Aeroclubul României, Aeroclubul Teritorial Ploiești este locul unde tinerii devin piloți înainte de a putea deveni șoferi. Și este o realitate. Doi piloți, de aici, de la Strejnic, o fată și un băiat ne-au confirmat acest lucru… Am ascultat două povești diferite despre cum ajungi să fii pilot în Prahova. Alexandru Comșa și Theodora Grădinaru au povestit, în exclusivitate pentru Observatorul Prahovean, cum au ajuns, la nici 25 de ani, să piloteze avioane. Biroul lor este sus, în aer, la manșa avionului se simt cel mai bine…
Urmăriți la finalul textului interviul cu cei doi în format VIDEO
Doi oameni, două personalități diferite. Alex este dezinvolt, vorbește, povestește, explică, se bucură d eprezența camerei de filmat. Nu pare a avea niciun fel de reținere. Theodora, pe partea cealaltă, are emoții, se încurcă, se poticnește. Se vede de la o poștă că preferă să piloteze avioane decât să vorbească în fața unei camere video.
Și totuși, amândoi fac același lucru, pentru amândoi „biroul” este bordul avionului și amândoi au devenit piloți la vârsta la care alții abia își iau permisul auto.
Alexandru Comșa, o carieră „moștenire de familie”
Alexandru Comșa este unul dintre piloții instructori ai Aeroclubului Teritorial Ploiești, care, la doar 24 de ani, merge „la job” sus, în aer. Cheia pentru a reuși în această meserie, consideră el, este disciplina. „Aceasta lucrează în comun cu aviația”, spune tânărul.
La el pilotajul a fost natural, fiind o tradiție de familie. „Microbul mi-a fost inoculat de tatăl meu, care a terminat un liceu de profil, cel de mecanică aviație”, spune tânărul. Tatăl său chiar lucrează și el în cadrul Aeroculubului României, la Aeroclubul Teritorial „Ghe. Bănciulescu” Ploiești.
La vârsta de 15 ani s-a înscris la cursurile de planorism, iar la 16 ani a obținut licența de planor. După planorism și-a dorit să încerce și aviația motorizată, așa că a urmat cursurile de avioane ultraușoare. La această categorie a intrat chiar în lotul județean și a început să participe la competiții, unde rezultatele nu au întârziat să apară: dublu campion național, doi ani la rând, la disciplina „avion ultraușor” și o dată s-a clasat pe poziția a treia.
În urma performanțelor obținute, a obținut, subvenționat de Aeroclubul României, și licența de pilot privat.
În 2024, a atins apogeul carierei de pilot ULM, devenind instructor și, astfel, având posibilitatea să-i învețe și pe alții ce înseamnă senzația zborului. În plus, a obținut, tot în 2024, și calificarea de pilot acrobat pe avion ZLIN 526F.
În prezent se concentrează pe cele două ramuri, instructaj și acrobație, urmărind să se dezvolte cât va putea de acum încolo. „Îmi mențin disciplina pe care o am ca să pot avea un parcurs cât mai corect și să obțin performanțe”, spune tânărul pilot.
Alexandru Comșa nu consideră că a făcut vreun sacrificiu pentru a-și urma visul. Doar timpul este cel care îi dă ceva bătăi de cap, reușind cu greu să îl aloce și pentru altceva decât pilotaj. „Este nevoie de mult timp pentru a face meseria aceasta”, concluzionează Alexandru Comșa.
Theodora Grădinaru a vrut să devină stewardesă și a ajuns pilot
Theodora are o poveste diferită. Prima dată a zburat, cu un avion comercial, când avea doar nouă ani. „Mi-a plăcut mult și am zis că, atunci când voi fi mare, îmi doresc să fiu stewardesă”, a povestit tânăra.
În timpul liceului a început să se documenteze pentru meseria pe care și-o dorea. „Tot căutând pe net articole despre ce înseamnă să fii stewardesă, am dat de un articol cu titlul „Zbor gratuit de la 16 ani”. Am rămas surprinsă. Cum adică, pot să zbor un avion dar nu pot să conduc o mașină (…)???”, povestește amuzată ea.
A găsit apoi site-ul Aeroclubului României, unde erau toate informațiile despre cursuri, și o locație, chiar lângă casa ei, la Strejnicu.
După ce a urmat cursurile gratuite, în 2017, și-a luat prima licență, cea de pilot de planor, „înainte de permisul de conducere”, spune ea. Pentru că a avut rezultate la un concurs național de planor (locul al treilea la un concurs de aterizări de precizie), a primit o licență de zbor subvenționată, licență de pilot privat.
După obținerea acesteia, a considerat că e timpul pentru obținerea licenței de avion ultraușor, ceea ce a și făcut.
Începând cu anul 2021, la doar 21 de ani, a început zborul acrobatic. În prezent este angajată în cadrul Aeroclubului României, divizia de la Ploiești.
Consideră că merită sacrificiul, pentru că ceea ce oferă zborul este net superior unor ieșiri cu prietenii în weekend sau unei seri petrecute în oraș. Uneori are competiții, și nu poate petrece un weekend în vacanță. Alteori, după o zi de zbor, este obosită, și spune „pas” unei ieșiri în oraș… Dar, în opinia ei, chiar merită.
Își dorește acum să își ia licența de pilot-instructor și să îi învețe și pe alții tainele zborului. Nu consideră că este o meserie „dedicată bărbaților”, și spune că niciun moment nu s-a simțit dezavantajată de faptul că este femeie.
Două povești diferite despre cum poți ajunge să devii pilot la Aeroclubul României. La noi în țară, tinerii cu vârste între 16 și 23 de ani, pasionați de zbor, își pot urma visul gratuit, ceea ce nu este puțin lucru.
Aeroclubul Teritorial de la Ploiești oferă ocazia tuturor doritorilor să își obțină licența de piloți și, astfel, să poată merge mai departe pentru a îmbrățișa o meserie care, pentru mulți, părea accesibilă doar celor cu o situație financiară peste medie.