- Publicitate -

Cum și-a bătut joc administrația Volosevici de fondurile europene. Două proiecte majore, ”reevaluate” pe banii noștri

Data:

Distribuie articolul:

Primarul (încă) în funcție Andrei Volosevici a convovcat astăzi o ședință extraordinară a Consiliului Local Ploiești. Pe ordinea de zi figurează două proiecte majore de investiții, pe fonduri europene, care ar fi trebuit implementate demult. Din cauza incompetenței actualei administrații, Ploieștiul a pierdut o oportunitate unică de a se dezvolta cu ajutorul Uniunii Europene.

- Publicitate -

UPDATE: Aleșii locali au aprobat, cu 18 voturi pentru și fără niciun alt comentariu, ambele proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Ploiești.

Singura intervenție a fost cea a consilierului local Paul Palaș care a solicitat să se menționeze în tilul celui de-al doilea proiect de hotărâre că este vorba despre ”Regenerare urbană în zona marginalizată a municipiului Ploiești, cartier Pictor Rosenthal” – etapa a II-a.

Știre inițială

- Publicitate -

Consilierii locali sunt convocați astăzi într-o ședință extraordinară pentru a vota două proiecte inițiate de primarul Volosevici, al cărui mandat se încheie la sfârșitul lunii septembrie.

Documentele vizează două investiții majore de infrastructură: „Asigurarea mobilității traficului prin prelungirea legăturii rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății), inclusiv lucrări de reabilitare a domeniului public al piețelor gărilor”, respectiv ”Regenerare urbană în zona marginalizată a municipiului
Ploiești, cartier Pictor Rosenthal”.

Acestea au primit finanțare de la Uniunea Europeană, însă nu au fost implementate la termen de actuala administrație Volosevici, care dealtfel, a și fost taxată de ploieșteni la alegerile locale din 9 iunie.

- Publicitate -

Acum, aleșii sunt chemați să voteze proiecte care prevăd sume mult mai mari de bani pentru realizarea investițiilor și, ce e mai rău pentru noi toți, cu mai mulți bani de la bugetul local, adică din taxele și impozitele ploieștenilor. Cum s-a ajuns aici?

Trei ani pierduți pentru un drum nou care să lege Gara de Vest și Gara de Sud

Pe 1 iunie 2021, era publicat un comunicat intitulat începerea proiectului „Asigurarea mobilității traficului prin prelungirea legăturii rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății), inclusiv lucrări de reabilitare a domeniului public al piețelor gărilor Etapa I ”.

Valoarea totală era atunci de aproape 43 de milioane de lei, din care 37,2 milioane de lei fonduri nerambursabile.

- Publicitate -

Termenul de finalizare a lucrărilor era de 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare, care a fost semnat pe 10 iunie 2020.

Anunțul oficial:  

Astăzi, 15 iulie 2024, primarul Andrei Volosevici semnează un referat depus la proiectul de hotărâre de consiliu local, în care apar sume mai mari de bani care vor fi suportate de la bugetul local. Reamtinim că primăpria se află într-o situație financiară dezastruoasă din cauza datoriilor uriașe pe care le are la Termo Ploiești pentru subvenția de apă caldă și căldură, la TCE Ploiești pentru subvenția la transport public, etc.

- Publicitate -

Cităm din documentul semnat de Andrei Volosevici: 

”Se aprobă valoarea totală a proiectului -„Asigurarea mobilității traficului prin prelungirea legăturii rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății), inclusiv lucrări de reabilitare a domeniului public al piețelor gărilor – Etapa II ”, în cuantum de 92.711.199,23 lei (inclusiv TVA) din care etapa II în valoare de 80.976.551,24 lei.

(2) Valoarea totala a proiectului este compusa din:

- Publicitate -
  • Valoare totala etapa I — 11.734.647,99 lei, inclusiv TVA, din care:
  • Valoare eligibilă: 6.165.771,16 lei inclusiv TVA
  • Valoare neeligibilă inclusiv TVA: 5.568.876,83 lei inclusiv TVA
  • Valoare totala etapa II — 80.976.551,24 lei, inclusiv TVA, din care v/ Valoare eligibilă— 80.613.341,21 lei, inclusiv TVA

Valoare neeligibila —363.110,03 lei, inclusiv TVA

Art. 3. Se aprobă contribuția proprie în proiect a sumei de 7.667.669,11 lei (inclusiv TVA), reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului in suma de 5.932.086,86 lei, cât și contribuția de 2 % din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 1.735.582,25 lei (inclusiv TVA), reprezentând cofinanțarea proiectului

„Asigurarea mobilității traficului prin prelungirea legăturii rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății), inclusiv lucrări de reabilitare a domeniului public al piețelor gărilor – Etapa II”.

