În această dimineață, mai mulți păgubiți ai proiectului imobiliar White Tower s-au întâlnit cu primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu. Aceștia i-au explicat edilului cum au ajuns să fie păcăliți de dezvoltatorul imobiliar PFA Lupu Mărioara, dar și de afaceristul Daniel Ștefănescu, dosarul fraudei fiind cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Întâlnire a păgubiților cu primarul
Păgubiții susțin că nu s-ar fi ajuns în această situație dacă nu ar fi fost implicați și anagajați ai Urbanismului din Primăria Ploiești. Câțiva dintre aceștia sunt cercetați penal și riscă să fie trimiși în judecată (detalii AICI).
Primarul Polițeanu le-a transmis că instituția va face demersurile legale pentru a-i sprijini, fiind stabilită o nouă întâlnire cu reprezentanții păgubiților săptămâna viitoare.
Fost polițist, victimă a escrocheriei imobiliare
Reporterul Observatorul Prahovean a aflat povestea unuia dintre păgubiți. Este vorba de un fost polițist, care a semnat prima promisiune de vânzare-cumpărare din proiectul White Tower, în 2019.
Acesta a făcut și un credit pentru a-l cumpăra de la PFA Lupu Mărioara însă nu poate intra în posesia locuinței. Motivul? Apartamentul a fost ulterior vândut societății Gersim Imobiliare, administrată de Daniel Ștefănescu.
”Am fost victima escrocilor. Am pierdut toate economiile, iar acum trebuie să achit și creditul de la bancă”, ne-a povestit fostul polițist, în prezent pensionar.
În urmă cu un an, Ștefănescu a fost pus sub control judiciar în dosarul de înșelăciune imobiliară în complexurile White Tower şi City Gate din Ploieşti.
Daniel Ștefănescu, complice la înșelăciune
În comunicatul de la vremea respectivii, procurorii susțineau că Daniel Ștefănescu, în calitate de asociat al unui antreprenor din construcții, a ştiut şi a participat la acţiuni de înşelăciune constând în faptul că, după ce a ridicat un bloc în Ploieşti, antreprenorul a vândut aceleaşi apartamente mai multor persoane.
„S-a reţinut că, în perioada 2022 – 2023, inculpaţii au ajutat un dezvoltator imobiliar din Ploieşti să îşi ascundă o parte din patrimoniu, atât înainte de intrarea, cât şi după intrarea în insolvenţă, prin diferite acte efectuate (de exemplu au preluat părţi sociale ale societăţii pentru suma de 100 lei, în condiţiile în care un singur bun din activul societăţii valora 3.000.000 euro, sau au mărit, în mod fictiv, datoriile pe care le avea firma faţă de unele persoane).
Toate aceste acte au dus la menţinerea în eroare a persoanelor vătămate cu care dezvoltatorul imobiliar încheiase promisiuni de vânzare-cumpărare în White Tower şi City Gate, cu reprezentarea ideii că în viitor vor deveni proprietarii imobilelor, creându-le falsa impresie că dezvoltatorul imobiliar are fonduri suficiente pentru a finaliza construcţiile, deşi singura consecinţă urmărită a fost imposibilitatea executării silite, deci a acoperirii prejudiciilor cauze, în sumă totală de aproximativ 2.000.000 euro”, au transmis procurorii.
Cine sunt cercetați în dosar
Reamintim că în dosarul White Tower sunt cercetaţi avocatul Vlad Nichita, Lupu Mărioara și Lupu Mihai (dezvoltator imobiliar) și notarul Tudose. Doi angajați de la Urbanismul Primăriei Ploiești, Rita Neagu, şi Lucian Bălescu, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi opt infracţiuni de complicitate la înşelăciune.
Etajul-fantomă pe care nu l-a văzut Urbanismul
Alți păgubiți au cumpărat apartamente la etajul 9 al imobilului, care în documente apare ca etaj tehnic. Instanța a hotărât ca blocul să fie adus la stadiul inițial, adică desființate zidurile interioare, decizia nefiind definitivă.
Vom reveni cu detalii.