spot_img
- Publicitate -

Copiii din Lipănești uită de TikTok prin ateliere educative

Data:

Sub deviza „Educația deschide toate porțile”, Asociația Se Poate a organizat o amplă acțiune dedicată tinerilor și elevilor din comuna Lipănești. Evenimentul a avut loc în Spațiul de Tineret aflat în imediata vecinătate a Căminului Cultural din localitate unde prin grija primarului Robert Nica și a celor de la Asociația Se Poate se organizează astfel de activități.

- Publicitate -

Vezi la finalul textului ce spune unul dintre micii participanți la Atelierele de la Lipănești

Colaborarea între cei ce se ocupă de buna „gospodărire” a comunei și asociație se derulează de aproape nouă ani de zile, pe mai multe teme, precum desfășurarea unor activități lunare, în care să fie implicați elevii din localitate cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, activități ce au ca teme fotografia, jocurile de societate, proiecții de film, întrecerile sportive, cunoștințele școlare și multe altele.

Inițiatorii acestui proiect sunt cei de la Asociația Se Poate:

Asociația Se Poate (ASP) (tradus în engleză „It’s Possible”) a fost înființată în 2014 ca organizație non-profit/non-guvernamentală care își propune să implice tinerii și tinerii adulți din comunitatea noastră locală ca cetățeni activi și responsabili. Membrii Asociației Se Poate lucrează în echipe specializate pentru conceperea, dezvoltarea și executarea de proiecte internaționale legate de cercetare, inovare și schimb de bune practici. Aceste proiecte sunt adesea realizate prin seminarii sau cursuri de formare.

Alianțe contra naturii la alegerile locale din Bușteni

Pe 4 mai, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, la Bușteni se organizează scrutinul pentru primar, după decesul câștigătorului de anul trecut, Emanoil Savin....
- Publicitate -

Organizația include formatori și facilitatori cu experiență, care dețin acreditarea Salto și sunt dornici să participe la punerea în aplicare a proiectelor propuse. Obiectivele noastre sunt îmbunătățirea și facilitarea integrării tinerilor în societate și în forța de muncă, încurajarea cultivării competențelor civice și a cetățeniei active, promovarea adoptării unor practici de mediu responsabile și durabile, sublinierea importanței menținerii unui stil de viață sănătos și încurajarea implicării active în oportunități de educație non-formală.

O zi dedicată creativității și spiritului de inițiativă

Activitatea s-a desfășurat într-o atmosferă dinamică și prietenoasă, fiind structurată pe mai multe secțiuni interactive:

Ateliere de pictură: Culoarea gândurilor

Copiii și adolescenții și-au exprimat liber creativitatea, realizând tablouri inspirate din natură și viața comunității.  Rezultatul? O explozie de creativitate: case ecologice, parcuri suspendate, mașini zburătoare.

- Publicitate -

Ateliere de educație antreprenorială: Idei de azi, lideri de mâine

Prin jocuri de rol și simulări, participanții au învățat noțiuni de bază despre inițierea unei afaceri, planificare și gestionarea resurselor. Au fost provocări practice: să imagineze un produs, să îl „vândă” colegilor și să calculeze profitul.

Jocuri de societate: Învățare prin strategie

Într-o secțiune special amenajată, echipe de elevi au participat la concursuri de strategie și logică, promovând cooperarea și fair-play-ul.

Concursuri tematice: Îndemânare și exprimare

- Publicitate -

Oborul, locul din Ploiești unde se vinde orice, la preț negociabil

OBORUL este situat într-o zona strategică a orașului Ploiești și anume, la doar câteva minute de mers cu mașina din centrul orașului. Amplasat către...

De la „Cine știe câștigă!” la „Cursa invențiilor”, sau meciuri de fotbal de masă, concursurile au stimulat gândirea rapidă, creativitatea și spiritul de echipă.

Activitate creativă Canva: Copiii au învațat primele noțiuni de bază ale aplicației, demonstrând talent și creativitate în folosirea și utilizarea aplicației.

Poveștile celor din spatele scenei

În spatele succesului zilei stă o echipă de voluntari ai Asociației Se Poate.

