Morminte vechi de mii de ani au fost descoperite în această săptămână pe raza comunei Târgșoru Vechi în urma unor cercetări arheologice.
Mormintele au fost săpate într-un strat de pietriș care a fost păstrat lângă groapă. După așezarea persoanei decedate, deasupra acesteia a fost construit un capac din mai multe bârne de lemn.
În cadrul acelorași săpături a fost descoperit și un cuptor preistoric, semn că, înaintea ridicării tumulului funerar în zona respectivă a trăit o comunitate. Descoperirile datează din Epoca Bronzului.
„Ne aflam pe raza comunei Târgșoru Vechi, la vest de localitatea Târgșoru Vechi, aproape de terasa Prahovei (n.r. râul Prahova).
Facem o cercetare arheologică preventivă în care descărcăm de sarcină arheologică două movile funerare din Epoca Bronzului. Au în jur de 5000 de ani vechime.
Dacă în primul tumul am găsit trei morminte între care unul de adult, unul la care lucrăm acum, de copil.
Citește și: Comori descoperite în Prahova cu detectoare de metale [FOTO]
Este un copil, probabil mai mic de un an. Are o vechime, probabil, de 5000 de ani. A fost înmormântat conform ritualului vremii. Adică pe spate, cu picioarele îndoite, orientat V-E. Adultul a fost înmormântat asemănător.
Ceea ce este interesant în acest tumul este că am găsit un mormânt, probabil din secolul VI Î. Hr, o înmormântare ceva mai recentă, care are în jur de 2500 de ani.
Este un mormânt de incinerație, adică individul a fost ars pe un rug, iar resturi de oase au fost depuse într-o groapă alături de resturi de vase, de piese din metal între care o lance de fier, un vârf de săgeată din bronz, chiar și o mărgică din bronz.
Tot interesant este că, în vechime, acest mormânt a fost jefuit, probabil tot de oameni din aceeași perioadă. Era un obicei, fiind vorba de un mormânt din perioadă scitică.
În tumulul doi am găsit și acolo două morminte, însă ceea ce e interesant este că am găsit un mormânt de peceneg.
Pecenegii au locuit în această zonă în secolul X-XII și aveau un ritual de înmormântare. Alături de individ erau puse resturi de oase de cal”, a declarat pentru Observatorul Prahovean arheologul Alin Frînculeasa.
Mormintele de la Târgșoru Vechi
Trebuie precizat că zona pe care astăzi se regăsește comuna Târgșoru Vechi are o istorie bogată, de mii de ani.
„Zona este foarte cunoscută pentru aceste înmormântări tumulare. Sunt movile funerare construite din pământ, ridicate deasupra indivizilor înmormântați.
Numai în această zonă sunt peste 350 de movile cartate, majoritatea în ultimii 10-15 ani. Noi am cercetat mai bine de 40 din acestea, majoritatea în cadrul unor săpături arheologice preventive.
Dezvoltarea zonei din jurul Ploieștiului a dus la necesitatea unor astfel de intervenții pe care le facem constant, an de an”, a mai precizat arheologul Alin Frînculeasa.