În Prahova, la Aerodromul Strejnic, își desfășoară activitatea Școala de pilotaj a Aeroclubului Teritorial „Gheorghe Bănciulescu” Ploiești, divizie a Aeroclubului României. Puțini sunt cei care știu că de aici, de la Strejnic, tinerii își pot obține licența de piloți înainte de a obține permisul auto. Nu, nu este o glumă, este purul adevăr. Tineri de 17 ani pot pilota avioane ușoare dar nu pot conduce o mașină. 😉
Aeroclubul României este cea mai veche școală de zbor din țară. A fost înființat în anul 1923, deci are o tradiție de peste 100 de ani. Sub patronajul Ministerului Transporturilor, Aeroclubul României oferă mai multe cursuri, atât de pilotaj, de zbor, cât și de parașutism.
Pentru tinerii între 16-23 de ani, există cursuri gratuite la disciplinele planor, parașutism și avion ultraușor motorizat. Flota școlii este diversă, de la planoare, avioane ultraușoare motorizate, până la avioane pentru acrobație elementară. Cu alte cuvinte este dotată pentru tot ceea ce înseamnă inițiere în tainele zborului, și chiar mai mult decât atât.
La Aeroclubul Teritorial „Gheorghe Bănciulescu” Ploieşti tinerii pot urma cursuri pentru a pilota avioane ultraușoare motorizate și avioane pentru acrobație elementară. În plus, aici există și cursurile pentru parașutiști.
Sebastian Dan, pilot instructor și pilot acrobat, în cadrul Aeroclubului Teritorial „Gheorghe Bănciulescu” Ploiești, explică mecanismul prin care tinerii curajoși își pot urma visul.
Urmărește la finalul textului interviul în format VIDEO.
„Suntem singura țară din Europa care oferă tinerilor cursuri gratuite de pilotaj”, spune Sebastian. Și nu putem decât să-l credem. Altfel n-ar afirma asta cu atâta convingere.
Anul viitor face 10 ani de când a devenit pilot și este unul din cei cărora le vezi pasiunea încă de la prima strângere de mână, de la primele vorbe schimbate. „E addictive. Pentru mine e un drog!”, spune pilotul instructor. Sebastian, la doar 30 de ani face parte cu mândrie din echipa României de piloți acrobați.
La aerodromul de la Strejnic flota Aeroclubului numără șapte avioane de mici dimensiuni, pentru maxim două persoane. În plus, tot aici mai sunt parcate, contra-cost, aeronave de mici dimensiuni aflate în proprietatea privată a unor persoane fizice.
Cum poți beneficia de cursurile gratuite de pilotaj la Aeroclubul României
La fiecare început de an calendaristic, pentru tinerii cu vârsta între 16 și 23 de ani, sunt puse la dispoziție, gratuit, cursuri de pilotaj la Școala de la Strejnic. Începerea acestora este anunțată pe pagina oficială a Aeroclubului României, dar și pe paginile de pe rețelele de socializare.
Perioada de înscriere la aceste cursuri începe la jumătatea lunii ianuarie. Doritorii trebuie să se înscrie pe platformă și astfel ei încep partea teoretică a cursului.
După primele două luni de parte teoretică, urmează un examen eliminatoriu. „În urma acestui examen, în funcție de locurile disponibile pe care le avem gratuit și de media obținută, ei vor putea beneficia sau nu de (cursurile de – n.r.) zbor”, explică Sebastian Dan.
În fiecare an, în luna noiembrie, de la școala de pilotaj a Aeroclubului României – Aeroclubul Teritorial „Ghe. Bănciulescu” Ploiești, o nouă promoție de cursanți își ia licența. Numărul locurilor subvenționate de la buget este de 25-30. Dar ele sunt disponibile doar în condițiile mai sus amintite.
„Poate urma și altcineva aceste cursuri dar, dacă are peste 23 de ani, trebuie să le plătească”, precizează reprezentanții Aeroclubului.
„Acesta este doar începutul. După acest prim pas mai sunt specializări și cursuri care trebuie urmate dar, după acest curs gratuit efectuat la noi, tânărul poate să zboare cu avionul”, spun reprezentanții școlii.
Miting aviatic de 1 iunie la Strejnic
Pe 1 iunie 2025, reprezentanții Aeroclubului României – Aeroclubul Teritorial Ploiești, organizează un eveniment deosebit cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.
Astfel, la o oră ce va fi stabilită atunci, mai aproape de data evenimentului, copiii prahoveni sunt invitați la un miting aviatic de excepție. Și, totodată, la o zi a „porților deschise” la Aerodromul de la Strejnic.
Evenimentul are ca scop promovarea activității desfășurate aici, la Strejnicu, „atât pentru copii cât și pentru cei mai mari dar care au încă suflet de copil”, spune Sebastian. „Vom anunța mai multe detalii, atât pe Facebook cât și pe Instagram, mai aproape de data respectivă”, a mai completat el.
Intrarea la eveniment este liberă iar ploieștenii și prahovenii sunt așteptați aici în număr mare să asiste la spectacolul de pe cer oferit de piloții Aeroclubului.
Zboruri de agrement și salturi cu parașuta la Strejnic
Aeroclubul teritorial Ploiești poate oferi, celor mai curajoși, și zboruri de agrement, cu avioanele din flota pe care o dețin, dar și salturi cu parașuta. Da, ai nevoie de curaj și de o doză de nebunie ca să faci asta, dar aici, chiar ai posibilitatea.
Pe site-ul oficial al aeroclubului există diferite vouchere, care pot fi achiziționate. Ele sunt atât pentru zboruri cu avioane, cu planoare cât și pentru salturi cu parașuta. „Pe site se pot găsi vouchere pentru diferite tipuri de avioane și se va zbura undeva la 20 de minute”, detaliază Sebastian Dan.
Odată achiziționat un astfel de voucher, totul trebuie planificat din timp. Concret, trebuie sunat la numărul de telefon primit odată cu rezervarea. Acolo trebuie stabilită data exactă a efectuării zborului. Tot atunci trebuie stabilite și detaliile cu privire la activitatea în sine.
Școală gratuită de pilotaj sau doar zboruri de agrement, totul este la îndemână, la mică distanță de Ploiești, la Aerodromul Strejnic. Piloții instructori de aici știu foarte bine ce au de făcut și sunt mânați de același gând: să dea mai departe, și altora, pasiunea lor pentru zbor.
„Cine crede-n zbor e stăpân peste zare”, spunea Lucian Blaga. Așa este! Atât de aproape de noi, la Strejnic se află „stăpânii zărilor”, cei care, în fiecare zi, desenează pe cer semnele pasiunii lor. Și, mai mult decât atât, tot în fiecare zi, îi învață și pe alții cum să devină stăpâni peste zări. Atât de simplu și… atât de frumos!