Este plin sezon de gripă și răceli și, ca de obicei, camerele de gardă ale spitalelor de copii sunt pline. Un preșcolar poate avea între 6 și 12 răceli într-un an. Principalul motiv pentru care cei mici răcesc des este acela că ei nu au încă un sistem imunitar foarte eficient. Pe măsură ce copiii cresc, sistemul lor imunitar se consolidează, iar numărul răcelilor scade.
Odată cu frecventarea locurilor aglomerate, a spațiilor închise, în următoarea perioadă este de așteptat ca numărul cazurilor de gripă să crească, a avertizat prof. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, șef de secție la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. Experții din SUA, mai spune medicul pediatru, sunt îngrijorați de evoluția gripei la copii în acest an întrucât doar o treime din cei mici sunt vaccinați.
Virusurile responsabile de gripă sau răceli se propagă mai ales în medii în care există aer rece și uscat. Toamna și iarna sunt considerate anotimpurile în care aceste virusuri ajung la o răspândire maximă, tusea, nasul înfundat, durerile de cap și de gât fiind principalele semne de boală.
Ce pot face părinții în cazul apariției simptomelor de boală
Prima măsură este aceea de a menține copilul hidratat, mai ales dacă are febră, diaree sau vărsături.
Antitermicele – paracetamol sau ibuprofen – trebuie administrate doar dacă febra este înaltă și copilul nu poate dormi. Părinții trebuie să păstreze la îndemână formula potrivită pentru fiecare categorie de vârstă a copilului – lichide sau picături pentru sugari – și să se limiteze la doza indicată pe ambalaj.
Mierea de albine este un remediu preferabil siropurilor de tuse, dar doar în cazul copiilor peste un an. Acest tratament simplu calmează durerile în gât și blochează receptorii pentru tuse.
Citește articolul complet pe Hotnews.
Cum ți se pare subiectul?