Peste 40 de primării din mediul rural din Prahova au reușit să economisească bani la buget, după ce și-au achiziționat utilaje cu bani europeni. Valoarea totală a fondurilor europene atrase de primării depășește 1,3 miliarde de euro.
Buldoexcavatoare, remorci, tractoare, sărărițe, mașini de măturat străzile, dar și autospeciale pentru deszăpezire… Acestea sunt doar câteva dintre utilajele achiziționate,cu fonduri europene, în ultimii patru ani, de zeci de primării din mediul rural din Prahova.
Fondurile europene au fost atrase de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Investiții Rurale (AFIR), în cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală.
Pe lista AFIR figurează peste 40 de primării de comune din Prahova, iar valoarea totală a achizițiilor depășește 1,3 miliarde de euro. Utilajele achiziționate sunt folosite acum la diverse lucrări, inclusiv la deszăpezirea comunelor pe timp de iarnă.
Economie la buget la Valea Călugărească
Pe lista localităților care au accesat fonduri europene pentru utilaje figurează și Primăria Valea Călugărească.
„Cu utilajul achiziționat cu fonduri europene reușim să facem curățenie în comună, în regie proprie.
Utilajul ne este de mare folos pentru că putem strânge crengile și resturile vegetale din localitate, dar putem să-l folosim și la transportul de materiale când efectuăm, în regie proprie, alte lucrări în comună.
În primul rând putem utiliza utilajul ori de câte ori este nevoie și în al doilea rând lucrările sunt în regie proprie, reușind astfel să facem economie la bugetul local”, ne-a explicat Ioana Neagu (PNL), primarul comunei Valea Călugărească.
Deszăpezire în regie proprie, la Iordăcheanu
La Iordăcheanu, utilajele achiziționate cu fonduri europene, sunt utilizate acum nu doar la efectuarea unor lucrări în comună, ci inclusiv la deszăpezirea străzilor din localitate.
„Am încercat să facem economie la bugetul local. Cu utilajele achiziționate cu fonduri europene ne autogospodărim. Anul acesta, când a fost episodul cu zăpadă, am reușit cu utilajul achiziționat să facem deszăpezirea în comună. Aceleași utilaje le folosim la curățenia în localitate.
Numai în cazul deszăpezirii am scutit circa 50.000 de lei. Am achiziționat și un buldoexcavator cu care desfundăm șanțurile, curățăm podurile.
În cadrul primăriei avem un compartiment cu trei angajați care efectuează aceste lucrări. Totul este în regie proprie și practic facem economie la bugetul local”, ne-a declarat Aurel Constantin (PNL), primarul comunei Iordăcheanu.
Primarul comunei Cocorăștii Mislii: „Reușim să ne gospodărim”
Pe lista localităților care au accesat fonduri europene pentru achiziționarea de utilaje figurează și Primăria Cocorăștii Mislii.
„Toate utilajele achiziționate cu fonduri europene sunt folosite pentru diverse lucrări în localitate. Reușim, astfel, în regie proprie, să decolmatăm șanțurile, să le utilizăm la amenajări de drumuri, dar le folosim și la racordarea locuințelor la canalizare.
Am reușit, de exemplu, să efectuăm 900 de racorduri. În loc să plătim firme pentru efectuare de lucrări, ne putem gospodări singuri”, ne-a povestit Daniel Alexandru (PNL), primarul comunei Cocorăștii Mislii.