Acuzațiile legate de fraudarea alegerilor locale, din 27 septembrie 2020, precum și cele privind furtul a mii de buletine de vot din arhiva Judecătoriei Mizil bântuie localitatea Ciorani și îl au în prim plan pe primarul comunei, Marin Voicu. La mai bine de patru ani de la alegerile locale din 2020 nu a fost dată, încă, o sentință în numeroasele dosare aflate pe rolul instanțelor, dar au apărut noi acuzații grave la adresa edilului din Ciorani. Anchetatorii au demarat cercetări și cu privire la alegerile parlamentare din 2020, unde, ar fi fost pusă la cale aceeași „schemă” de fraudare a rezultatului scrutinului.
Dosarul legat de fraudarea alegerilor locale din 2020 din Ciorani a început la scurt timp după scrutin, în urma unei contestații depuse de către un candidat. Organele de cercetare au decis, la acea dată, renumărarea voturilor, fapt care a avut loc la finele lunii ianuarie 2021.
La scurt timp după renumărarea voturilor s-a produs un alt incident grav: furtul a mii de buletine de vot dintr-o anexă aflată la aproximativ 50 de metri de Judecătoria Mizil, clădire administrată de Primăria Mizil, scopul fiind clar, potrivit organelor de cercetare, de zădărnicire a urmăririi penale.
Anchetatorii au susținut la acea dată, prin documentele depuse la dosar, că primarul ar fi apelat la două persoane de încredere pentru a pune la cale dispariția buletinelor de vot, iar ce s-a întâmplat ulterior ar putea deveni cu siguranță un scenariu de film.
O persoană mascată ar fi pătruns în clădirea utilizată ca arhivă a Judecătoriei Mizil, a sustras mai multe buletine de vot, asigurându-se că nu este filmat de camera video. Se bănuiește că acele buletine de vot au fost ulterior arse.
La scurt timp, două persoane au fost arestate preventiv, iar ulterior instanța a dispus măsura arestului la domiciliu, măsură urmată de controlul judiciar.
Pe rolul instanțelor atât din Prahova, cât și din Buzău sunt mai multe dosare care au ca obiect falsificarea documentelor de la alegerile locale, dar și sustragerea documentelor.
Patru ani de la fapte, nici o decizie definitivă a instanței
Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil, anunța, în martie 2021, că s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la falsificarea unor înscrisuri cu privire la rezultatul alegerilor locale din Ciorani.
Câteva zile mai târziu, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești aducea noi precizări cu privire la dosarul legat de fraudarea alegerilor.
„Cu ocazia alegerilor locale din data de 27.09.2020, membrii secţiilor de votare din comuna Ciorani au falsificat procesele verbale de consemnare a rezultatelor voturilor pentru alegerea Primarului, Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi Președintelui Consiliului Judeţean, inserând în aceste înscrisuri date neconforme cu realitatea.
În fapt, a fost diminuat numărul voturilor obţinute de unii candidaţi/formațiuni politice în defavoarea altor candidaţi/formațiuni politice”, anunța, pe 9 iunie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
La acea dată au fost efectuate 18 percheziții, fiind duse la audieri 17 persoane. O zi mai târziu, primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, alături de mai mulți președinți de secții de votare erau arestați preventiv.
Mai multe persoane erau acuzate de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, două de complicitate la comiterea faptelor, iar primarul Marin Voicu a fost trimis în judecată pentru instigare la falsificarea documentelor și evidențelor electorale.
Patru dintre persoanele cercetate, în faza de urmărire penală, au încheiat un acord de recunoaștere, lucru confirmat de av. Bogdan Păun, apărător ales al acestora.
„Au fost mai multe acorduri de recunoaștere. Din câte îmi amintesc au fost patru acorduri de recunoaștere, în faza de urmărire penală, adică înainte de emiterea rechizitorului și trimiterea în judecată a celorlalți inculpați, acorduri care au fost validate de către instanță”, ne-a confirmat av. Bogdan Păun, apărătorul ales al celor patru persoane care au încheiat un acord de recunoaștere.
În luna iulie 2021, cele 14 persoane arestate preventiv au fost plasate în arest la domiciliu, măsură dispusă, în august 2021, și pentru primarul comunei Ciorani, ulterior, în noiembrie 2021, pentru acesta fiind dispusă măsura controlul judiciar.
Cine sunt persoanele implicate în fraudarea votului și ce acuzații le aduc procurorii
MARIN VOICU, acuzat de săvârșirea infracţiunii de instigare la falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
VLAD ALEXANDRINA, săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
DUMITRU GEORGE –MARIUS, săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
CATARGIU GEORGIANA-AMALIA,săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
RISTEA ROMEO, săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
RADU ȘTEFAN, săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
DIMA LUMINIȚA, pentru săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
MIRICĂ PETRA, săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
GRIGORESCU NICOLETA, pentru săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
ENE MARIA, pentru săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
PETRE ELENA, pentru săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidenŕelor electorale în formă continuată
VOINEA MARIETA, pentru săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
TRANDAFIR NINA, pentru săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
ENE MARIANA, pentru săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
SPĂTĂRELU ADNANA-RAMONA, pentru săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
ENE CĂTĂLINA, pentru săvârșirea infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale în formă continuată
La mai bine de patru ani de la demararea cercetărilor, nu a fost dată nicio sentiță definitivă pentru cei care au fost trimiși în judecată.
Acuzațiile sunt extrem de grave. În cazul furtului de buletine din arhiva Judecătoriei Mizil este vorba despre sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri în scopul de a împiedica aflarea adevărului.
Deși a fost în centrul scandalului penal, Marin Voicu a candidat la alegerile locale din 2024 pe listele PSD și a obținut un nou mandat de edil.
Acuzații grave aduse de fiul uneia dintre persoanele implicate în fraudarea votului
Săptămâna trecută, fiul uneia dintre persoanele care au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, a postat pe rețelele de socializare o filmare în care aduce grave acuzații actualului primar din Ciorani.
Filmarea poate fi urmărită aici:
Contactat de Observatorul Prahovean, primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, a declarat:
”Toate acele acuzații care mi se aduc sunt nefondate! Nu există nicio dovadă! Instanța trebuie lăsată să se pronunțe, nu să fie influențată prin astfel de mesaje! Eu nu pot fi acuzat de fapte pe care le-ași fi comis în calitate de primar, câtă vreme eram suspendat în acea perioadă, după ce trecusem de la PSD la PNL. Cel care mă acuză acum este prieten cu cel care ar fi furat sacii cu voturi”.