Furtul coifului de la Coțofenești și al brățărilor dacice din muzeul olandez unde erau expuse a readus în atenția opiniei publice furturi similare. Unul dintre acestea a avut loc la Muzeul Ceasului din Ploiești. Descoperit în 2006 și ascuns de conducere până în 2008, furtul rămâne un mister și după 20 de ani. Interesant este că, în prezent, Poliția și conducerea muzeului se contrazic pe tema recuperării prejudiciului.
Furt ”acoperit” de conducerea muzeului
În anul 2002 Muzeul Ceasului din Ploiești a inaugurat o expoziţie de ceasuri din aur aparţinând unor personalităţi precum ţarul Alexandru al II-lea, regale Carol I sau poetul Vasile Alecsandri. În luna ianuarie a anului 2006, muzeograful Elisabeta Savu a solicitat unul dintre ceasurile din colecţia respectivă pentru un studiu și a descoperit că îi lipseşte capacul, așa cum Observatorul PRahovean a dezvăluit AICI
După o verificare amănunţită a colecţiei, a constat că lipsesc 18 piese de la 15 ceasuri, printre care şi patru capace exterioare din aur. A anunţat-o imediat pe şefa directă de la acea vreme, Lia Maria Voicu, directorul Muzeului de Istorie. Aceasta a dispus ca informația să nu fie făcută publică și să nu fie anunțată Poliția.
Așa cum avea să declare mai târziu, două muzeografe au fost obligate să acopere furtul din fonduri proprii. ”Am făcut un credit de 60 de milioane de lei vechi pe o perioadă de cinci ani pentru a achita contravaloarea capacelor furate, deşi nu eu am comis acea faptă„, a declarat Mariana Moldoveanu în 2010, potrivit adevarul.ro
Polițiștii au descoperit furtul doi ani mai târziu
În toamna anului 2008, furtul a fost descoperit în urma unui control desfăşurat de Direcţia Judeţeană de Cultură şi poliţiştii de la Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Prahova. Prejudiciul a fost evaluat atunci la 28.345 de euro. În urma cercetărilor, polițiștii au întocmit un dosar penal transmis Parchetului în vara anului 2010, cu propunerea de începere a urmăririi penale în cazul a trei persoane.
Potrivit sursei citate anterior, era vorba de muzeografa Mariana Moldoveanu, directorul Muzeului de Istorie, Lia Maria Voicu, şi directporul adjunct, Eugen Stănescu.
Procurorii au clasat dosarul
Observatorul Prahovean a solicitat atât IPJ Prahova, cât și conducerii Muzeului de Istorie, care administrează Muzeul Ceasului, informații cu privire la soluționarea acestui caz. Așa am aflat că autorii furtului nu au fost prinși până acum, iar cei trei angajați ai muzeului de la acea dată nu au mai fost trimiși în judecată. Parchetul a clasat cauza, iar instanța a acceptat soluția.
”Au fost identificate persoanele care au avut gestiunea/responsabilitatea supravegherii pieselor muzeale. Din punct de vedere penal niciuna dintre persoanele identificate/cercetate nu au fost puse la răspundere penală, soluțiile organului de urmărire penalã fiind de clasare, soluţii menținute ulterior de instanța competentă” ne-a transmis actuala conducere a muzeului.
Muzeul spune că prejucidiul a fost recuperat, Poliția infirmă
Reprezentanții muzeului au precizat că ”având în vedere soluţia de clasare, organul de urmărire penalā a lăsat nesoluționată latura civilā a cauzei penale. În acest context, la nivel de instituție, prejudiciul stabilit printr-o expertiză de specialitate, a fost recuperat integral”.
Recuperarea prejudiciului este infirmată însă de reprezentanții IPJ Prahova, care recunosc și că autorii furtului nu au fost prinși până în prezent.
În răspunsul adresat redacției noastre, polițiștii susțin că ”la finalizarea cercetărilor, s-a solicitat disjungerea cauzei față de autori necunoscuți sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectare a regimului de ocrotire a unor bunuri (…) Prejudiciul estimat la 28.345 de euro nu a fost recuperat”.
Persoanele implicate în furt au încercat să blocheze si retrocedarea terenului actualei Mănăstiri Turnu( Târgșor). Au fost multe procese, aceștia împotrivindu-se să-l redea Arhiepiscopiei București. Doi dintre ei au și murit ,în scurt timp ,după retrocedare.