O imagine cu doi copii, unul dintre ei fiind botezat Mihăiță, s-a viralizat pe rețelele de socializare. Fotografia este realizată cu inteligența artificială.
Atât imaginea, cât și povestea lui ”Mihăiță” sunt false, scopul postării fiind să adune cât mai multe reacții de la utilizatorii de Facebook.
În cazul de față, imaginea are mai multe elemente care arată că nu este una reală, de la culori, la semnele de circulație și îmbrăcămintea copilului.
Mesajul „Curajul și demnitatea unui copil sărac din București” a fost distribuit intens pe numeroase pagini, precum Viața de românaș”.
Potrivit edupedu.ro, pagina a fost creată în ianuarie 2024 și inițial se numea „Descoperă sănătatea”, apoi s-a numit pe rând „E F E M E R”, „Pescuit și Vânătoare” și „Inimă deschisă”, până să se numească din decembrie anul trecut „Viață de românaș”.
Astfel de pagini cresc rapid în popularitate, adunând zeci de mii de urmăritori prin conținut lacrimogen, pentru a schimba ulterior direcția inclusiv electorală.
La alegerile prezidențiale din 2024, anulate de CCR, paginile cu mesaje și fotografii create de inteligența articficială au promovat personaje precum fostul candidat la președinție, pro-rus și cu mesaje legionare, Călin Georgescu, sau alte teme de propagandă, inclusiv conspirații.
Reamintim că Observatorul Prahovean derulează o amplă campanie de demascare a acestui fenomen, inclusiv reclamele false, care folosesc ilegal imaginea unor vedete de la noi.
Articolele pot fi accesate în secțiunea Siguranță online.