În ultima perioadă, clienții casnici ai furnizorilor de energie electrică s-au trezit cu facturi stornate aferente lunilor octombrie și noiembrie. În această situație se regăsesc și clienții Electrica Furnizare, respectiv Hidroelectrica. Chiar dacă în facturi sumele de plată erau pe minus, în lipsa unor explicații pe înțelesul tuturor, mulți s-au întrebat ce se întâmplă? Ei bine, de vină este o ”necorelare” legislativă. Sau prostie, pe românește.
Reprezentanții Electrica Furnizare au transmis redacției noastre cum s-a ajuns în această situație fără precedent, care a produs o adevărată harababură în facturarea clienților.
Pe 17 iulie 2024, șeful ANRE emite un ordin cu aplicare din 1 octombrie
”Metodologia de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor pentru diferenţă a fost aprobată prin Ordinul ANRE 51/2024 care prevede la art. 12, alin. (5): „Contribuţia CfD, contribuţia Operatorului Schemei CfD şi contribuţia Contrapărţii CfD sunt aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE şi intră în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2024.”
Această prevedere se coroborează cu Ordinul ANRE nr. 66 din 17 septembrie 2024 privind aprobarea contribuţiei pentru contracte pentru diferenţă (CfD), care specifică la art. 6: „Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024.”
Pe 17 decembrie 2024, Legea obligă furnizorii de energie să storneze facturile
Ulterior, la data de 17 decembrie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1270, Legea 312 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 54/2024 privind modificarea art. VII 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.
La art. III, alin. (1), este specificat faptul că „Facturile care conțin contribuția CfD, definită la art. 2 pct. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, emise și încasate, conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru perioada dintre data de 1 octombrie 2024 și până la data intrării în vigoare a legii pentru aprobarea prezentei ordonanțe de urgență se stornează și se refacturează fără a include contribuția CfD.”
În concluzie, clienții nu trebuie să facă vreo plată nouă, problema urmând să fie rezolvată de către furnizori.
Cum ți se pare subiectul?