Mănăstirea Turnu din Târgșorul Vechi, județul Prahova, una dintre cele mai vechi vetre monahale din România, ctitorită de domnitorul Vlad Țepeș în urmă cu mai bine de cinci secole, a fost puternic afectată de un incendiu devastator în urmă cu aproape doi ani.
Flăcările au mistuit în totalitate chiliile călugărilor, casa parohială și, cel mai grav, Sala tronului, o încăpere cu valoare istorică deosebită.
Pe lângă pierderile materiale, focul a distrus și un element de patrimoniu unic: Pisania domnitorului Vlad Țepeș, săpată în piatră în anul 1461, singura de acest tip care atestă în mod direct ctitorirea unei biserici de către voievod.
Inscripția, considerată Tezaur național în categoria bunurilor culturale mobile, nu poate fi restaurată și este pierdută definitiv
Părintele stareț Valentin rememorează cu durere momentul izbucnirii incendiului: „Se pare că a pornit de la o chestie din plastic care a luat foc. Era ora 03:00. Am avut senzori, hidranți, tot ce se poate.
Numai că, fiind pe exterior, senzorii au dat alarma un pic mai târziu, din câte ne-am dat noi seama, vreo 10 minute – suficient cât să se aprindă toată latura estică. Mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viață. Pe partea răsăriteană, Sala tronului și ce mai aveam noi nu s-a putut salva… totul a ars.”
Pisania pierdută purta următorul text, gravat în piatră cu caractere slavone, la 24 iunie 1461:
„Cu mila lui Dumnezeu, Io Vlad Voievod şi Domn a toată Ţara Ungrovlahiei, fiul marelui Vlad Voievod, a zidit şi a săvârşit această biserică, iunie 24, în anul 6969 (1461), indictionul 9.”
Această mărturie istorică, inestimabilă pentru cultura națională, era păstrată la loc de cinste în Mănăstirea Turnu. După incendiu, nu mai poate fi decât o amintire. Singura dorință a starețului este obținerea aprobării pentru realizarea unei replici fidele a pisaniei originale.
În mod miraculos, biserica mănăstirii nu a fost atinsă de flăcări. Rămasă în picioare, ea continuă să atragă pelerini și credincioși din toată țara, care se roagă la ctitoria domnitorului Vlad Țepeș, despre care se spune că, în ciuda renumelui său sever, a fost un om cu frică de Dumnezeu.
Reconstrucția continuă. Apel către toți românii
Cu doar câteva zile înaintea Paștelui, în curtea mănăstirii se lucrează alert. Din donațiile primite până acum s-a reușit realizarea pardoselii și o parte din infrastructura necesară reconstrucției. Totuși, lucrările sunt departe de a fi finalizate, iar călugării fac un apel creștinesc și umanitar către toți românii:
„Orice ajutor contează. Indiferent de sumă, fiecare donație ne aduce mai aproape de a reda mănăstirii frumusețea și valoarea de odinioară”, transmit aceștia.
Cum puteți contribui la reconstrucția Mănăstirii Turnu:
• Direcționând 3,5% din impozitul pe venit, completând Formularul 230 pe www.impreuna.turnu.ro
• Donații directe pe platforma www.donatii.turnu.ro
Conturi pentru donații:
• Lei – RO60BTRLRONCRT0673050101
• Euro – RO10BTRLEURCRT0673050101
• Beneficiar: Mănăsirea Turnu