Soarta zonei centrale a orașului a fost decisă în 1935, prin inaugurarea Halelor Centrale. În trei zile au fost demolate tarabele și maghernițele insalubre ale fostei piețe. Ca un paradox, la aproape un secol mai târziu, ploieștenii reclamă, în continuare, cum arată piața centrală a Ploieștiului.
Ploieștiul de altădată are o istorie extrem de zbuciumată. În urmă mai bine de un secol, Ploieștiul avea numeroase mahalale.
Inclusiv în zona centrală oamenii creșteau animale, iar Piața Mare era mai degrabă un soi de șoproane și maghernițe insalubre, potrivit lui Ioan Groșescu, care descrie cu lux de amănunte, în „Mahalalele Ploești”, cum s-a reușit mutarea infectei piețe.
Cum a scăpat Ploieștiul de infecta piață a legumelor
Mutarea pieței legumelor, care devenise un adevărat focar de infecție în zona centrală, a fost luată în urmă cu mai bine de un secol.
„În altă ordine de idei, în 10 ianuarie 1920, consiliul comunal a hotărât să mute anacronica și infecta Piață a Legumelor de unde se afla (…) în vechiul Obor (în zona unde se află azi Palatul Culturii.
Se argumenta că, în afară de faptul că se lumina centrul, scăpându-l de mirosurile zarzavaturilor în putrefacție, piața va câștiga, pentru că, în noul amplasament va dispune de 26.300 mp, în timp ce unde se afla acum avea doar 6.500 mp.
Se spunea că în noul amplasament se află și Hala de Pește și se afla în stadiul de proiect și o Hală de carne”, se precizează în Mahalalele Ploeștiului.

În același an, la 1 decembrie, potrivit sursei citate, „se raporta că lucrarea este aproape gata și se solicita recepția lucrărilor executate”.
Lucrările au fost executate în 40 de zile, iar pentru amenajarea pieței au fost folosite „1000 de care de pietriș adus din Teleajen” și „500 de vagoane de ciment, plus asfalt, bitum, nisip, lemne pentru foc, cherestea”.
Piața veche demolată în trei zile
Construcția Halelor Centrale avea să schimbe radical, din nou, zona centrală a Ploieștiului. Imensa piață, cu tarabe și maghernițe devenite insalubre, a fost dărâmată, în trei zile, la începutul lunii noiembrie 1935, potrivit „Mahalalele Ploeștilor”.

În „Mahalalele Ploeștilor” regăsim și o descriere exactă a zonei. „În fața Halelor Centrale, se întindea, până la începutul lui noiembrie 1935, piața veche, o adunătură de maghernițe, cu aspect de bazar oriental.
Neexistând rigolă de scurgere, apa rezultată din spălatul zarzavaturilor băltea și mirosea, iar îl lipsa closetelor, vespasiane erau spațiile din spatele gheretelor, care servea și la depozitarea zarzavaturilor.
Printre maldărele de gunoi intrat în putrefacție, în prezența roiurilor de muște și a cohortelor de șobolani, care trăiau pe sub gherete, se vindeau ploieștenilor pâinea, untul, brânza, smântâna, carnea, ținute pe jos sau pe tejghelele improvizate”. Totul a fost demolat în trei zile.
Construcția Halelor Centrale, emblematica clădire realizată după planurile lui Toma T. Socolescu, s-a încheiat în 1935, iar clădirea a fost inagurată în prezența Regelui Carol al II-lea. În fața Halelor Centrale a fost realizat parcul de care Ploieștiul încă se bucură și în zilele noastre.
Piața centrală, zona gri a Ploieștiului în 2025

La aproape un secol de la inaugurarea Halelor Centrale din Ploiești, piața centrală a orașului rămâne una dintre zonele gri ale orașului.
Învelită cu carton, piața actuală nu întrunește nici pe departe condiții optime pentru comercializarea produselor, lucru certificat prin desele sancțiuni aplicate de-a lungul timpului de inspectorii ANPC.
De ani de zile se tot propun soluții pentru construirea unei noi piețe centrale. S-au tot făcut studii de fezabilitate, care zac și acum prin sertare. În 2016 se vorbea chiar de demolarea, în regim de urgență, a pieței centrale pe motiv că prezenta „risc ridicat de prăbușire”. (Detalii AICI)
Cât privește incidentele cu sobolani de la piața centrală acestea nu au lipsit nici în istoria recentă a Ploieștiului. Ultimul incident a fost semnalat în toamna anului trecut chiar de actualul primar al Ploieștiului, Mihai Polițeanu (independent). Acesta a relatat, pe facebook, că o femeie a ajuns la spital după ce a fost mușcată de un șobolan. (Detalii AICI)
„Totul arată a spațiu infect de mahala în centrul orașului nostru” susținea, la acea dată, Polițeanu.