În anii ’70, regimul comunist a demarat un amplu program de construire a taberelor școlare în toată țara. Una dintre cele mai îndrăgite a fost Tabăra de la Păulești, aflată la doar câțiva kilometri de Ploiești, într-un cadru natural spectaculos, în mijlocul unei păduri dese.
Vara, locul prindea viață cu mii de copii veniți din toate colțurile țării. Căsuțele de lemn, colorate și pictate cu personaje din desene animate, clubul elevilor, sala de mese, bucătăria și terenurile de sport făceau din această tabără un tărâm magic al copilăriei.
Astăzi, însă, liniștea care domnește în pădure este apăsătoare. Au mai rămas doar ruinele clădirii unde era cantina și alte dependințe. Restul a dispărut după ani la rând în care totul a fost vandalizat iar hoții au furat tot ce au putut.
Cum a fost “administrată” tabăra
În 2004, statul român a încredințat administrarea taberei către firma Pora SRL. Alegerea a fost cel puțin ciudată, având în vedere că obiectul principal de activitate al acesteia era “tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase”, o activitate complet incompatibilă cu gestionarea unui centru destinat copiilor.
Ce a urmat a fost un dezastru administrativ și financiar. Firma nu doar că nu a investit în modernizarea taberei, ci a și distrus-o. După ani de procese costisitoare, în 2012, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Prahova a reușit să reintre în posesia terenului și a construcțiilor.
Potrivit unui raport al Curții de Conturi, preluarea a fost un adevărat șoc: „Activele preluate sunt incomplete şi/sau degradate /deteriorate în proporţii de 50%.” În plus, deși în acte figura o sumă de 625.000 de lei drept investiții, evidențele contabile ale firmei arătau real o sumă de doar 115.000 de lei.
Primăria Păulești nu a reușit preluarea taberei
Primăria Păulești a încercat să intervină pentru salvarea taberei. A fost demarat un proces de preluare a terenului și a construcțiilor, în ideea refacerii centrului ca zonă de relaxare și agrement. Zona se pretează perfect acestui scop, dar statul român nu și-a dat concursul.
Suprafața de 51.315 metri pătrați și ruinele aflate pe ea se află încă în proprietatea publică a statului și în „administrarea” Ministerului Tineretului și Sportului. În realitate, această administrare este pur teoretică, nicio finanțare, niciun plan de reabilitare, nicio viziune.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Prahova nu a primit fonduri pentru refacerea taberei. Lipsa de interes a ministerului este totală, iar tabăra, ca multe altele din țară, este lăsată pradă degradării și uitării.
Taberele școlare, pe cale de dispariție
Tabăra de la Păulești este doar un exemplu. Peste jumătate din taberele școlare ale statului român au ajuns ruine. Locuri care odinioară erau pline de copii au fost abandonate degradării.
Această decădere nu s-a produs din lipsa timpului, ci din absența cronică a responsabilității. Nepăsarea autorităților, deciziile absurde și parteneriatele toxice cu „investitori” dubioși au distrus un sistem care avea un impact major în dezvoltarea generațiilor de elevi.
Copiii de ieri, deveniți astăzi adulți, mai poartă în suflet amintirea taberelor. Însă generațiile de azi și cele ce vor urma riscă să nu mai cunoască niciodată ce înseamnă bucuria simplă a unei vacanțe în pădure, într-o tabără școlară.
Citește și Cum s-au distrus taberele școlare din Prahova
VIDEO