiștii nu le înțeleg.
„Am avut azi Consiliul Director. Înțeleg că secția de Terapie Intensivă e plină de bolnavi. Nu mi se pare, însă, normal să țin 11 pacienți ventilați în UPU, în condițiile în care, dacă această a doua secție ATI, existentă în cadrul SJU, s-ar deschide, ne-ar degreva pe noi de sarcini. Iar șefa secției ATI țipă șa noi și ne sfidează.
Am putea primi în UPU, secția majore, pacienți cu un infarct, cu un AVC, fără să facem, așa cum se întâmplă acum, compromisuri. Avem unde? Nu! Eu, ca medic urgentist, dacă, în seara asta, îmi vine un caz de terapie intensivă, nu mai am ventilator, trebuie să îl salvez pe balon. Nu e normal așa ceva.
Un pacient ATI nu poate fi transferat la un alt spital. Odată ajuns la noi trebuie ajutat în ceea ce, ca timpi, înseamnă secunde care fac diferența. Cum să facem asta ca medici când suntem blocați? Activitatea, practic, ne e blocată. Nu pot primi pacienți de ATI, nu am loc pentru urgențe care înseamnă infarcturi sau anevrisme, ca exemplu. Facem compromisuri, dar nu e firesc pentru cel mai mare spital al Prahovei”, au declarat, revoltate de situație, cadre medicale din interiorul UPU, SJU Ploiești.
Cum ți se pare subiectul?