34.672.453 lei. Atât are de achitat până acum Regia Autonomă de Servicii Publice (RASP) Ploiești pentru că apele menajere din rețeaua de canalizare poluează pârâul Dâmbu. Suma se mărește cu echivalentul a 500.000 de euro în fiecare lună.
Observatorul Prahovean publică astăzi un nou articole despre criza stației de epurare a Ploieștiului. Această problemă a fost ignorată în ultimii 15 ani de toți foștii primari și consilieri locali ai Municipiului, iar de o jumătate de an curg ”notele de plată” pentru incompetența și nepăsarea aleșilor. Din păcate, tot noi, cetățenii, vom achita facturile.
Cum s-a ajuns în această situație
Stația de epurare a Ploieștiului, construită în anii 70, nu mai corespunde normelor de poluare, Cu alte cuvinte, apele menajere colectate de sistemul de canalizare sunt tratate superficial înainte de afi deversate în albia pârâului Dâmbu.
Din acest motiv,, administratorul stației de epurare, RASP, nu are autorizatie de gospodarire a apelor eliberată de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Buzău – Ialomița, și nici licențe de funcționare eliberate de catre .A.N.R.S.C.
La solicitarea Observatorului Prahovean, RASP a transmis că în perioada septembrie 2022 – februarie 2025 regia a primit 22 de Procese Verbale de constatare a depășirilor concentrațiilor maxime admise ale poluanților din apele uzate evacuate / Procese Verbale de constatare a abaterilor de la normele de utilizare /exploatare a resursei, emise de Administrația Bazinală de Apă Buzău — Ialomița, în valoare totală de 34.672.453 lei.
”Din toate aceste penalități a fost achitată una în valoare de 14.621 lei (având sentință definitivă și irevocabilă), iar celelalte sunt în curs de soluționare în instanța de judecată” se arată în adresa transmisă redacției noastre.
Penalitățile au devenit uriașe, de 2,5 milioane de lei pe lună, după 1 septembrie 2024, când stația de epurare a devenit, la propriu, ilegală.
Instituțiile avertizate s-au făcut că plouă
În ceea ce privește demersurile conducerii RASP, acestea au eșuat. Ultimul, în decembrie anul trecut, a constat în propunerea de aplicare a unui tratament fizico-chimic, însă ABA Buzău – Ialomița nu a fost de acord.
R.A.S.P. Ploiesti a întocmit informări către Consiliul Local al Municipiului Ploiești, Consiliul Județean Prahova, Prefectura Prahova și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. A primit răspuns doar de la Prefectura Prahova, instituție care a pasat ”pisica” în curtea Primăriei Ploiești, invocând faptul că nu este de competența acesteia.
Soluție de avarie
Ploieștiul va avea o stație nouă de epurare abia la finalizarea lucrărilor , care vor fi efectuate de operatorul Apa Nova Ploiești. Însă termenul estimat este 31 decembrie 2027.
Până atunci, Primăria Ploiești va fi bună de plată, lunar, câte 500.000 de euro.
Mai există însă o șansă pentru a opri hemoragia de bani publici pe apa Dâmbului. Ca vechea stație de epurare să fie preluată de Apa Nova Ploiești, astfel încât Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița să autorizeze noul operator pentru activitatea de epurare a apelor. Când se va întâmpla asta? Nimeni nu poate da un termen precis, doar că ”se fac demersurile necesare”.
Dacă nu știți stația de epurare trebuia sa o preia Apa Nova,dar Marc Thepot cel care a semnat contractul cu fosta regie de apa canal a bătut palma cu primarul de atunci ca stația de epurare sa rămână la primărie,cu toate ca la început a fost condiție clara ca ei francezii vor retehnologizarea stația de epurare,întrucât sistemul de canalizare a trecut în administrarea lor și au mărit prețul colectării apelor uzate cu 700%.După ce și au văzut sacii în căruță au bătut palma cu primarul Calota și au inventat și plata colectării apei metro,vedeți ce preț are.
Cei care nu știu trecutul afacerii sa se abțină.
Pârâul Dâmbu a fost murdar și poluat și vremuri de demult. Alta istorie este cu Raul Teleajen care a ajuns o băltoacă infecta datorita stațiilor de epurare neconforme care funcționează în amonte începând cu localitatea Măneciu. Acolo a luat cineva probe că să se verifice ? Nimeni! Din apa Teleajenului nici animalele nu mai beau. Considerați asta o sesizare către Garda de mediu Prahova și Apele Romane.
Luați și trași la răspundere cei care au știut și nu au luat masurile legale .
Sa plătească iei nu populația care plătesc și ni
știu ce fac aleșii cu banii lor în afara de faptu ca își iau niște salarii nesimțite și preme.
Sechestru pe bunurile lor , pana nu le înstrăinează la neamuri .