Platanii seculari din Ploiești nu au fost dintotdeauna. Nu este vorba aici, ca în cazul stejarilor seculari, de rămășițe ale unor păduri. Platanii în Ploiești au fost aduși, în urmă cu mai bine de 100 de ani, și s-au aclimatizat perfect în peisajul ploieștean.
„Platanii aceștia, de la Teleajen, au fost plantați de americani, atunci când au venit în Ploiești”, spune Constantin Iorga, inginer horticol și specialist în cadrul Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.
În zona Teleajen există, conform listelor muzeului, 15 platani în Colonia Teleajen, cu o vechime de 120 de ani. De asemenea, în cadrul Uzinii Mecanice Teleajen, mai există încă 27, dispuși pe ceea ce se numește „Aleea de platani”. Și aceștia au tot 120 de ani vechime.
Platanul a apărut în jurul anului 1640, în Anglia. Această specie poate ajunge la 40 de metri înălțime și poate atinge vârsta de 400-500 de ani.
„Este o specie pretențioasă față de sol, cerând terenuri afânate, revene, chiar umede, profunde. Suportă secetele de scurtă durată”, se arată în fișa tehnică a arborelui, disponibilă în cadrul Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.
Ceea ce este caracteristic acestei specii, este faptul că rezistă la gerurile de iarnă și suportă fumul produs de centrele industriale, acționând ca un filtru în cazul acestuia. Astfel, se poate deduce că, în Ploiești, ar trebui plantați cât mai mulți platani care ar acționa ca o barieră împotriva poluării excesive din oraș.
Spuneți că trebuie plantați mai mulți…, mergeți și vedeți câți au mai rămas la Rafinăria Astra. La poarta 1, pe aleile către birouri și ateliere, erau zeci de platani de-o frumusețe rară. Era tot ce mai ducea spre farmecul de odinioară. Acum că au fost tăiați, (pe lângă instalații și vagoane) găsiți acolo imaginea demolării.