Europarlamentarul Adrian-George AXINIA, membru al biroului Grupului ECR din Parlamentul European, a semnat pentru înființarea unei comisii de anchetă privind finanțarea de către Comisia Europeană a entităților private implicate în Green Deal.
Acesta s-a alăturat unui grup de europarlamentari, care s-au sesizat din presă că au existat fonduri alocate unor organizații pentru planuri ecologice. Este vorba de un articol apărut în data de 22 ianuarie 2025, în ziarul olandez De Telegraaf, care a dezvăluit că „instituția Comisia Europeană a subvenționat grupuri de mediu de ani de zile, însărcinându-le să facă lobby în favoarea planurilor ecologice ale fostului comisar european Frans Timmermans”.
Potrivit articolului, Comisia ar fi finanțat aceste organizații cu sute de mii de euro pentru a-și exercita eforturile de lobby față de mai multe părți interesate, inclusiv deputați în Parlamentul European, pentru a-i împinge să susțină propunerile Comisiei legate de Pactul Verde European.
De altfel, comisarul UE pentru buget, Piotr Serafin, a confirmat temeiul rezonabil pentru această suspiciune, la început, în timpul audierii sale de confirmare din 7 noiembrie 2024, și apoi, în ședința plenară din 22 ianuarie 2025, adăugând următoarele cuvinte: „Cu toate acestea, trebuie să recunosc că a fost inadecvat ca unele servicii din cadrul Comisiei să încheie acorduri care obligă ONG-urile să facă lobby în mod specific deputaților în Parlamentul European”.
”În cazul în care aceste fapte ar fi mai mult fundamentate, ele ar constitui o abatere gravă, care ar putea indica o utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice și o încălcare a principiilor cooperării loiale între instituțiile UE (articolul 13 alineatul (2) TUE), precum și a echilibrului de puteri, astfel cum sunt susținute de mai multe hotărâri ale Curții de Justiție.
Din aceste motive, se consideră necesară înființarea unei Comisii de anchetă, în conformitate cu articolul 215 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, pentru a face lumină pe deplin asupra:
– Natura și obiectivele contractelor încheiate între Comisia Europeană (DG Envi, DG Clima, DG Agri și agențiile UE aferente) și entități private (ONG-uri, asociații, fundații etc.) implicate în subiecte legate de Green Deal;
– Suma, utilizarea adecvată și raportarea fondurilor alocate acestor entități;
– Măsurile legislative presupus vizate de activitățile de lobby și destinatarii acestora” se arată în interpelarea semnată de mai mulți europarlamentari, inclusiv de Adrian Axinia.
Inițiatorii își exprimă încrederea că demersul lor poate contribui la a face instituțiile europene – deja zguduite de evenimentele nefericite din trecutul recent – mai transparente și, prin urmare, mai puternice și mai credibile în ochii cetățenilor europeni.
Articol sustinut de grupul ECR din Parlamentul European.