Ce mai e cool, David, acum, la școală? ”Să pui sub buză un pouch când predă profa, ca să-ți iei energie și să te concentrezi mai bine la oră”. În urma acestui dialog purtat de mine cu un elev de clasa a cincea, copilul unor prieteni de familie, am aflat care este noua modă în materie de fumat în școlile din Ploiești și nu numai. Prieteni, e grav!
Old school pe Google
Am căutat bătrânește pe google ce naiba mai e și pouch-ul ăsta și nu mică mi-a fost mirarea când am aflat, nefumător fiind, că sunt mici pliculețe umplute cu doze de nicotină. WTF?
”Acestea pot avea dimensiuni și tării variate și eliberează substanța în organism într-un mod foarte eficient. Tot ce trebuie să faci este să aplici plicul între buza superioară și linia gingiei și să aștepți câteva momente” este descrierea produsului pe unul dintre numeroasele site-uri care comercializează așa ceva.
Deși au fost inventate pentru fumătorii care vor să renunțe la viciu, în realitate utilizatorii ”se pot bucura de efectele nicotinei fără să fumezi, fiind și o alternativă mai discretă de a consuma această substanță”.
Pentru ca pouch-urile să fie cât mai atractive pentru adolescenți și chiar copii, acestea sunt disponibile într-o gamă largă de arome, de la cele fructate de măr, banană, ananas sau mango, până la cele cu gust de Cola, bubblegum sau cheesecake.
Mai grav, poch-urile au grade de tărie până la extra strong, adică ”fumezi” echivalentul a cinci țigări clasice și demodate în 2-3 minute!
Pentru că nu face fum și nici nu au nici miros specific de tutun, elevii le preferă pentru că le pot utiliza peste tot în spațiu public, fără nici un fel de problemă: la cinema, în restaurant sau baruri, la birou, în clase la școală.
De ce e cool să folosești pouch la școală, chiar și la ore
Eugenia Popovici, psiholog-psihoterapeut, susține că minorii care consumă țigări sau folosesc alternative precum vape sau punch vor să fie populari.
”Practic, ei caută cele mai simple metode pentru a ieși în evidență. E mai ușor să fumezi, să porți haine sau încălțăminte scumpă, de firmă, decât să obții performanțe școlare sau sportive, nu? Iar cei care consumă pouch-uri cu nicotină în timpul orelor de curs vor să fie rebeli. E un gest similar cu ascunderea telefonului sub bancă, însă este nociv” ne-a declarat Popovici.
Aceasta atrage atenția asupra efectelor pe termen lung al substanțelor care conțin nicotină.
”La copii și adolescenți, creierul are cea mai complexă dezvoltare. Aceasta poate suferi modificări iremediabile în urma consumului de nicotină și/sau alte substanțe cu potențial adictiv. De asemenea, există riscul ca nicotina să fie înlocuită în timp cu substanțe mai ”tari” precum drogurile. Efectele se vor vedea, din păcate, toată viața” spune psihoterapeutul.
Eugenia Popovici îi sfătuiește pe părinți să le explice copiilor tentați de țigări, vape sau pouch-uri că sunt victimele producătorilor, care vor să devină dependenți:
”Factorul financiar și manipularea pot fi importante subiecte de reflecție si renunțare, chiar și pentru copii”.
Cât de nocive sunt astfel de produse pentru copii și adolescenți?
Observatorul Prahovean a stat de vorbă cu Raluca Bercea, medic specialist pneumolog, șef de secție la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
Reporter: Ce efecte poate avea nicotina eliberată rapid, prin metoda puch?
Nicotina acționează asupra organismului prin intermediul receptorilor nicotinici de acetilcolină, care se găsesc în diverse părți ale corpului, inclusiv în creier, sistemul nervos periferic și mușchi. Mecanismele prin care nicotina produce efecte calmante și energizante sunt complexe.
Ce simte un adolescent când își ia doza de nicotină?
Nicotina stimulează eliberarea de dopamină, un neurotransmițător asociat cu plăcerea și recompensa. Aceasta poate explica de ce mulți se simt euforici sau calmi după ce fumează sau folosesc alternative, precum pouch-urile. Nicotina poate îmbunătăți temporar concentrarea, poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, ceea ce poate duce la o senzație de energie și vitalitate. Este important de menționat că efectele nicotinei sunt de scurtă durată și pot varia de la o persoană la alta. În plus, nicotina este o substanță extrem de dependentă, iar utilizarea sa pe termen lung poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv creșterea riscului de boli cardiovasculare, cancer și alte afecțiuni grave.
Ce efecte nocive poate avea administrarea nicotinei în doze mari, prin această metodă?
Nicotina are efecte locale diverse asupra cavității bucale:
– Iritații și inflamații: Nicotina poate irita mucoasa bucală, provocând inflamații ale gingiilor (gingivită) și ale mucoasei bucale (stomatită).
– Retracția gingiilor: Utilizarea prelungită a nicotinei poate duce la retracția gingiilor, expunând rădăcinile dinților și crescând riscul de carii și sensibilitate dentară.
– Carii dentare: Nicotina reduce fluxul de salivă, ceea ce poate favoriza dezvoltarea bacteriilor și a cariilor dentare.
– Boală parodontală: Nicotina contribuie la distrugerea țesuturilor de susținere a dinților, crescând riscul de boală parodontală (periodontită), care poate duce la pierderea dinților.
– Cancer oral: Utilizarea produselor din tutun care conțin nicotină, inclusiv a celor care nu sunt fumate, crește riscul de cancer oral.
– Întârzierea vindecării: Nicotina poate încetini procesul de vindecare a rănilor în cavitatea bucală, de exemplu, după o extracție dentară sau o intervenție chirurgicală.
Se poate ajunge la intoxicație în cazul folosirii intensive a pouch-urilor?
Intoxicația cu nicotină apare atunci când o cantitate prea mare de nicotină ajunge în organism. Simptomele intoxicației cu nicotină pot varia în funcție de cantitatea de nicotină ingerată și de gravitatea intoxicației. Acestea pot include: greață, vărsături, diaree, dureri de cap, amețeli, tremor, convulsii, agitație, anxietate, ritm cardiac rapid, tensiune arterială crescută, dificultăți de respirație, confuzie, pierderea conștienței. (va urma)