- Publicitate -

Am discutat și am aflat de la Theodora o mulțime de lucruri interesante despre acest proiect. Coordonați de Theodora Sandu, studentă ce a dobândit de-a lungul timpului cunoștințe valoroase și o experiență practică în facilitarea diferitelor tipuri de traininguri și ateliere pe teme precum Managementul proiectelor, Proiectarea proiectelor, Managementul timpului, Comunicare, Marketing, sprijinită de colegele ei Bianca și Ioana Nica implicate la rândul lor în buna desfășurare a acestui nou proiect.

De altfel Bianca și Ioana sprijină în mod activ toate acțiunile desfășurate de Asociația Se Poate, aici la Lipănești și pot să le felicit pentru felul în care o fac. Cu modestie o spun, mă pot baza oricând pe ele și profit de ocazie să le felicit pentru tot ce fac.

Organizarea a început acum aproximativ două luni. Am gândit fiecare atelier astfel încât să stimuleze creativitatea, spiritul de inițiativă și gândirea critică – competențe esențiale pentru viitor.

- Publicitate -

Scopul acțiunii este acela de a apropria copiii, de socializare. Să organizăm acțiuni care să trezească interesul copiilor, să le dezvolte aptitudinile, să le descopere capacități noi.

Am observat că o mare problemă a tinerilor este timpul exagerat de mare petrecut la calculator sau telefonul mobil și atunci dorim să contracarăm acest obicei prin aceste acțiuni pe care tocmai le-am menționat”, precizează Theodora.

Cum s-au desfășurat atelierele

Theodora te rog să ne dai detalii despre cele două zile pe care le-ai petrecut aici, împreună cu copiii și elevii din Lipănești.

- Publicitate -

„Cu plăcere pot să vă spun că am avut aproximativ 40 de cursanți în aceste două zile. Toți au participat la jocurile de societate, socializare, la atelierele organizate pe diferite domenii, la concursul în care copiii au descoperit locurile unde au fost ascunse ouăle, așa zisa vânătoare de ouă.”

Având în vedere că nu sunteți la prima experiență de acest gen la Lipănești, te rog să ne povestești care este părerea voastră, cum vă răspund copiii la solicitările voastre.

„Desigur, suntem foarte mulțumite de interacțiunea cu copiii, avem încredere că vor veni într-un număr tot mai mare, câștigându-le încrederea. Ne preocupăm de a găsi noi programe strategice, de a organiza dacă va fi posibil acțiuni săptămânale la Lipănești.”

- Publicitate -

Theodora, poți evidenția în urma celor două zile de activități desfășurate aici, un copil care s- remarcat, sau care v-a trezit interesul pentru noi propuneri de acțiuni?

„Da, și o fac cu mare bucurie, copiii au fost foarte receptivi, dar remarc aici pe Ștefan care ne-a demonstrat tuturor că are un bagaj de cunoștințe solide în ceea ce privește fauna si pescuitul.”

Căror copii se adresează atelierele

Care este media de vârsta a elevilor cărora vă adresați?

„Ne adresăm copiilor de gimnaziu și liceu, iar în aceste zile media de vârsta a fost între 11 și 14 ani.”

Bianca, copiii sunt copii și toți se bucură. Atunci când au avut succes și au câștigat jocul la care au participat, ați stimulat în vreun fel participarea lor?

„Sigur, ne-am gândit și la așa ceva. Am oferit mici premii constând în agende, pixuri, mici pachete cu dulciuri care au fost deliciul copiilor.”

O ultimă întrebare Theodora, care vă este programul următor la Lipănești?

„La finalul lunii viitoare, mai exact pe 31 Mai vom organiza FESTIVALUL FLORII DE SALCÂM, la pădurea ce crește aici, odată cu noi și cu toți cei ce au plantat un puiet de salcâm în  frumoasa dumneavoastră localitate Lipănești, încă de acum 9 ani. Vom invita copiii și părinții la acest eveniment, organizat tocmai pentru a onora și cinsti pe cei ce au pus umărul la pădurea de salcâmi.

Ne vom bucura împreună cu cei ne sprijină la acest eveniment de sărbătoare în sine, și mai ales de mierea de salcâm produsă de hărnicuțele albine si meșterii apicultori de pe urma florilor de salcâm.”

