Bulevardul Castanilor, așa cum îl știu toți ploieștenii, este, poate, cea mai frumoasă stradă din Ploiești. Loc preferat de promenadă al ploieștenilor, și nelipsit din operele fotografilor, Bulevardul Castanilor (denumit în prezent Bulevardul Independenței), este o adevărată emblemă a orașului.
Calea Câmpinii a fost strada boierească a unei epoci apuse, făcând parte din „mahalaua boierească”. După ce s-a „tăiat” Bulevardul Independenței, stradă dreaptă, largă, cu trotuare late și frumoși castani pe margini, lumea boierească a început să-și construiască pe acest bulevard case.
În 1871 s-a hotărât deschiderea acestui Bulevard și s-a ales traseul actual sub primariatul lui Ioan I. Philiu. Lucrările s-au început mult mai târziu, în 1879.
În data de 3 ianuarie 1879, arhitectul Rudolf Lieber a fost însărcinat să se ocupe de amenajarea bulevardului, a șoselei și trotuarelor, de la Gara C.F.R. până la statuia Vânătorilor. Suma primită de acesta a fost de 19.940 de lei.
În planul urbanistic era complet trasat Bulevardul Castanilor, de la gară și până la statuia Vânătorilor, încă din anul 1875, când a fost făcut și planul de exproprieri.
Primul tronson al Bulevardului Independenței a fost dat în folosință în anul 1882.
Acest bulevard este, și în ziua de astăzi, poate cea mai frumoasă stradă a orașului, care dă acestuia un aspect, încă de când ieși din clădirea Gării de Sud, o intrare monumentală și unică în felul ei, devenind cea mai importantă realizare urbanistică a orașului.
Pentru vremea când a fost proiectat și realizat, se poate socoti ca o lucrare de mult curaj și care merită admirația și recunoștința urmașilor, fiind până astăzi, singura promenadă frumosă și răcoroasă a orașului, unică în țară.
La începutul sec XX, ca spații verzi existente în orașul Ploiești, sunt menționate bulevardul și grădinile (scuarurile) din centru, absolut insuficiente din punct de vedere atât sanitar, cât și educativ și estetic.
În prezent, deși mulți castani au fost doborâți, alții tineri au fost plantați în loc, astfel încât Bulevardul Independenței să-și păstreze reputația de „Bulevardul Castanilor” și să fie, în continuare, o poartă de intrare unică în oraș și în țară.
Sursa: Arhiva Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.