- Publicitate -

Art. 4. Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului -„Asigurarea mobilității traficului prin prelungirea legăturii rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății), inclusiv lucrări de reabilitare a domeniului public al piețelor gărilor – Etapa II ” , pentru implementarea proiectului în condiții optime, se vor asigura din bugetul local.

Art. 5, Se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului în conditiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale.

Art. 6. Sumele reprezentând cheltuieli de mentenanță, întreținere ale proiectului „Asigurarea mobilității traficului prin prelungirea legăturii rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății), inclusiv lucrări de reabilitare a domeniului public al piețelor gărilor – Etapa II pe întreaga perioadă de durabilitate a acestuia se vor suporta de către UAT Municipiul Ploiești”.

Reamintim că până acum nu s-a mișcat un pai în teren pentru realizarea efectivă a investiției care ar fi putut schimba complet, în bine, fața orașului.

Vorbim de un drum nou, care să lege Gara de Sud de Gara de Vest, reconfigurarea celor două zone, stații noi de autobuze, crearea unei linii noi de troleibuz, piste de biciclete, modernizare drumuri și trotuare, ș.a.

Cartierul Pictor Rosenthal, dovada unei administrații eșuate

Un alt proiect pe fonduri europene (aproape) ratat de primarul Volosevici a fost modernizarea cartierului Pictor Rosenthal.

Contractul de finanțare a fost semnat pe 15 septembrie 2020, având o valoare de 22,6 milioane de lei din care doar 500.000 de lei reprezenta contribuția de la bugetul local. Termenul de finalizare a lucrărilor era de 28 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Documentul poate fi consultat aici: Prezentare Rosenthal

Pe 15 iulie 2024, lucrările nu sunt finalizate, iar același primar Volosevici le cere consilierilor locali să refacă ”cifrele”.

Am extras din proiectul de hotărâre și referatul lui Volosevici:

”Se aprobă valoarea totală a proiectului ,Regenerare urbană în zona marginalizată a municipiului Ploiești, cartier Pictor Rosenthal”, în cuantum de 27.881.755,08 lei (inclusiv TVA) din care etapa II în valoare de 20.741.967,03 lei.

(2) Valoarea totala a proiectului este compusa din:

  • Valoare totala etapa I -7.139.788,05 lei, inclusiv TVA
  • Valoare totala etapa II — 20.741.967,03 lei, inclusiv TVA, din care  Valoare eligibilă— 15.443.448,95 lei, inclusiv TVA si Valoare neeligibila —5.298.518,08 lei, inclusiv TVA

Art. 3. Se aprobă contribuția proprie în proiect a sumei de 5.607.387,06 lei (inclusiv TVA), reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului in suma de 5.298.518,08 lei, cât și contribuția de 2 % din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 308.868,98 lei (inclusiv TVA), reprezentând cofinanțarea proiectului „Regenerare urbană în zona marginalizată a municipiului Ploiești, cartier Pictor Rosenthal”.

Art. 4. Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului „ Regenerare urbană în zona marginalizată a municipiului Ploiești, cartier Pictor Rosenthal”, pentru implementarea proiectului în condiții optime, se vor asigura din bugetul local”.

Așadar, din bugetul Ploieștiului se va cheltui o sumă de 10 (zece) ori mai mari pentru implementarea proiectului de care autoritățile locale și-au bătut joc.

Au rămas în arhiva ziarului imagini ”jenante” cu străzile distruse din acest cartier în primăvara acestui an.

FOTO și detalii aici: Locuitorii din cartierul ploieștean Pictor Rosenthal, îngropați în noroi

Așadar, incompetența administrației Volosevici ne costă pe toți și, din păcate, acestea nu sunt singurele proiecte pe fonduri europene de care și-au bătut joc.

Iată câteva dintre investițiile care ar fi trebuit finalizate cel târziu la 31 decembrie 2023:

Investiții ratate în infrastructura rutieră

Realizarea unui terminal multi-modal (autogară) Nord-Vest, cu spații de parcare (zona spital județean), realizarea unei legături rutiere (drum nou) între Gara de Sud și Gara de Ves, inclusiv modernizarea piețelor din zona gărilor, modernizarea și lărgirea la patru benzi a străzii Grigore Canacuzino-Podul înalt în zona pasajului CFR și construcția unei autogări, reabilitare depou tramvaie și autobază troleibuze și autobuze.

