Dorința românilor de a se stabili și a lucra în Occident se stinge tot mai mult, de la un an la altul. Comunitatea de români din Spania, de exemplu, a scăzut cu aproximativ 30% în ultimii 10 ani.
Schimbările economice sunt cele care au determinat scăderea migrației către Spania, iar cei care au plecat deja de mai bine de 10 ani spun că, în prezent, cu greu reușesc să mai trimită bani acasă, sau chiar să se descurce cu cheltuielile zilnice.
Potrivit Digi24.ro, care a publicat un reportaj pe această temă cu Mihai, un român plecat în Spania de 17 ani, foarte mulți aleg să se întoarcă acasă.
Mihai a plecat în Spania în urmă cu 17 ani. Mărturisește că, la acea vreme, a găsit rapid un job bine plătit. Acum însă, lucrurile s-au schimbat în Occident.
„Problema este că sunt salariile destul de mici raportat la nivelul de trai, la prețurile din Spania, ca să spun așa.
Între timp am avut mai multe locuri de muncă, acum sunt inspector de mediu într-un parc eolian de aici, de lângă Madrid. E vorba de partea financiară pentru că în România, acum 17 ani, se câștiga mult mai puțin, mult mai puține posibilități în România de a te dezvolta.
Aici, în Spania, salariile erau destul de mari. Prețurile erau foarte mici în Spania adică, nu știu, intrai într-un supermarket cu 50 de euro și făceai cumpărăturile pentru o săptămână, oamenii puteau să și trăiască aici, să plătească traiul de aici, din Spania, să și pună deoparte niște bani sau să trimită în România, să rezolve problemele.
Acum nu mai există, nu cred că mai există posibilitatea asta. Efectiv, ce câștigi, ce câștigă o familie aici, în Spania, sunt cheltuielile doar pentru aici, în Spania, foarte greu se mai pot strânge bani”, a declarat pentru Digi24 bărbatul.
Vreme de 17 ani a locuit în Madrid, însă acum a hotărât să se întoarcă împreună cu familia în România.
„Într-adevăr, nu putem compara Spania cu România sau Occidentul cu România dar de undeva trebuie să începem și în România. Am plecat 5 milioane, și ne așteptăm să găsim lucrurile ca în Occident. Cine să schimbe lucrurile astea dacă noi, aștia 5 milioane, suntem plecați?”, susține acesta.
Potrivit datelor INS, citate de publicația spaniolă ABC, numărul cetățenilor români din Spania a scăzut de la peste 800.000 în anul 2012, la puțin peste 600.000.
Cum ți se pare subiectul?