Este o premieră această informație și simțim bucuria să o împărtășim împreună cu locuitorii comunei Lipănești!

Așadar nu uitați pe 31 Mai vom fi la FESTIVALUL FLORII DE SALCÂM de la Lipănești!

Impact și viitor

Succesul evenimentului din zilele de 26-27 aprilie de la Lipănești, este doar o continuare a muncii desfășurată de întreaga echipă. Asociația Se Poate își propune să permanentizeze astfel de programe la Lipănești, contribuind la educarea si dezvoltarea tinerilor locuitori ai comunei.

„Visăm la o rețea de evenimente care să transforme educația într-o experiență vie, practică și accesibilă pentru fiecare copil, indiferent de mediul din care provine”, a subliniat Theodora Sandu.

Zilele de 25 și 26 aprilie la Lipănești au fost mai mult decât un eveniment educativ. A fost un exemplu viu că schimbarea începe cu idei, oameni pasionați și o comunitate care crede că „Se Poate”.

Cum ți se pare subiectul?

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

Medicul Carmen Ionică m-a salvat după un diagnostic greșit”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun” dedicată medicilor apreciați...

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...

Interviu cu stomatologul Claudiu Petriu, omul care redă frumusețea zâmbetului

În lumea stomatologiei, există oameni specializați, care nu doar...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...
- Publicitate -

Exclusiv

Oborul, locul din Ploiești unde se vinde orice, la preț negociabil

OBORUL este situat într-o zona strategică a orașului Ploiești...

Locul din Ploiești unde mănânci sănătos și gustos într-un decor de vis

În colțul de rai numit Rarisimo Garden, oaza de...

Imagini cu grindina cât oul de porumbel din Prahova

O furtună puternică a măturat, ieri, mai multe localități...

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar...

Povestea lui Dănuț Prună, omul care aduce lumina în suflete

Într-o lume în care știrile ne copleșesc cu teamă,...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Protest la Primăria Ploiești pentru susținerea Mihaelei Rus

Mai mulți angajați ai teatrului Toma Caragiu din Ploiești...

Hotelul unui ploieștean de pe litoral, dat exemplu de Piedone

Hotelul Solymar din Mangalia, deținut de ploieșteanul Răzvan Chivu,...

Petrolul – Farul 0-1. „Marinarii” s-au impus la limită la Ploiești

Farul s-a impus la limită pe terenul Petrolului, 1-0,...

Pro și contra închirierii parcărilor de la bloc în Ploiești

Propunerea legată de închirierea parcărilor condominiale a trezit numeroase...

Sistemul antigrindină, blocat de lipsa studiilor

Sistemul Antigrindină este unul care, mai ales în ultimii...
- Publicitate -

Emisiuni

Se poate și la Ploiești. Orașul se schimbă

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...
- Publicitate -

Vox Publica

De ce nu cred în hotărârea Curții de Apel Ploiești

Într-un climat politic agitat și cu o democrație aflată...

Căruța cu proști s-a răsturnat la Drumuri Naționale Ploiești FOTO

La câteva ore după ce am publicat articolul Cum...

Cum să-ți bați joc de șoferi. Cazul DN 1 A, închis la Blejoi

De ieri de la prânz, când a fost interzisă...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Oborul, locul din Ploiești unde se vinde orice, la preț negociabil

OBORUL este situat într-o zona strategică a orașului Ploiești...

Imagini cu grindina cât oul de porumbel din Prahova

O furtună puternică a măturat, ieri, mai multe localități...

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar...
- Publicitate -

Povestea lui Dănuț Prună, omul care aduce lumina în suflete

Într-o lume în care știrile ne copleșesc cu teamă,...

Deepfake cu Dragoș Pătraru, fraudă în numele Hidroelectrica

Imaginea lui Dragoș Pătraru a fost folosită ilegal, într-o...

Vidanjă golită pe marginea drumului, la Berceni [VIDEO]

Un cititor ne-a trimis imagini surprinse recent cu o...

Agenția Chef de Ducă, amendată de ANPC, nu dă banii înapoi

Agenția Chef de Ducă, despre practicile căreia am scris...