Creșterea TVA este o măsură fiscală care intră în discuție din ce în ce mai des. Este „singura soluție” pe care guvernanții o văd pentru a colecta bani la bugetul de stat. Dincolo de impactul pe care această creștere o va avea asupra antreprenorilor, la nivelul omului de rând, a consumatorului, aceasta ar avea un impact dezastruos.
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna (UDMR) din Guvernul Ciolacu 2, a anunțat că guvernul pregătește o reformă fiscală. El a recunoscut că ia în calcul creșterea TVA de la 19% la 21%. În acest context, antreprenorii români au început deja să-și facă scenarii cu privire la viitorul afacerilor pe care le dețin.
În același timp, analiștii financiari încearcă să găsească explicații și soluții pentru ca această taxă să nu fie nevoie să fie majorată. Unele soluții nu sunt populare dar niciuna așa gravă ca majorarea TVA.
Efectul creșterii TVA ar putea fi invers față de cel scontat de guvernanți. Astfel, în loc să colecteze mai mulţi bani la buget, vor strânge mai puţini. În acest timp populaţia va fi mai împovărată și, implicit, mai nemulțumită.
Stelian Muscalu, analist financiar, antreprenor și jurnalist, a explicat, pentru Observatorul Prahovean, care ar fi urmările economice, dacă se va decide creșterea TVA-ului, considerată de el „cea mai distrugătoare taxă”.
De ce creșterea TVA va avea impact în toate ramurile economiei
Stelian Muscalu crede că TVA-ul va fi probabil majorat, dar la un maxim de 21-22%. „Nu cred că o vor face mai mult de atât, pentru că este cea mai distrugătoare taxă!”, spune el. Asta ținând cont de situația actuală a bugetului de stat și atitudinea pe care guvernanții tind să o adopte.
De asemenea, el explică faptul că, în momentul de față, TVA-ul se găsește în aproape orice produs. „De la pâine, până la mașină, (…) de la apartament până la vacanțe… Ceea ce, într-o economie cu mari probleme, cum este a României în acest moment, va ridica și mai mari probleme”, este de părere analistul financiar.
Acesta mai afirmă că o creștere a TVA-ului în acest moment poate rezolva o problemă pe termen scurt. Dar, pe termen lung, este „sinucidere curată” din toate punctele de vedere.
Ce înseamnă „stagflație” și de ce este ea periculoasă
„Noi, acum, avem o inflație ridicată, pe care (guvernanții – n.r.) încearcă să o țină în frâu. O creștere a TVA-ului, împreună cu toate celelalte decizii pe care le-au luat în Ordonanța „trenuleț” poate duce către stagflație. Acesta este unul dintre cele mai periculoase fenomene din punct de vedere economic!”, avertizează analistul.
Conform dicționarului, stagflația este un „fenomen economic care se manifestă prin coexistența stagnării economiei, inflației și șomajului”.
„Adică ai o creștere de prețuri în paralel cu o stagnare economică. Asta va avea repercusiuni în tot ceea ce înseamnă indicator macro-economic. Practic, se vor „îmbolnăvi” toți indicatorii macro-economici, de la consum, până la indicatorii care ne arată rata șomajului. Practic, va crește indicatorul privind rata șomajului, deci șomajul”, detaliază Muscalu pentru Observatorul Prahovean.
Exemplu concret: Ce se va întâmpla odată cu creșterea TVA
„Dacă eu produc azi o piuliță cu un leu, ea, de mâine, va fi 1,5 lei, pentru că se majoreaza TVA și alte taxe pe care trebuie să le dau către stat. Piulița când va ajunge în piața finală, va ajunge cu 2 lei. Omul, fiind obișnuit să o ia cu 1 leu și un pic, nu o va mai cumpăra.
Și atunci, eu nu voi mai încasa bani, nu voi mai avea bani să plătesc salariile, și voi începe să dau afară oamenii care fac piulițe.
Ei, oamenii aceia, care erau la mine și făceau piulițe, rămân fără salarii. Astfel, la rândul lor, nu vor mai putea cumpăra alte produse pe care le cumpărau cu salariul luat de la mine. Și, de aici apare stagnarea economică, dar și inflația. Creșterea prețurilor din cauza creșterii taxelor”, explică Stelian Muscalu urmările creșterii TVA-ului.
„Este cel mai prost scenariu în care am putea să intrăm, pe de o parte. De cealaltă parte, dacă s-ar lua decizia asta, ne confirmă încă o dată că avem conducători fără niciun fel de viziune!”, afirmă cu convingere Muscalu.
Cum poate fi evitată creșterea TVA
În opinia analistului, creșterea TVA nu este nici cea mai bună, nici singura soluție pentru colectarea banilor la bugetul de stat. O serie de măsuri, cum ar fi: facilitarea plăților către bugetul de stat, combaterea evaziunii fiscale, atragerea investitorilor sau creșterea impozitelor pe proprietate, pot fi luate iar populația de rând nu ar fi afectată, așa cum ar afecta-o creșterea TVA-ului.
