Anul 2025 a început cu un șoc pe piața forței de muncă: Închiderea Haier în Prahova, compania disponibilizând 519 angajați în urma închiderii fabricii de frigidere de la Ariceștii Rahtivani. Decizia, potrivit unui comunicat al companiei, a fost luată în urma scăderii cererii pe piața de frigidere din Europa. Zvonuri în piață au fost încă de la finalul anului 2024, dar concretizarea a venit abia acum, în ianuarie 2025.
Ce ascunde însă concedierea colectivă de la Haier și închiderea fabricii de la Ariceștii Rahtivani? Ascunde faptul că, a început oficial criza economică, o criză similară celei din 2009-2010. Atunci a avut loc ultimul mare val de concedieri colective.
Economia românească, șubrezită de pandemie și, mai apoi, de războiul de la graniță, începe să-și piardă stabilitatea. Aderarea la Schengen și simplificarea procedurilor de transport în interiorul acestui spațiu ar fi trebuit să ducă la o creștere economică a țării. În schimb, asistăm neputincioși la o prăbușire. De ce? Pentru că, iată, a început oficial criza economică preconizată de atâția ani.
Istoria concedierilor colective în Prahova
În criza economică din 2009-2010, la nivelul județului Prahova, marile companii au efectuat concedieri colective. Acestea au lăsat fără loc de muncă mii de oameni.
În 2009 a fost resimțit cel mai puternic în Prahova efectul crizei economice mondiale
În august 2009, Compania de Transport Feroviar București (CTF) a concediat, numai în Prahova, punctul de lucru de la Ploiești, 724 de angajați, dintr-un total de 1023. Ulterior, în luna mai 2011, CTF București și-a cerut insolvența.
În 2009 CTF București a avut o cifră de afaceri de 75,07 milioane lei și a înregistrat pierderi de 19,31 milioane lei. Tot în 2009 firma a înregistrat datorii de 139,06 milioane lei și creanțe de 42,56 milioane lei.
În luna decembrie a anului 2009, uzina Upetrom – 1 Mai S.A. Ploiești, cu activitate de fabricare a mașinilor și utilajelor, a disponibilizat 628 de angajați, dintr-un total de 2.397. Concedierile, la momentul respectiv, s-au făcut cu acordul sindicatelor. Cei peste 600 de angajați au primit plăți compensatorii.
„Am ţinut salariaţii cât mai mult, dar acest lucru nu mai este posibil din cauza crizei economice care a condus la o scădere a comenzilor cu 85% pe piaţa internă şi cu peste 30% pe piaţa externă”, a mai precizat, la vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al Upetrom 1 Mai Ploieşti, Radu Petrescu.
Și disponibilizările fără mediatizare au contat
O altă concediere colectivă a fost cea în urma închiderii fabricii de îmbrăcăminte Serena din Mizil. Aceasta a făcut mai puțină vâlvă în 2009, dar a lăsat pe drumuri 338 de persoane. Toți angajații acestei fabrici au rămas fără loc de muncă.
Fabrica de echipamente electrice, Yazaki România, a disponibilizat, în Prahova, în februarie 2009, 543 de angajați.
Valul a continuat tot anul 2009: Petrom S.A. a disponibilizat, în total 453 de oameni, Ges Glass, din Boldești-Scăeni, 264 din totalul de 267, Timken – 175, Bere Azuga 160, Delfingen Ro-Valahia Brazi 149, iar Confind, în prima etapă din luna martie a disponibilizat 144 de angajați.
În afară de acestea, au mai existat un număr de șapte companii care au disponibilizat, fiecare, mai mult de 100 de angajați, și încă patru cu câte 90-98 de angajați concediați.
Acesta a fost primul an al crizei economice din 2009-2010, care a adus, în Prahova, 4.948 de oameni disponibilizați în cadrul concedierilor colective, potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova.
În 2010 concedierile colective au continuat
Efectele crizei economice au continuat și în 2010. În acest an alte companii din Prahova au disponibilizat personal în cadrul concedierilor colective. Astfel, în august 2010, Uztel SA a disponibilizat 436 de angajați. Elca, o fabrică de tricotaje din Câmpina, a concediat 391 de persoane din totalul de 432 de angajați.
Compania Adya Metal, de la Filipeștii de Pădure, a disponibilizat și ea 332 de oameni. În același timp, SNTFM CFR Marfă a dat afară, în luna martie 2010, 220 de persoane.
Concedieri colective, cu peste 100 de angajați au avut loc și la alte companii în 2010, cum ar fi: Rafinăria Steaua Română, OMV Petrom, Upetrom, sau MFA Mizil. Tot peste 100 de oameni a concediat atunci și Poliția Comunitară a Consiliului Local Ploiești.
Zeci de oameni și-au pierdut locurile de muncă și de la Yazaki, Veolia, Primăria Bușteni, Primăria Filipeștii de Pădure, Dalkia sau Primăria Câmpina. În total, anul 2010, au fost disponibilizați, prin concedieri colective, 2.980 de oameni, în Prahova, potrivit datelor furnizate de AJOFM.
În total, în urma disponibilizărilor colective din anii 2009-2010, aproape 8.000 de oameni au rămas pe drumuri în Prahova
Istoria de repetă
2009-2010 a fost, poate, cea mai gravă criză economică pe care a resimțit-o România și ale cărei efecte s-au resimțit mulți ani după încheierea acesteia. Disponibilizări colective, prăbușirea Bursei, prăbușirea bulei imobiliare au fost urmări care au avut nevoie de ani de zile pentru a fi atenuate.
Asistăm în prezent la o nouă criză economică, criză pe care, din nou, România o va resimți din plin. Pandemia, războiul de la graniță și, mai nou, instabilitatea politică și tendințele românilor, aduc accentuarea acestui impas economic în care ne aflăm.
Închidrea Haier de la Ariceștii Rahtivani este doar prima rotiță care a început să se învârtă și care a luat-o la vale. Dramele celor peste 500 de oameni care au rămas fără loc de muncă sunt doar primele din toate cele care vor fi generate de această nouă criză economică. Mai urmează și altele cu siguranță.
Criza economică a început și, este clar, nu mai poate fi stopată. Închiderea Haier este doar începutul. Să vedem cum vom trece și peste asta…
Later edit: Cu toate acestea, până astăzi, 21 ianuarie 2025, la AJOFM Prahova nu au fost anunțate alte concedieri colective.
Cum ți se pare subiectul?