Ernest Costache, un tânăr ploieștean de 25 de ani, de profesie inginer software, a plecat astăzi într-o expediție la care a visat de când era copil. El va încerca să cucerească Aconcagua (6961 m), cel mai înalt munte din ambele Americi și unul din cele șapte vârfuri importante ale lumii.
Absolvent al Colegiului Național I.L. Caragiale din Ploiești, Ernest Costache a studiat Automatica. Iar în prezent lucrează ca inginer software la o companie multinațională cu sediul în București. Observatorul Prahovean publică un interviu, în exclusivitate, cu tânărul temerar.
Reporter: De unde pasiunea pentru munte?
Ernest Costache: Din copilărie! Când eram elev am participat la numeroase tabere și excursii la munte. În perioada liceului am descoperit plăcerea de a cuceri și munți din alte țări, precum Bulgaria și Grecia.
Care a fost cea mai grea expediție de până acum?
Când aveam 17 ani am vrut să cuceresc Mont Blanc, dar tentativa a eșuat. În grupul din care făceam parte au apărut probleme de sănătate și nu merita riscul. Încă e pe lista mea 😊.
De ce Aconcagua și nu Himalaya?
O să fiu sincer: din rațiuni financiare. O expediție pe cel mai înalt munte din Argentina și totodată din cele două Americi mă va costa aproximativ 9000 de euro. În schimb, cea mai ieftină expediție în Himalaya pornește de la 20.000 de euro.
Cum te-ai pregătit pentru expediția din Argentina?
Anul trecut, pe vremea asta, aveam 97 de kg, iar analizele medicale mi-au indicat o stare de sănătate nu tocmai bună. Atunci am luat decizia de a fi mult mai atent la alimentație în primul rând, dar și să fac mișcare.
De exemplu, între prima și ultima masă de peste zi trebuie să treacă 16 ore. Eu nefiind tocmai tipul căruia îi place să meargă la sală, am început exerciții fizice în aer liber, mai exact sărituri cu coarda în fața blocului din Ploiești unde locuiesc.
Și care a fost reacția vecinilor?
Deși mă așteptam ca oamenii să mă privească ciudat, experiența a fost una pozitivă. Vecinii m-au încurajat și am socializat foarte mult. Regret că nu am făcut asta mai demult.
Păi este suficient să sari coarda în fața blocului ca să urci pe un munte înalt de 7000 de metri?
Nu! Pregătirea este una complexă și a presupus numeroase drumeții în Bucegi, Piatra Craiului, unde condițiile sunt similare celor din Alpi, Piatra Mare etc. Cel mai lung traseu din ultima perioadă a fost de 16 ore.
Ce ne poți spune despre expediția din Argentina?
Este o expediție bine organizată, cu ghizi, la care participăm nouă români. Va dura până la 30 ianuarie, având și trei zile de rezervă pentru ascensiunea finală, în funcție de condițiile meteo. Abia aștept! Sunt conștient că nu va fi deloc o experiență ușoară pentru că presiunea este una mică, similară unei ascensiuni pe un vârf de 7500 de metri, dar mă simt pregătit! Voi ține și un jurnal pentru ca românii care vor să ajungă pe Aconcagua să aibă acces la informații esențiale, care nu sunt tocmai ușor de găsit pe internet.
Succes! Te aștept la o emisiune Observatorul Prahovean LIVE la revenirea acasă!
Mulțumesc, cu siguranță voi onora invitația.
În ziua publicării acestui interviu, Ernest Costache a plecat către Argentina.
Cum ți se pare subiectul?