- Publicitate -

VIDEO: Au secat irigațiile din Prahova. În timp ce la Buzău culturile sunt verzi, la noi recolta este compromisă

Data:

Distribuie articolul:

Lipsa precipitațiilor din această vară, pe fondul unei canicule prelungite, pune în pericol recolta de cereale din Prahova, majoritatea culturilor de porumb și de floarea soarelui fiind compromise. Totuși, seceta putea fi combătută prin intermediul sistemului de irigații, administrat de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), însă pe cele mai mari canale de irigații din Prahova nu mai curge apă. În județul vecin, Buzău, lucrurile stau altfel: din canalele aceluiași ANIF fermierii folosesc apa pentru a-și ține verzi culturile, diferențele față de Prahova fiind uriașe. VIDEO la finalul textului.

- Publicitate -

Teoretic, Prahova are o rețea de canale care permite irigarea a peste 20.000 de hectare de terenuri agricole. Din păcate, după Revoluție, multe dintre acestea au fost distruse (s-au furat pompele și dalele de beton), s-au colmatat sau au fost pur și simplu acoperite de vegetație în lipsa unor lucrări de reabilitare.

Din 2020, ANIF a început un amplu proces de reabilitare a canalelor de irigații, primul realizat fiind ”Amenajarea 1 AHC Câmpia Buzăului”, unde apa curge gravitațional, fiind umplute cu apă 20 de km de canale.

”În Prahova, la finalizarea lucrărilor, se vor putea iriga peste 20.000 de hectare de terenuri agricole, însă în cadrul programului național se vor efectua lucrări de desecare pentru protejarea de inundații a peste 50.000 de hectare, dar și lucrări de prevenire a eroziunii solului de pe o suprafață de 37.000 de hectare” declara acum patru ani, în exclusivitate pentru observatorulph.ro, directorul general ANIF de la acea vreme, Ștefan Constantin.

- Publicitate -

Dacă în Buzău aceste canale au fost reabilitate și sunt folosite la maximum în această perioadă de secetă extremă, în județul nostru apa abia mai curge, canalele fiind acoperite cu  bălării de până la doi metri.

În lipsa irigațiilor, recolta este compromisă, iar mulți fermieri din Prahova sunt în pragul falimentului. Dacă sistemul ar fi fost 100% funcțional, iar fermierii ar fi fost sprijiniți să apeleze la această faciltate, mai ales că  legislația actuală prevede ca „pentru persoanele care irigă sau doresc să irige nu se percepe nici un tarif pentru apa necesară pentru irigații”, lucrurile ar fi stat cu totul altfel și la noi.

Prahova este lovită de o secetă cumplită

Potrivit unui comunicat recent al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) în Prahova a fost declarată secetă pedologică.

- Publicitate -

ANM: „În cultura de porumb neirigat, pe profilul de sol 0 – 100 cm, se înregistrează deficite de apă”

Direcția Agricolă Prahova a anunțat că a demarat evaluarea culturilor semănate în toamnă, iar fermierii pot sesiza dacă au culturile afectate de lipsa apei din sol până la 1 august.

Suntem la evaluare în câmp pentru culturile semănate în toamnă ( grâu, orz, rapiță). Fermierii pot face sesizare până în 1 august. Sunt afectate și culturile din primăvară”, a precizat Mita Enache, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Prahova.

La Buzău, culturile sunt verzi de parcă ar fi plouat săptămânal

Diferențele dintre culturile agricole din Prahova, unde sistemul de irigații este pe ”butuci” și cele din Buzău, unde fermierii au folosit apa din canalele administrate de ANIF, sunt uriașe.

- Publicitate -

La Buzău fermierii mari și-au cumpărat instalații de irigat, pe fonduri europene, cu care combat efectele secetei pe suprafețe întinse, iar cei mici folosesc motopompe de mici dimensiuni, cu care reușesc să salveze producția agricolă din acest an atât de secetos.

Urmăriți, mai jos, filmări comparative din ambele județe:

VIDEO Cum arată un canal de irigații din zona de sud a județului Prahova

VIDEO Cum arată un canal de irigații din Buzău

Șeful ANIF Prahova a câștigat din salarii aproape 30.000 de euro în 2023

ANIF Prahova este condusă de Vasile Ardeleanu, consilier județean ale pe lista comună PSD-PUSL, vicepreședintele PUSL Prahova. În ultima declarație de avere, Ardeleanu a completat la categoria venituri obținute din salariu de la ANIF suma de 146031 lei, la care se adaugă indemnizația de consilier județean în valoare totală de 13140 lei. Acesta deține două autoturisme, un apartament în Ploiești, o casă și un teren în Valea Screzii.

