Campania ”Siguranță pe internet” inițiată de Observatorul Prahovean despre reclamele false online a ajuns în atenția Consiliului Național al Audiovizualului. Instituția a sesizat Poliția Română și Directoratul Național de Securitate Cibernetică.
Andreea Marin, chiar ea o victimă a reclamelor false online, a sesizat CNA cu privire la aceste practici comerciale ilegale dezvăluite de Observatorul Prahovean.
La solicitarea redacției noastre pentru un punct de vedere, CNA a transmis că instituția ”a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate pentru o serie de materiale referitoare la metode de fraudare folosite în mediul online”.
Astfel, rapoartele de monitorizare au cuprins website-uri, articole și materiale audiovizuale în cadrul cărora este promovat un proiect de investiții în domeniul securității energetice, respectiv proiectul BRUA (https://bruainvestprogram.info/;https://brua.ro; https://www.eightlinged.com; www.bzi.ro; http://wyzyceo.com/; www.bruabestme.com; https://pungriver.pro/), precum și articole, postări și materiale audiovizuale în cadrul cărora se atrage atenția cu privire la diferite metode de fraudare folosite în mediul online (www.observatorulph.ro); Instagram (profilul andreeamarinromania); Facebook (profilurile Dana Hering și Andreea Marin); YouTube (canalul utilizatorului Observatorul Prahovean).
”În urma dezbaterilor din ședința publică din 12.03.2025, Consiliul a decis redirecționarea sesizării doamnei Andreea Marin împreună cu cele 4 clipuri transmise și rapoartele de monitorizare aferente, către structurile competente ale Poliției Române și către Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) pentru o mai amplă analiză a fenomenului și adoptarea măsurilor adecvate pentru stoparea acestuia” a transmis CNA.
Acest articol face parte din inițiativa de public awareness referitoare la lipsa de supraveghere și de reglementare a conținutului publicitar bazat pe informații false și care promovează activități ilegale în mediul online, susținută de Observatorul Prahovean.
Lista articolelor publicate pe tema siguranței online:
Legătura dintre Putin, Trump și pantofii care te scapă de dureri
Mânânc ce vreau și nu am burtă. Reclamă falsă cu Carmen Brumă
Cosmin Prelipceanu, scandalizat după apariția într-o reclamă falsă
Declarația lui Marcel Ciolacu care a șocat România
Rețeta câștigurilor din reclame fake: Simona Halep și BRUA
Era să scap de bani în loc de dureri printr-o reclamă fake
Irina Loghin continuă să fie victima publicității neetice
Bobonete cere încadrare penală pentru colesterol și diabet în România
Cum m-au ajutat Zâna și Măruță să fac bani pe Tik To
Angela Similea și Irina Loghin, folosite în reclame mincinoase
Biserica Fake, mai mare decât Catedrala Mântuirii Neamului