Investiții ratate în infrastructura unor cartiere

Modernizarea cartierului Râfov, realizarea de branșamente și extinderea rețelei de de canalizare în cartierul Mimiu și modernizarea mai multor străzi din zonă, reabilitarea locuințelor sociale din blocul 27 A de pe Aleea Cătinei nr. 3 sau înființarea unui centru comunitar pentru furnizarea de servicii sociale și medicale pentru persoanele aflate în dificultate, reabilitarea energetică a mai multor loturi de blocuri din diverse cartiere.

Investiții ratate în infrastructura școlară

Eficientizare energetică la Liceul tehnologic Sfântul Apostol Andrei, Colegiul Național A.I. Cuza, Liceul 1 Mai – Sala de sport, modernizarea Școlilor Candiano Popescu, Florin Comișel și Școala Gimnazială nr 19 și construirea sălilor de sport aferente.

Culmea ironiei, angajații Primăriei Ploiești implicați în gestionarea fondurilor europene primesc sporuri cuprinse între 25% și 50% pentru munca depusă, rezultatul final fiind contrar: pierderea, nu atragerea acestor sume uriașe (200 de milioane de euro reprezintă bugetul de investiții al Primăriei Ploiești pentru următorii zeci de ani) –  Detalii AICI.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

5 COMENTARII

  1. Târziu Volo, a ratat toate fondurile europene. Un ratat el și administrația lui plina de sinecuri și pitipoance!
    Volo, de meserie Un certăreț!
    Sa plece cât mai repede și sa nu mai calce în oraș după Noiembrie. Sau poate sa vina peste 4 ani sa vadă ca alții pot.

  2. Acum,ce să mai zicem…Primarul știm,a fost legumă patru ani ,dar,și toți cei care au „făcut” nimic,ar trebui să le vedem fețele pe benere uriașe,cu nume și prenume,ca altădată să nu mai aibă tupeul să rămână în funcții pe banii noștrii.

  3. Ce sa mai vorbim despre „realizarile” dOMNULUI Volosevici :-(.
    A „terminat” si strapungerea de pe strada Laboratoruli, pasajele subterane…, a terminat multe.
    NE-A TERMINAT…

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Om de afaceri, filmat cum închide robinetul de apă pentru irigațiile din Prahova. Acuzații grave la adresa ANIF

După ce Observatorul Prahovean a publicat imagini privind starea...

Conducerea Poliției Prahova a fost schimbată. Cine este noul șef al IPJ

Începând de luni, 15 iulie 2024, Inspectoratul de Polției...

Trei zile de festival în Parcul Bucov. Republik Fest primul festival fusion-simfonic din România

Ne-am dorit să avem o comunitate în care evenimentele de top să devină atracții naționale, să ne bucurăm de muzică de calitate într-o atmosferă civilizată. Și vom avea!

Climatizare la costuri cu până la 30% mai mici, dotare standard a unor apartamente scoase la vânzare în centrul Ploieștiului

Soluțiile inteligente ale unui constructor pentru a proteja de caniculă locatarii celui mai nou bloc din Ploiești

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Budescu, mesaj pentru Petrolul: ”Să nu ajungă precum Dinamo”

Budescu le-a transmis un mesaj suporterilor din Ploiești care l-au apostrofat la meciul cu Gloria Buzău

Cadrele militare, obligate să rămână în MApN cel puțin 8 ani

Cadrele militare sunt obligate să rămână în MApN cel...

Lista localităților din Prahova fără apă în anumite intervale orare

Măsura a fost dispusă pentru refacerea stocurilor de apă din rezervoare.

Suspiciune de Salmonella într-un aliment vândut în magazinele Kaufland, Mega Image și Carrefour din Ploiești

Magazinele din Ploiești din care a fost retras alimentul despre care există suspiciunea că ar fi contaminat cu Salmonella

Cine este Petre Pușcașu, noul deputat de Prahova de la AUR

Noul deputat l-a înlocuit în funcție pe Adrian Axinia, care a fost ales europarlamentar
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Tânără ucisă de urs în Prahova. Noi detalii despre tragedia din Bucegi

Împușcarea urșilor este o soluție la această criză care provoacă noi victime?
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Budescu, mesaj pentru Petrolul: ”Să nu ajungă precum Dinamo”

Budescu le-a transmis un mesaj suporterilor din Ploiești care l-au apostrofat la meciul cu Gloria Buzău

Cadrele militare, obligate să rămână în MApN cel puțin 8 ani

Cadrele militare sunt obligate să rămână în MApN cel...

Lista localităților din Prahova fără apă în anumite intervale orare

Măsura a fost dispusă pentru refacerea stocurilor de apă din rezervoare.

Suspiciune de Salmonella într-un aliment vândut în magazinele Kaufland, Mega Image și Carrefour din Ploiești

Magazinele din Ploiești din care a fost retras alimentul despre care există suspiciunea că ar fi contaminat cu Salmonella
- Publicitate -