- Publicitate -

În lipsa cifrelor…

Observatorul Prahovean a solicitat ANIF situația la zi a terenurilor irigate în Prahova, respectiv Buzău, precum și numărul contractelor încheiate cu fermierii din cele două județe. Cum până la publicarea articolului nu am primit răspuns, nu ne putem raporta decât la o adresă transmisă de ANIF Prahova la solicitarea redacției noastre, la începutul anului, în care se estima o creștere a suprafeței care va fi irigată, ”fiind încheiate 19 contracte sezoniere de irigații pentru anul 2024 cu o suprafață totală contractantă de 7413,37 hectare”. O cifră înfimă în raport cu suprafața agricolă a județului de aproximativ 140.000 de hectare.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

4 COMENTARII

  1. Dacă luăm în considerare rezultatele obținute, acest om este un incompetent, ca mulți din administrație, care a încasat bani grei fără sa facă nimic…

    Mulțumim PSD si PNL pentru incompetență!

  2. Pai ba mascaricilor ați furat toată România din toate punctele de vedere ați falimentat tara, ați vândut tara și care e interesul pentru voi vă spun eu voi luați subvenții iar noua ne măriți preturile așa că voi canstigati de 2 ori acum când sânt „calamități” interesul poarta fesul Romania condusă de toți Hoții guvernul României vânzătorii de neam și populație inculta tot cu psd și PNL votează tara de idioti

  3. Directorul Vasile Ardeleanu,nu i de vina,pregatirea lui profesionala este paralele cu profilul ,,ANIF”.Cine l a sustinut ? Sefa de la partid,Gratiela Gavrilescu,un alt personaj sinecurist,care a,,promovat” multi incompetenti ! Mare prietenie cu PSD…..! De ce oare nu se bazeaza pe PSUSL ei ? Sunt multe de spus despre aceste personaje….dar,, alta rata,alta traista”…..!!!

  4. Doar vești triste,avem doar incompetenți în județul și orașul nostru
    ? Când vor îndrăznii oamenii harnici,gospodari ,să vine și la noi ?Ne mai facem bine vreodată ?

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Climatizare la costuri cu până la 30% mai mici, dotare standard a unor apartamente scoase la vânzare în centrul Ploieștiului

Soluțiile inteligente ale unui constructor pentru a proteja de caniculă locatarii celui mai nou bloc din Ploiești

Am stat de vorbă cu proprietarul grădinii plină cu palmieri care face furori pe internet. ”Mulți nu cred că este din România și mă...

În fotografiile care fac furori pe internet apar numeroși palmieri, din diferite specii, dar și bananieri și alte specii tropicale.

Au fost identificați ”băieții de cartier” care au făcut scandal în Ploiești Vest. Ce amendă au primit

”Zona va fi monitorizată în continuare de către polițiștii Secției de Poliție nr. 3 Ploiești” au transmis reprezentanții IPJ Prahova.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Până la 200 de minute – timpul de așteptare în vama Giurgiu, după începerea lucrărilor la partea bulgară a podului

Pe rutele alternative, cum ar fi Ostrov, timpul de tranzitare prin vamă este de doar 30 de minute.

Primăria Lipănești avertizează populația asupra pericolului reprezentat de prezența unui urs

Evitați chiar și în timpul zilei deplasarea în zona Lunca Teleajenului!

Cod roșu de nesimțire în Ploiești. Cât de greu e să duci gunoiul în locurile special amenajate?

Până nu vor fi mai multe camere de supraveghere și mai multe amenzi, nu vom avea un Ploiești curat.

Avarii în rețeaua Electrica, în mai multe localități prahovene

Abonații se tem că le va fi afectată aparatura, întrucât în unele localități întreruperile sunt frecvente.
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Tânără ucisă de urs în Prahova. Noi detalii despre tragedia din Bucegi

Împușcarea urșilor este o soluție la această criză care provoacă noi victime?

Vor avea ploieștenii căldură la iarnă?

Primarul încă în funcție, Andrei Volosevici, a declarat: ”Intuiţia îmi spune că nu prea vom avea căldură la iarnă”
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Până la 200 de minute – timpul de așteptare în vama Giurgiu, după începerea lucrărilor la partea bulgară a podului

Pe rutele alternative, cum ar fi Ostrov, timpul de tranzitare prin vamă este de doar 30 de minute.

Primăria Lipănești avertizează populația asupra pericolului reprezentat de prezența unui urs

Evitați chiar și în timpul zilei deplasarea în zona Lunca Teleajenului!

Cod roșu de nesimțire în Ploiești. Cât de greu e să duci gunoiul în locurile special amenajate?

Până nu vor fi mai multe camere de supraveghere și mai multe amenzi, nu vom avea un Ploiești curat.
- Publicitate -