Aerul a atins, marți, un nivel de poluare ridicat la Ploiești. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Prahova confirmă creșterile orare la benzen și pulberi în suspensie. Pe lista surselor de poluare figurează volumul ridicat de trafic, dar și activitățile desfășurate pe platformele industriale din Ploiești.
Observatorulph.ro a prezentat, marți, situația înregistrată la Ploiești privind poluarea. Pe site-ul Primăriei, la secțiunea Monitorizare calitate aer, a apărut o atenționare cu privire la valorile de pulberi în suspensie. (Detalii AICI).
Totodată, potrivit site-ului calitateaer.ro, marți, au fost înregistrare depășiri și la indicatorul benzen.
Observatorulph.ro a solicitat un punct de vedere din partea Agenției pentru Protecția Mediului Prahova.
În răspunsul transmis, APM Prahova că au fost înregistrate, marți, 11.02.2025, creșteri orare la benzen.
Cu privire la poluarea cu pulberi în suspensie, potrivit APM Prahova, de la începutul anului 2025 până în prezent, „a fost înregistrat un număr de 12 depășiri ale valorii limită zilnică pentru indicatorul particule în suspensie – fracția PM10”.
APM Prahova, despre sursele de poluare din Ploiești
„Creșterile valorilor orare ale indicatorului benzen din data de 11.02.2025, înregistrate în punctul de măsură PH2 – Piața Victoriei au fost determinate în principal de activitățile desfășurate pe platformele industriale din Municipiul Ploiești și volumul ridicat de trafic înregistrat la orele de vârf ale dimineții.
În ceea ce privește evoluția acestui indicator în punctul de măsură PH4 – Primăria Brazi, concentrațiile au variat între 2,4 ug/mc și 6,7 ug/mc caracterizând o evoluție normală pentru sezonul rece când valorile acestor indicatori sunt ușor mai ridicate decât în mod normal din cauza condițiilor atmosferice defavorabile dispersiei și a arderilor combustibililor solizi utilizați în încălzirea rezidențială”, se arată în răspunsul APM Prahova.
12 depășiri la Ploiești ale valorilor limită la pulberile în suspensie, de la începutul anului 2025
„Referitor la indicatorii particule în suspensie – fracțiile PM 10 și PM 2,5, vă aducem la cunoștință faptul că pe timpul sezonului rece (lunile noiembrie – martie sunt înregistrate creșteri ale valorilor medii orare, în special în intervalul 17.00 – 22.00, care pot conduce la depășirea valorii limită zilnică de 50 ug/mc.
Sursele care provoacă depășirea valorii limită pentru acești indicatori sunt multiple (surse de suprafață, mobile și punctuale) și provin în special din arderea combustibililor solizi și lichizi în încălzirea rezidențială, trafic, activități industriale precum și arderi necontrolate de material vegetal.
Până în momentul de față, în anul 2025 a fost înregistrat un număr de 12 depășiri ale valorii limită zilnică pentru indicatorul particule în suspensie – fracția PM10, distribuite după cum urmează:
- PH1 (Gh. Gr. Cantacuzino) – 2 depășiri
- PH2 (Piața Victoriei) – 3 depășiri
- PH 5 (Bulevardul București) – 2 depășiri
- PH6 (Mihai Bravu) – 5 depășiri
Menționăm faptul că pentru indicatorul particule în suspensie – fracția PM 2,5, valoarea limită în conformitate cu Legea 104/2011 este de 20 ug/mcpentru perioada de mediere de un an calendaristic, iar pentru anul 2024 aceasta s-a situat la valoarea de 15,60/ ug/mc (stația PH2 – Piața Victoriei)”, se arată în răspunsul APM Prahova.