Dar Stelian Muscalu consideră că guvernanții, prin creșterea TVA, aleg cea mai simplă cale pentru a colecta bani la bugetul de stat: „Este cel mai simplu să spui: Cresc o taxă ca să recuperez niște bani, și nu te uiți, de fapt, spre zonele de unde îți pot veni banii printr-o mai bună colectare a taxelor deja existente… De exemplu printr-o facilitate de plată mai ușoară către bugetul de stat”, spune el.
„În general, creșterile de taxe și impozite, făcute atât de abrupt și cu valori atât de mari, sunt făcute de oameni politici incompetenți, care, pur și simplu, nu reușesc să înțeleagă cum funcționează economia”, afirmă cu convingere analistul.
Creșterea impozitelor pe proprietate ar aduce mai mulți bani și ar afecta mai puțin populația
România are, la ora actuală, sume de impozitare pe proprietăți foarte mici deși are mult mai mulți proprietari decât țările din vestul Europei. Dacă majoritatea occidentalilor stau cu chirie, majoritatea românilor sunt proprietari. Și, cu toate acestea, România are valori foarte mici la impozitele pe proprietate.
„Impozitele pe proprietate în România sunt foarte mici! Pentru un apartament de două camere, astăzi plătești 100 și ceva de lei (impozit – n.r.). (…)
Dacă te duci în afară (din țară – n.r.), ai să vezi că aceste proprietăți sunt sute, dacă nu chiar mii de euro! Impozitul pentru mașini, iarăși, este foarte mic… Le crești pe acestea, mai faci rost de bani”, este de părere analistul financiar.
Deși este o măsură care nu ar fi deloc pe placul populației, creșterea valorii impozitelor ar putea alimenta bugetul de stat cu sume frumoase. În plus, măsura nu ar fi atât de dură precum creșterea TVA.
„Știu că nu este popular, dar încă nu candidez la nicio funcție așa că pot spune lucrurile așa cum gândesc…”, spune amuzat Stelian Muscalu.
Luarea în vizor, de către stat, a marilor evazioniști, ar aduce cei mai mulți bani la buget
În România evaziunea fiscală este în floare. „Dacă te uiți în România, la Piața Unirii din București, de exemplu, o să vezi mașini de 150, 200, 300, 500.000 de euro. (…) pe care le parchează în case de milioane de euro”. Acești proprietari de astfel de mașini și case „fac aroganțe, cadouri de sute de mii de euro pe TikTok, pe Facebook…”, spune Stelian Muscalu.
Dacă ar începe investigarea provenienței averilor acestor persoane, cu siguranță s-ar aduna „niște bănuți frumoși de acolo”. „Asta este evaziunea”, trage Muscalu concluzia. Combaterea evaziunii ar aduce venituri frumoase la bugetul statului și asta fără a împovăra populația, adică pe cei care muncesc pe salarii de 3 – 4.000 de lei lunar.
„În România, evaziunea (fiscală – n.r.) este la peste 20% din PIB! Este utopic să te gândești că poți duce evaziunea la zero dar, dacă duci evaziunea undeva spre jumătate, deci 10% din PIB, câștigi suficienți bani cât să acoperi tot deficitul și să ai și un excedent”, este soluția oferită de analistul financiar.
Stelian Muscalu consideră că, în România, evaziunea nu se poate combate fără voință politică, care nu există!
„Evaziunea nu se poate reduce dacă nu este voință politică, iar în România, în acest moment, nu este voință politică! Evaziunea mare se face sub umbrela politicienilor din România! Când ei vor spune „Gata evaziunea!”, atunci vor fi bani la buget”, spune Muscalu, cu siguranța omului care își asumă ce afirmă.
Consideră că soluțiile propuse de el sunt doar câteva din ceea ce se poate face pentru a se recupera recupera bună parte din banii pentru buget și, astfel, să se reducă deficitul, „astfel încât să nu lovești pe omul de rând care își duce traiul de pe o zi pe alta”.
„Pentru că o creștere de TVA, pentru cel care fumează zilnic trabucuri de 500 – 1.000 de euro, este egală cu zero. Nu-l interesează, el oricum are bani, pentru că fură, pentru că face combinații cu statul, etc.
Dar pentru cel care câștigă 3 – 4.000 de lei pe lună, și care are trei sau patru copii de hrănit, pentru el va fi dezastru!
Putem face ceva astfel încât să-i protejăm, nu doar la nivel teoretic, pe cei care câștigă foarte puțin? Putem! Întrebarea este: Vrem?”, concluzionează Stelian Muscalu.
Stelian Muscalu este un cunoscut analist financiar, antreprenor și om de presă, care, până în 2022, a găzduit emisiunea Business Club la Digi24, emisiune de analiză financiară. Deși nu mai apare pe micile ecrane, își continuă activitatea din umbră, fiind în permanență conectat cu mediul economic și de business din țară.
Cum ți se pare subiectul?