De la 1 ianuarie, clienții operatorului de apă și canalizare Hidro Prahova plătesc tarife majorate considerabil, în condițiile în care prețurile erau oricum printre cele mai mari din țară.
UPDATE: Conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Parteneriatul pentru Managementul la Apă Prahova anunță că va propune înghețarea tarifelor la nivelul celor din 2024 (Detalii AICI).
Tariful practicat de Hidro Prahova a ajuns la 20,1 lei/mc la apă și canalizare!
Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a publicat noile tarife la apă și canalizare practicate de la 1 ianuarie de operatorii acreditați.
În ceea ce privește Hidro Prahova, compania Consiliului Județean Prahova, tariful a crescut la apă cu 30,6%, la 9,66 de lei/mc/exclusiv TVA, respectiv cu 21%, la 8,85 lei/mc, exclusiv TVA pentru canalizare.
Asta înseamnă că prahovenii racordați la apă și canalizare vor achita un preț uriaș, de 18,51 lei/mc, la care se adaugă TVA, adică 20,1 lei!
O ședință inutilă în decembrie 2024
Scumpirea a fost anticipată de Observatorul Prahovean luna trecută (detalii AICI), după o ședință a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Parteneriatul pentru Managementul la Apă Prahova.
Atunci, conducerea ADI Apă Prahova, primarii localităților și conducerea Consiliului Județean Prahoova au dezbătut problema majorării prețului la apă și canalizare practicat de Hidro Prahova, conform unei strategii tarifare din 2022.
Deși exista varianta prorogării majorării tarifelor până la 1 iulie 2025, acest lucru nu s-a întâmplat.
„Conducerea HIDRO PRAHOVA SA a prezentat două opțiuni pentru gestionarea situației: prorogarea tarifelor pentru o perioadă de șase luni, ceea ce ar genera pierderi financiare estimate la 20 de milioane de lei, sau aplicarea noilor tarife de la 1 ianuarie 2025, conform strategiei de tarifare existente.
Membrii ADI APA au atras atenția asupra deficiențelor de management ale HIDRO PRAHOVA SA, subliniind că problema tarifelor ar fi trebuit semnalată încă din primăvară sau vară. Astfel, ar fi fost posibilă o analiză completă a impactului financiar, identificarea unor soluții optime și implementarea măsurilor necesare în conformitate cu cadrul legal.
Participanții au convenit asupra necesității unui calendar strict de comunicare și a unei analize independente pentru a evalua impactul fiecărei opțiuni propuse, astfel încât să fie luate decizii care să protejeze interesele utilizatorilor și să asigure stabilitatea financiară a societății”, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Județean Prahova, emis după ședința ADI Parteneriatul pentru Managementul la Apă Prahova.
Cum în perioada sărbătorilor de iarnă instituțiile publice au fost în concediu, prahovenii din cele 73 de localități unde activează Hidro Prahova sunt buni de plată.
Hidro Prahova, printre cei mai scumpi operatori de apă și canalizare din țară
Potrivit documentului privind tarifele la apă și canalizare valabile la 1 ianuarie 2025, postat pe site-ul instituției de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Hidro Prahova se numără printre cei mai scumpi operatori regionali din țară.
În alte localități, precum Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Miercurea Ciuc, Orăștie, sau Voluntari, tarifele la apă pornesc de la 5,7 lei/mc cu apă, respectiv 5,53 de lei/mc la canalizare.
Lista completă poate fi accesată aici: Tabel-preturi-apa-canal-op-regionali_1-ianuarie-2025
Mai multe primării din Prahova vor să renunțe la Hidro Prahova
Din cauza prețurilor foarte mari și la presiunea populației, mai multe primării din Prahova vor să renunțe la Hidro Prahova. Este vorba de autoritățile locale din Plopeni, Blejoi sau Puchenii Mari, care intenționează să concesioneze serviciul altui operator sau să înființeze propria companie.
De exemplu, Consiliul Local Blejoi a votat, în unanimitate, în ședința din 24 decembrie, retragerea Comunei Blejoi din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Parteneriatul pentru Managementul Apei”.
”Urmează ca această decizie să fie aprobată de ADI, timp în care Primăria Blejoi va demara procedura de licitație pentru desemnarea unui alt operator care să ofere servicii de calitate la costuri mai mici pentru populație” a fost mesajul transmis de autoritățile locale.
La Ploiești, Apa Nova are tarife la o treime față de Hidro Prahova
Ploieștenii sunt norocoși din punct de vedere al tarifelor practicate de operatorul Apa Nova. Aceștia plătesc 5,19 lei/mc (TVA 9% inclus) pentru apă, respectiv 2,31 lei/mc (TVA 9% inclus) pentru canalizare, adică un tarif total de 7,5 lei/mc, o treime din cel practicat de operatorul Consiliului Județean Prahova.
Cum ți se pare subiectul?
Toata conducerea hidroprahova este capusata de neaveniti pe diverse filiere politice ale PSD si PNL. Si se mai mira toti ca are atat de mult Georgescu in sondaje? Niste nesimtiti, noi in Prahova, cu atatea rauri, baraje si lacuri de acumulare ajungem sa platit atat de multi bani pt apa si canal, doar ca sa acoperim prostia si furturile…asteptam alegerile..
Niște escroci!