Observatorul Prahovean continuă campania Siguranță online și publică astăzi un nou episod despre campaniile publicitare pe cât de agresive, pe atât de ilegale. Reclamele, difuzate prin intermediul unor titluri de presă legitime, de către diverse agenții de publicitate, folosesc abuziv imaginea unor vedete pentru a convinge potențialii cumpărători să comande diverse produse, de obicei suplimente alimentare, cu efecte ”miraculoase” pentru sănătate.
De exemplu, numele și imaginea multiplei campioane mondiale și olimpice la gimnastică, Nadia Comăneci, sunt folosite pentru vânzarea unui produs care ”vindecă” o afecțiune medicală intimă: incontinența urinară.
”Rețeta” publicitară este clasică deja, fiind demascată recent de Observatorul Prahovean în articolul Crema care te scapă de scaunul cu rotile. Cum se vinde la ”ofertă”
Așadar, se ia imaginea vedetei, în cazul de față Nadia Comăneci, și se fabrică un interviu în care marea sportivă vorbește deschis despre problema de sănătate.
Motivul invocat: ”pentru a sprijini milioanele de femei care suferă și ele în tăcere, rușinate să recunoască acest lucru chiar și lor însele”.
Evident, articolul este un fals grosolan construit pentru a vinde un ”remediu” bazat pe extract de frunză de anginare, topinambur, nuc și brusture.
Modelul reclamei mincinoase se păstrează, iar în text este amintit și numele unui medic. În cazul de față vorbim de Dr. Alexandru Biclineru, un așa-zis uroginecolog cu peste 20 de ani de experiență, specialist în modificările legate de vârstă ale corpului feminin.
La o simplă căutare după acest nume pe google, medicul respectiv nici măcar nu există în realitate! Asta nu-l împiedică pe medicul inventat de cei care vând produsul miraculos să-și dea cu părerea și să-l promoveze.
Observatorul Prahovean a contactat compania care reprezintă interesele Nadiei Comâneci pentru un punct de vedere pe care îl vom publica imediat ce ne va fi furnizat.
Acest articol face parte din inițiativa de public awareness referitoare la lipsa de supraveghere și de reglementare a conținutului publicitar bazat pe informații false și care promovează activități ilegale în mediul online, susținută de Observatorul Prahovean.
Lista articolelor publicate pe tema siguranței online:
Fenomenul „Mihăiță” de pe Facebook. Care este scopul?
Crema care te scapă de scaunul cu rotile. Cum se vinde la ”ofertă”
Florentina Fântânaru, reacție la reclamele false: Sunt ilegale!
CNA reclamă publicitatea falsă la Poliție și DNSC
Legătura dintre Putin, Trump și pantofii care te scapă de dureri
Mânânc ce vreau și nu am burtă. Reclamă falsă cu Carmen Brumă
Cosmin Prelipceanu, scandalizat după apariția într-o reclamă falsă
Declarația lui Marcel Ciolacu care a șocat România
Rețeta câștigurilor din reclame fake: Simona Halep și BRUA
Era să scap de bani în loc de dureri printr-o reclamă fake
Irina Loghin continuă să fie victima publicității neetice
Bobonete cere încadrare penală pentru colesterol și diabet în România
Cum m-au ajutat Zâna și Măruță să fac bani pe Tik To
Angela Similea și Irina Loghin, folosite în reclame mincinoase