Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României (CCR) a acordat un amplu interviu publicației Juridice.ro, în care a detaliat motivele pentru care CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale din 2024. Declarațiile acestuia relevă faptul că problema anulării procesului electoral este un indicator pentru democrația întregii societăți și că, în cazul acestor alegeri, “prejudiciul s-a produs”.
Judecătorul arată că, prin decizia sa, CCR “a activat codul roșu” care semnalează o serie de probleme, dar nu le și rezolvă.
“Faptul că nu au fost descoperiți cei care au cauzat acest prejudiciu și care, de regulă, acționează cu mijloace sofisticate, uneori greu perceptibile, nu înseamnă că prejudiciul nu există în obiectivitatea lui și, ca atare, trebuie ignorat sau subestimat. Or, Curtea a constatat exact acest lucru, și anume că a existat o prejudiciere a rezultatului alegerilor prin încălcări ale legilor”, spune Marian Enache.
Tot din declarațiile acestuia rezultă faptul că CCR se poate sesiza din oficiu dacă apreciază că este procesul electoral ar fi neconstituțional.
Marian Enache a fost întrebat de către reporterul Juridice.ro despre raportul Comisiei de la Veneția. Acesta arată că nu se poate lua o decizie de anulare a alegerilor doar în baza unor informații clasificate din partea serviciilor de informații.
Judecătorul a explicat însă că aceasta este „o confuzie indusă”, deoarece în cadrul CSAT, „pentru prima dată de la înființarea sa”, s-a luat decizia desecretizării acelor documente, astfel încât acestea să fie disponibile publicului larg. Deci decizia a fost perfect legală.
Este exclus să fie reluat turul al doilea al prezidențialelor
Întrebat despre posibilitatea unei erate pentru reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, judecătorul Enache a răspuns: „Exclus! Erata vizează doar îndreptarea unei erori materiale din cuprinsul unei hotărâri și nicidecum schimbarea sau modificarea soluției pronunțate. A susține posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor”.
„Prin anularea procesului electoral cu privire la alegerea Președintelui României, Curtea Constituțională a realizat o măsură de justiție constituțională preventivă. Nu a sancționat un competitor sau mai mulți competitori, cum nu i-a sancționat nici pe alegătorii care au votat pentru un competitor sau pentru altul. Curtea a sancționat, în limitele obligației sale constituționale, procedura electorală ca atare, derulată în condiții de incorectitudine, stabilite în baza unor documente oficiale ale instituțiilor care, prin lege, au rolul să protejeze securitatea națională și care au atestat că au existat nereguli majore în cadrul procesului electoral. Mai simplu spus, prejudiciul în materialitatea sa obiectivă s-a produs”, a mai declarat președintele Curții Constituționale.
Marian Enache a fost întrebat și despre amenințările lui Călin Georgescu, care a spus că judecătorii Curții Constituționale vor fi judecați pentru înaltă trădare: „Suntem pe vremurile lui Ivan cel Groaznic? (…) Asemenea manifestări, de «virilitate electorală», profund antidemocratice și periculoase, mâine vor fi îndreptate împotriva oricărui cetățean care va avea curajul să i se opună și să nu devină obligatoriu un adept al său”.
Vezi interviul complet pe Juridice.ro